Zobacz pełną wersję : pytanie o displace



_LoGaN_
12-06-08, 11:00
Czy jest mozliwe
1. wyskulptowanie powiedzmy ze sphery obiektu w zbrushu
2. zrobienie retopologii w zbrushu po czym wyeksportowanie go do np. maxa i zrobienie tam uvalki.
3. zaimportowanie jeszcze raz modelu (tego juz z uvalka z maxa z punktu wyzej) do zbrusha
4. (punkt o ktory najbardziej mi sie rozchodzi) wypalenie jesli mozna to tak nazwac displacea na tym nowo zaimportowanym obiekcie z obiektu high poly tego z punktu pierwszego?
Generalnie chodzi mi o to samo co wypalanie normala tylko ze ja bym chcial wypalic dispa na zretopologowanym obiekcie.

dzieki za odpowiedz

Tomala
12-06-08, 14:21
Wszystko to jest mozliwe, po wyeksportowaniu modelu do maxa i zmapowaniu wrzucasz go do zbrusha jako morph targeta i możesz palić dispa.

_LoGaN_
12-06-08, 17:04
tylko pytanie jest czy to dziala jesli ilosc poligonow i vertexow jest inna jak w najmniejszym levelu modela high poly ? bo jak chce go zaimportowac to mi wypisuje ze ilosc vertexow jest niezgodna z modelem high czy cos takiego.

Tomala
12-06-08, 23:48
Jak wyeksportujesz z zbrusha model po retopologii i zaimportujesz do maxa gdzie zrobisz tylko mapowanie to ilość vertexów się nie zmieni. Może się coś porobić z numeracją vertexów co również oznacza plajtę ale w większości przynajmniej u mnie numeracja się nie zmienia. Polecam gwOBJimporter do maxa tam są presety pod różne programy może one coś dają, nie wiem ale sam importer jest świetny.
Jeżeli zmiana importera nie zapobiegnie zmianom numeracji vertexów to jest np. sposób taki jak kiedyś Gomez podał że z zbrusha eksportujesz model i wrzucasz go do maxa i mapujesz, następnie zapisujesz go jako obj ale pod inną nazwą niż ten z zbrusha.
Później w darmowym uv mapperze ładujesz model z zbrusha i podmieniasz mu mapowanie na to z modelu który zmapowałeś w maxie i taki modelik z zbrusha który na pewno ma dobrą numerację vertexów ma teraz mapowanie i można go do zbrusha wrzucać.
Gomez pisał że uv mapper też może zmienić numerację vertexów zapisywanego modelu ale mi się to nigdy nie zdarzyło więc warto i tego sposobu próbować. Sorry za takie długie zdania.

QLa
18-06-08, 07:21
Takie Pytanie - jak w Zbrushu 3.1 podłączyć mapę bitową - plik referencyjny jako tło ?

Tomala
18-06-08, 07:59
Ściągnij sobie image plane z zbrush central. Są to dwa zmapowane specjalnie plane'y wraz z texturą na którą nanosi się referencje np w photoshopie.
A normalnie to document>import i masz obrazek jako tło.