Zobacz pełną wersję : Jakość renderingu w Zbrush i Hd sculpt??



astrologos
23-07-08, 19:06
Da się podkręcić Zbrush'a tak, by renderował z jako taką jakością?

P1: dlaczego w preview model wygląda lepiej , niż po wyrenderowaniu? Proszę zwrócić uwagę na rzęsy... Tragedia, w 3dstudio są wyświetlane smooth.
P2: dlaczego po modelowaniu w Hdsculpt siatka wraca do poprzedniej gęstości, mimo, że "polygons are stored"...

Gdzie popełniam błąd?

pozdro!

astrologos
23-07-08, 19:08
Tak dla informacji, drugi obrazek po renderingu...;)

zeet
23-07-08, 19:59
Zakładka Light na górnej listwie i na samym dole Rays jest standartowo ustawiony na 100 podwyższ ten parametr jakość się poprawi czas renderingu będzie dłuższy.
Ogólnie przetestuj ustawienia w zakładce Light i Render jest ich tam sporo i one mają wpływ na jakość i dodatkowy efekty w renderach .

astrologos
23-07-08, 22:34
Hello Zeet, a masz ustawienia na renderowanie..... rzęs?
Nie spodziewałem się schodów w takiej chwili....
Ustawienia w Light ustawiłem rays na 500, nic nie daje. Blurring, edges w render też nie.
Jak wg Ciebie ustawić Zbrusha, żeby renderował na 'max detalach'?

zeet
24-07-08, 05:22
a masz ustawienia na renderowanie..... rzęs?prawdopodobnie wystarczy włączyć w zakładce Tool-Display Properties-funkcję Double /,żeby wyświetlały się obie strony tych rzęs.

astrologos
24-07-08, 14:27
Niestety, wszystkie suwaki w Light, Render i Display properties poszły na prawo i nic. Zwiększyłem też rozdzielczość dokumentu.
Czyżbyś my odkryli jakąś wielką a ukrytą słabość Zbrusha?
Nie mogę w to uwierzyć.

Tomala
24-07-08, 14:46
Czyżbyś my odkryli jakąś wielką a ukrytą słabość Zbrusha?
Nie mogę w to uwierzyć.

rendering wielką słabością sculptera? Akurat rendering nie ma wielkiego znaczenia dla funkcjonalności zbrusha ani żadnego innego sculptera, to są programy do sculptingu a nie kombajny do wszystkiego.

Może zwiększ antyaliasing jak te rzęsy wychodzą postrzępione. I pamiętaj że to wszystko co tam ustawisz wychodzi dopiero przy renderze ustawionym na best.

astrologos
24-07-08, 17:46
Hello Tomala!

Antialiasing nie pomaga.
Ok, chodzi o prostą rzecz. Wyobraźmy sobie grafika amatora chcącego wymodelować coś fajnego, odkrywa Zbrusha w reklamach typu : Zbrush spełnieniem marzeń każdego artysty, billion polygons at ur disposal, do tego fenomenalne prace, jako przykład. Proszę zbudować wielomilionowy poligonowo model i przenieść do 3dstudio,/ bo inaczej nie dokończy się dzieła/. Zrobi się trochę niewygodnie, zwłaszcza finansowo…. Zresztą w czym rzecz, możliwe, ze po prostu nie znamy sposobu na rozwiązanie problemu z nieszczęsnymi rzęsami, albo wersja 4.o to umożliwi;) Szczerze przyznam, że HD sculpting działa inaczej, tzn dzieli część modelu nawet jeśli nie jest mocno divided i po modelowaniu ją nam zostawia w zwiększonej gęstości /ale tylko wybraną część modelu, bo przecież nie potrzebujemy gęstej siatki w miejscach, które tego nie wymagają;);)/Hmmmm…. skoro mamy gęstą siatkę, to po co nam opcja hd sculpting?…….;) Fajnie byłoby mieć Zbrusha, w którym można byłoby zacząć i dokończyć dzieła. To samo pytanie zadałem ‘bogom’ od modelowania na Zbrush central, ciekawe co odpowiedzą,

http://209.132.96.165/zbc/showthread.php?p=471797&posted=1#post471797

Pozdro!

Tomala
24-07-08, 20:17
A, widziałem już dzisiaj twojego posta na zbc, nawet przez chwile pomyślałem że to możesz być właśnie Ty.
Tak nieskomplikowany obiekt jak głowa kobiety może być przeniesiona do maxa bez żadnych problemów jeśli masz dobrą topologię. Jak nie masz to zrób retopo, jak nie umiesz to się naucz :)
Jak masz dobrą topologie i do tego mapowanie to wrzucasz sobie jakiś niższy poziom(tak do 300k powiedzmy jak masz słabego kompa) do maxa/mayi/... i ewentualne braki w modelu nadrabiasz dispem lub/i normalem.

astrologos
25-07-08, 14:01
No trudno;) Na jesień kupię nowego, mocnego kompa z SLI na pokładzie i zobaczymy, co dalej;)
Do tego czasu zrobi się overall modeling of her body w Zbrushu;)

Dzięki za słowo porady i pozdrowionka!

KLICEK
25-07-08, 14:54
po co sli do zb ? :)

astrologos
25-07-08, 19:39
Ano, do innej aplikacji 3d, typu 3dsmax, w którym można dokończyć modelowanie. Chyba, że masz sposób na te przysłowiowe "rzęsy";)

Łukasz Jaskólski
26-07-08, 11:38
materialy matcap nie do konca reaguja na swiatlo poniewaz maja wlasna mape odbic ( czyli upraszczajac wlasne swiatlo)
na 2 renderze oko wyglada jakby samo swiecilo, przez to wydaje sie nienaturalne
sprobuj dac na wszystko basic material , wlaczyc tryb AAhalf, ustawic swiatla , cienie - zmode, uni 50, rays i aperture ze 150
powiniwnes otrzymac cacy render z antyaliasingiem i cieniem pod kazda rzesa

Levus
26-07-08, 12:28
Ano, do innej aplikacji 3d, typu 3dsmax, w którym można dokończyć modelowanie. Chyba, że masz sposób na te przysłowiowe "rzęsy";)

Ja mam sposób: gęsta siatka i sprawne działania snakehookiem:D

astrologos
26-07-08, 20:10
Łukasz u mnie to nie działa;) Wsjo zmieniłem na basic material, a cień jest "zbiorowy". Levus, a pokaż swoje dzieło?;) Ale renderowane w Zbrush;);)

pozdro;)

Axis Mundi
03-08-08, 15:23
Astorlogus:Też kiedyś miałem problem żeby mi normalnie coś wyrenderowało, bez ziarna widocznego na renderze u Ciebie. Bawiłem się suwaczkami ale było albo gorzej albo zero efektu. Zaaplikuj sobie takie ustawienia: Materiał możesz wrzucić Matcap Skin 05 lub 06 bez różnicy lub nawet basic material do przetestowania renderu; Antyaliasing(paleta render): Jeśli masz teksturę lub materiał z teksturą wkliknij przycisk SoftRGB to rozmywa kolorki ale suwak Blur musisz ustawić na bardzo małą wartość 6 naprzykład (można potestować, jak przeszkadza to wyłączyc blura). Suwaczki Edge, super sample i size na maksa , choć nie koniecznie ze względu na te rzęsy bo je może zapikslować na około to ustaw suwaczki na połowę albo wcale oprócz Edge. I teraz najważniejsze- CIENIE. Paleta Light. Nie dawaj dodatkowych świateł. Zakładka shadow- oczywiście przycisk shadow musi być wkliknięty, koniecznie włącz ZMode ( należy pamiętać że ZMode włączamy tylko dla pierwszego światła dla następnych jeśli są , nie). Uni ustawiamy na 70 max, Blur na 1 maxymalnie 4 jeśli cienie będę za słabo rozmyte. rays 250, Aperture na 40 bo to to i ZMode off, właśnie robi te ziarno.
Jak dla skóry to długość cieni wystarczy 150 można nawet zmniejszyć do 138.
To tyle. Po tym musisz mieć dobre cienie, lepsze niż prewiew a jak nie to nie wiem co robisz nie tak. Pozdrawiam
PS. apropo tych rzęs- to ci je tak robi jak renderujesz całą głowę a takie cienkie elementy są małe. To można załatwić raczej tylko tak, że swiększasz wielkość dokumentu przed loadowaniem modelu(w palecie document i klikasz resize), gdzieś ze dwa razy no może mniej żeby jak wciśniesz Ahalf to płutno zmieściło się w oknie wstawiasz głowe ustawiasz pozycję i render, potem kliknij Actual i wtedy obczaj jak wyglądają rzęsy.

astrologos
12-08-08, 18:01
Sporo ustawień. Chodzi o to, że domyslnym ustawieniem "światła" jest Sun.
Ale mniejsza z tymi suwakami na razie. Chcę do końca wymodelować tę pannę. Potem bedę sie martwił o rendering. Kurde w 3dstudio model tych rzęs jest tak renderowany, że wydają się one naturalnie "miękkie". A tego z Zbrusha wycisnąć sie nie da. Chyba, że ktoś oświeci nas swoim renderem i udowodni co innego;)


pozdro;)

Axis Mundi
15-08-08, 16:22
Astrologos, nie sporo ustawień, jest ich mało tak naprawdę, może tak opsiałem za długo.
Pozatym da się wycisnąć z ZBrusha więcej. Co do rzęs, kluczem do sukcesu jest wielkość dokumentu i guziczek AAHalf.

Poniżej pokazuję palety które powinny nas interesować.

http://images32.fotosik.pl/345/fc6d1a5cbb678dbc.jpg

i teraz tak: paleta document-> Pro= off, wielkość 1024 na 1024-> resize-> double
Mamy teraz podwójny dokument i o to chodzi. Klikamy AAHalf-Antialiased Half size (niebieski kwadracik na zdj.)
W palecie render ustawiamy wszystko na maksa (edge, size, super sample).
Wstawiamy model i renderujemy

Tu pokazuję fragmenty modelu w których zrobiłem bardo cienkie elementy
(1. bez zabawy z dokumentem 2. render po zmianie dokumentu i AAHalf. Dało by się i lepiej ale to tak na szybko zrobiłem):

http://images39.fotosik.pl/1/e73e1f3a93b4c703med.jpg

Mam nadzieję że komuś to pomoże.

Ps. Levus mi się wydaje że lepiej robić rzęsy ze sfer i wstawiać meshinsertem.
Pozdro all

astrologos
17-08-08, 21:39
Oś Świata, dzięki za poradę, może zadziała przy rzęsach w swoim czasie.
KOlejną rzeczą, która mnie drażni w Zbrushu, to artefakty, które powstają przy zbytnim wygładzaniu /left shift/, yyyyyyy, wliczając w to jakieś dziwne stożki, o dziwo w renderingu ostre, jak rzęsy..... hehehe;)
szok i zmowa!
p.s. Na obrazku niewidoczne, bo wole popatrzeć na pupkę, ale jeśli ktoś popatrzy na nadgarstki...;)

Axis Mundi
17-08-08, 23:37
:D ta , ładnie wyszło... kogo by jakieś tam artefakty :P

Tak na marginesie, jako że temat zobowiązuje, byś wrzucił rendera siatki i bez siatki ,fragmentów tylko gdzie powstają te artefakty i jak wyglądają. Wydaje mi się że mówisz o miejscach gdzie zbiega się siatka.
Swoją drogą niezły model :) pokazał byś cały w nomralnym widoku ale to już chyba sprawa na inny temat.
Pozdrawiam.

astrologos
19-08-08, 18:29
OK, te łatwo można poprawić w 3dstudio, o ile dobrze kombinuję, wycinając kilka polygonów,bo jestem ultraamatorem w temacie modelowania 3d i chwytam się najprostszych rozwiązań. Gorzej z większymi powierzchniami, na udka damy chętnie zobaczylibyśmy bez cellulitisu hehe, ale zagęszczenia siatki... no właśnie. Pewnie trza by retopology zrobić yyyyyyy.... albo coś. Skończę overall mod i zaczną sie kombinacje. Pozdro!
A model siatkowy w Zbrush? Nie wiem gdzie sie to ustawia?

pozdro!

Axis Mundi
21-08-08, 23:09
Po pierwsze trzymaj się tematu :) Po drugie primo składniej pisz posty to znaczy nie wiem tak naprawdę w czym konkretnie można Ci pomóc lub skomentować. Mówisz o różnych rzeczach naraz i na swój sposób :)

Co do modelu... hmm jak ty se te dziury narobiłeś w modelu? :) czyżbyś klikał takie coś jak "make unified skin"? Bez siatki widzę, że retopo konieczne :/ Chyba że możesz spróbować opcji takiej. Zejdź o 3 poziomy subdv niżej i wciśnij w tej samej palecie w geometry of kors przycisk "reproject higher subdivision". To wyrównuje siatkę ale wątpię by pomogło w tym przypadku.
By zobaczyć siatkę klikasz poprostu przycisk Frame na wąskim panelu po prawej.
Pozdro.

Levus
22-08-08, 00:05
Masz trójkąty w tym modelu?

astrologos
24-08-08, 14:44
Jak zrobić retopology?;)


pozdro

Axis Mundi
24-08-08, 16:08
No spaprana ta siatka. Retopo - poszukaj na forum lub użyj funkcji która się nazywa www.google.com Bo jak zaczniemy o tym bazgrać to będzie się wlekło jak kiszki po bruku. Pozatym widzę że już nie piszesz w temacie i co teraz? :)
pozdro.

EDIT: do postu niżej co by nie zaśmiecać. Nie za trudny tylko już bajzel sie robi.

astrologos
26-08-08, 23:07
Jeśli temat za trudny to spoko;) Od czego mamy w końcu Photoshopa;)
Szkoda, że nie załączyłem frame od momentu importu z 3d studio. Jeszcze mam to to w projekcie w maxie chyba.
Jakoś to zjem w poprawkach. Przecież piekno kobiety jest ulotne i złudne...;););)

pozdro!

astrologos
26-08-08, 23:09
Aaaaaaxis mundi, jak skończe model, to go wrzucę, ale bez załączania frame hehehe;)

astrologos
11-10-09, 01:16
A minął rok...;p;p;p Ale obietnica to obietnica. Jakoś przeżyłem szok rozpadu mojego 3dmaxowego modelu w Zbrush i stanąłem na nogach;p Teraz powinno pójść lepiej.
Problem polegał na budowie siatki w maxie - miałem triangle, które przy wygładzaniu w Zecie tworzyły dziwne "punkty", co widać na obrazkach. Teraz nie było importu a przy okazji kłopotów. Czas zaczynać od nowa!
Dzięki za pomoc i si ju sun;p;p;p