Zobacz pełną wersję : ZBrush 3.1 po ubdate problem



Czarny Lisek
05-04-08, 11:22
Witam, mam następujący problem. Wiec kiedy próbuje prze konwertować plik z 3ds max studio 9 do Zbrusha 3.1 to wyskakuje mi miały prostokąt i program staje w miejscu. Nie wiem co dalej robić. Może staje w miejscu do złe określenie. po prostu nie ma mojego modelu i nie mogę na nim działać. Proszę wsparcie i jak najszybsza pomoc.
prametry mojego komputera są dostosowane do tego programu.
Dziekuję za odpowiedź.

kubi
05-04-08, 13:12
przekonwertować ??? lepiej eksportuj do obj bez trishów najlepiej same kłady.

Czarny Lisek
05-04-08, 14:46
No dobra tylko co to jest Trish i kład ??? Bo nie znam jeszcze tych pojęć.

Tul
05-04-08, 16:10
Trish - tris - triangle - trójkąt
Kład - quad - czworokąt

Ale jak będziesz miał trisy, to model i tak powinien być widoczny w Zbrushu. Na pewno korzystasz z formatu .obj przy eksporcie do Zbrusha?

Gomez
05-04-08, 17:44
To nie wina trisow, na pewno, chociaz bedziesz zalowal ze je masz.

Jaki program staje w miejscu? max czy zbrush?
rozumiem ze eksportujesz model do .obj ?
masz jakies modyfikatory na modelu?



prametry mojego komputera są dostosowane do tego programu.


haslo jak z reklamy. To moze znaczyc ze ledwo spelnia minimalne wymagania. Powiedz konkretnie jaki masz sprzet i ile poly ma twoj model.

sproboj wyeksportowac zwykla kulke z maxa i zobacz co sie stanie.

Czarny Lisek
06-04-08, 15:26
Hmmm Jezeli o to chodzi to mam 2 komputery i Model kobiety został wymodelowany na takim sprzęcie :
Płyta główna Asus -
Procesor - Core 2 Duo E6750 2,66 GHz, 4MP L2 Casche, 1333MHz FSB.
2 GB Ram DD 2 w Dualu
karta Geforce 8600 GTS 256 Bit
Microsoft Windows Vista 32 Bit
I co moze tu nie działać ?
W każdym razie laptop to Aristo smart 500 z przekątną monitora 14,5. można go znaleźć
Na stronie producenta. Nie pamiętam dokładnie numeru seryjnego procesora ale to jest Intel Centrino Duo
czyli dwu rdzeniowy 1,5 1014 MB ram i karta zintegrowana 256 MB. No ale ten już pracuje na XP-ku.

Opiszę może dokładniej mój problem. po z eksportowaniu do pliku o rozszerzeniu *.obj ( oczywiście 3ds ) Eksportuję go do ZBbuscha po czym obiekt nie wyświetla mi sie w głównym oknie tylko pojawia się biały prostokąt i program staje w miejscu ale sie nie zawiesza.
Dzięki za informacje na temat Trish i Klad. Z pewnością będą dla mnie bardzo pomocne.
Acha tylko prosiłbym o wyjaśnienie , jak z kładów mam przetransformować obiekt do Trishów ?

Tul
06-04-08, 18:10
po z eksportowaniu do pliku o rozszerzeniu *.obj ( oczywiście 3ds )
To w końcu jaki ten format?

Quady można zamienić w trisy przy exporcie np jak exportujesz do 'obj' to masz 'geometry -> faces ->triangles' W drugą stronę jest trochę bardziej skomplikowanie, najczęściej wiąże się to z ręczną edycją geometrii. Istnieją co prawda skrypty robiące to za nas, ale w wielu sytuacjach sobie nie poradzą.

Czarny Lisek
06-04-08, 23:16
Acha zapomniałem. Nie mam żadnych modyfikatorów a całość jest z Qardów. mam nadzieje ze o to chodziło i że sie tym razem nie pomyliłem.
Dziękuje za wyrozumiałość.