Zobacz pełną wersję : [archi] makieta na podstawie modelu 3d



jasiek311
15-04-08, 13:11
mam pytanie odnosnie wykonania makiety - na podstawie bryly 3d z maxa.

budynek ksztaltowany w podobny sposob co casa de musica.

slyszalem ze unwrap rozbija bryle na siatke, ale zmienia przy tym dlugosci, wiec model realistyczny z papieru nie wchodzi w gre na podstawie tego rysunku /. ..

prosze o odpowiedzi, jesli to tylko0 mozliwe...

pozdrawiam

RA
15-04-08, 13:34
http://www.tamasoft.co.jp/pepakura-en/

jasiek311
16-04-08, 02:20
juz znalazlem - ale dzieki ;)

rjdr
06-03-10, 13:26
czy ktos zna jeszcze jakies inne alternatywy?
najbardziej by mnie interesowalo zeby program/plugin rozbijal bryle na plaszczyzne w skali najlepiej do krzywych
widzialem ze w rhino chyba cos takiego jest ale nie mam pojecia jak sie to nazywa zeby cos poszukac na ten temat

pzdr

jasiek311
06-03-10, 19:30
jesli chodzi o rhino, to plugin grasshopper, lub plugin paneling tools (nie pamietam nazwy dokladnej, ale chyba tak to sie nazywa ) polecam raczej ten drugi, gdyz zeby "napisac" skrypt sluzacy do rozbijania bryl na plaskie elementy wymagana jest znajomosc podstaw skryptowania (mowie o grasshopperze).

pozdro

rjdr
07-03-10, 09:14
dzieki za odpowiedź
ma ktoś jeszcze jakieś propozycje np pod inne programy max? czy choćby sketchup?

pzdr

Lucas
07-03-10, 10:43
W Belnderze jest coś takiego jak Unfold - niestety działa dość losowo (program nawet określa w ilu procentach udało się rozłożyć siatkę:) ) Jeśli model nie jest jakiś bardzo złożony, można włączyć wyświetlanie długości krawędzi oraz kątów między nimi i łatwo odtworzyć sobie to np. w AutoCadzie.
Miałem taki budynek o dość pokręconym kształcie zrobionym z samych trójkątnych powierzchni i bardzo dobrze sprawdziła się ta technika.

rjdr
07-03-10, 14:48
no np w maxie z unwrap tez mozna by zrobic obrysowac w autocadzie i przeskalowac odpowiednio
tylko zastanawiam sie czy istnieje cos dokladnie do takich celow - np pod ploter laserowy

SansSerif
07-03-10, 18:06
W Rhino są komendy UnrollSrf i Smash. Nie są to idealne automaty, ale za ich pomocą można poskładać poszczególne elementy.
Przyda się też komenda Make2D.