Zobacz pełną wersję : Zbrush porzarl mi dysk ! :O



D4D4L
06-05-08, 22:17
To tak...scuplowalem sobie...ladnie...grzecznie...zeby nie bylo :P i w pewnym momęcie moje utalentowane rączki coś klikly i dup..crash... odpalam pc na nowo i :O wcielo mi 5 gb z hdd.. wie ktoś morze jak je uwolnić ? :X

Muddy
07-05-08, 10:39
Też zdarzyło mi się coś takiego. Chodzi o to, że po resecie ZBrush nie usunął starych obrazów pamięci z dysku (chyba tak mogę to określić). Już nie pamiętam jak to rozwiązałem, w każdym razie spróbuj załadować toola którego sculptowałeś i poklikaj parę opcji: pierwsza to Preferences -> Mem -> Compact Now, zapisz toola i kliknij Init ZBrush.
Możesz też spróbować uruchomić oczyszczanie dysku w opcjach Windows. Może on usunie te pliki tymczasowe. Swoją drogą, to co ty robiłeś, że program rezerwował aż 5GB pamięci :)

D4D4L
07-05-08, 14:44
Też zdarzyło mi się coś takiego. Chodzi o to, że po resecie ZBrush nie usunął starych obrazów pamięci z dysku (chyba tak mogę to określić). Już nie pamiętam jak to rozwiązałem, w każdym razie spróbuj załadować toola którego sculptowałeś i poklikaj parę opcji: pierwsza to Preferences -> Mem -> Compact Now, zapisz toola i kliknij Init ZBrush.
Możesz też spróbować uruchomić oczyszczanie dysku w opcjach Windows. Może on usunie te pliki tymczasowe. Swoją drogą, to co ty robiłeś, że program rezerwował aż 5GB pamięci :)


Jak to co...uczylem się scplowac :D Co do modelu..to już sam nie wiem który to byl... więc to raczej odpada...a co do dysku... to jak go odpalić w opcjach windowsa? jade na viscie a zbrush wyrzarl mi miejsce z partycji...i chyba z visty tez o.o

griz
07-05-08, 15:46
sprawdz folder /vmem w kat. zbrush

Muddy
07-05-08, 19:35
Co do oczyszczania dysku, to kliknij prawym na dysk i w zakładce "Ogólne" kliknij na oczyszczanie dysku. Vista pomieli chwile i pokaże sie lista. Zaznacz na niej co chcesz + pliki tymczasowe i wykonaj. To może chwile potrwać, nie wiem jak na Viscie bo jeszcze nie korzystałem z tego, w każdym razie na XP czasem pomagało.
Lub ręcznie, tak jak wspomniał griz, wejdź do katalogu Zbrusha i wywal pliki tymczasowe.
Jeszcze na XP miałem różne akcje z miejscem na dysku, np. po odinstalowaniu jakiegoś programu zamiast więcej miejsca miałem nawet 300MB mniej, heh super sprawa.

D4D4L
08-05-08, 14:44
vmem wywalilem i bum...dalej nie ma miejsca... oczyszczanie dysku też nie pomoglo... juz sam nie wiem co jest źle :/ prubowalem tez rejestry oczyscic reg clenerem i nic nie pomoglo buu ;(

Muddy
08-05-08, 18:21
Tak jak pisałem, u mnie pomogło załadowanie ponowne toola. Możesz sprawdzić jeszcze ręcznie ile zajmuje cały katalog z programem. Sprawdź jeszcze rozmiar folderu C:\Users\"Nazwa użytkownika jaką posiadasz"\AppData
Nie jestem żadnym znawcą Windowsa, ale może problem leży w czymś innym.
PS. przy okazji odkryłem, że zapisy z Wiedźmina zajmują u mnie 6GB :eek: