Zobacz pełną wersję : Wystrzeliwuje po wingsie



grizleyd
26-07-08, 08:19
Z zsphery zrobiłem kaczke , dodałem detal tu i tam


I chcialem zrobić podział uv w wings tak jak pokazał kickek na video
a wiec co robie
schodze na najnizszy subidv czyli 1
kaczka wyglada jak ponizej , exportuje do obj. wchodze do wings
w wings dziele kaczke przez pół od dzioba przez całość
http://xs229.xs.to/xs229/08306/kacz548.jpg

Po zaimportowaniu w zbrushu vertexy wystrzliwują i trzeci dzien mecze i nie wiem co robie zle Pomozcie

Ania
26-07-08, 09:28
Dzielisz w sensie że dzielisz UV, czy dzielisz model? Modelu nie dziel bo to zmienia kolejność vertexów i zbrush głupieje.
A jeśli dzielisz tylko UV, to to taka złośliwość od Zbrusha, też już tak miałam i nie mam pojęcia jak zaradzić.
http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=22182 gdzieś na tylnich stronach był omawiany podobny problem, ale z tego co pamiętam nie każde rozwiązanie u każdego działało.

grizleyd
26-07-08, 09:40
dziele w sensie UV :) o tak
1.
http://xs229.xs.to/xs229/08306/kacz_hard751.jpg

2.
http://xs229.xs.to/xs229/08306/kacz_keep154.jpg
ps. spróbowałem zrobić uvmapper'em jak jednen kolega z forum pisał
ale uvłka nie jest rozłozona jakbym chciał , wings daje wieksze mozliwosci ale po zaimportowaniu w zbrush cały model sie rozlatuje
Potrzebował bym tak krok po kroku jak to zrobić

Moze ktos spróbuje tu jest kaczka ztool i obj 317kb
http://www.freeuploadshare.com/DOWNLOAD/3b2f1126/kaczka.zip

Tomala
26-07-08, 09:51
Z bazą z zsphere miałem podobne problemy ale ja mapowanie robiłem w maxie wiec trochę inna historia bo jeszcze inne problemy dochodziły.
Co rozwiązało problem to:
-przed wyexportowaniem bazy do obj dałem jej jedna polygrupę dla całego modelu.
-przed wyexportowaniem bazy do obj dodałem w zbrushu mapowanie(obojętnie jakie ja dałem uvtiles)
-później import do maxa mapowanie i export( różne exportery próbowałem)
-taki plik nie daje się poprawnie wrzucić jako morph targeta do zbrusha więc:
-ściągam darmowy programik uvmapper i do niego ładuję wyexportowany z zbrusha model(nie ten zapisany w maxie po mapowaniu) bo na pewno ma taka samą numeracje vertexów jak baza.
- w uvmapperze podmieniam mu mapowanie na to z modelu zapisanego w maxie(opcja import uv's)
- zapisuję model i wczytuje go w zbrushu jako morph targeta. I teraz albo wejdzie bez problemów albo wejdzie z przesunięciem albo zmienioną skalą. Jeżeli nastąpi to drugie to po prostu kasuje załadowanego morph targeta a jego mapowanie i tak zostaje!

Oczywiście u Ciebie może być jeszcze inna przyczyna. Generalnie często sprawdza się podmiana mapowania dla wyexportowanego z zbrusha modelu np. w uvmapperze a mapowanie możesz zrobić gdzie chcesz.

grizleyd
26-07-08, 10:03
Powiem jedno zrobiłem podmiane w uvmaperze
i działa !:):):) podzielłem jak chce i wszystko smiga
Dziekuje. wam

ps.Wg. mnie coś nie tak jest z exporterem wings'a

Ania
26-07-08, 10:22
Ja tak trochę off-topic, ale wydaje mi się że u ciebie nie wyświetlają się niektóre opcje w Wingsie, są puste pola tam gdzie normalnie są opcje, np. nad Force Segment (keep previous) powinna być opcja Direct, a nad Hard powinno być Soft.

Zamiast "Hard" robiłabym w okienku AutoUV Segmenting "Mark Edges for Cut", bo hard ci dodatkowo wyostrza kanty, a chyba w tym wypadku nie jest to porządane.

Próbowałam z twoją kaczką ale u mnie też nie działa :(

grizleyd
26-07-08, 10:53
No własnie nie ktore teksty w wings'ie sie nie wyświetlają dopiero jak na nie najade myszką to widze napis ale ten poprzedni znika . Z tego co pamiętam to od zawsze tak mialem w wings' od któreś tam wersji jakiej używałem.( nie wiem jak to naprawic)

Nie wiem czy wyostrza . z tego co sie orientuje ta opcja przycina (zaznacza edge ) gdzie bedzie miał byc rozciety przy uv'mapie

Ania
26-07-08, 13:09
Jak dasz na to meshsmooth (shift tab), to te kanty zostaną ostre.
Tylko nie wiem jak jest z eksportem, być może eksporter to i tak ignoruje, wtedy wyjdzie na to samo.

Co do tych tekstów, spróbuj Edit > Preferences > Misc > Text in menus and dialogs disappears
(nie jestem pewna czy to pomoże, u mnie nigdy tego problemu nie było)

grizleyd
26-07-08, 14:06
niestety nie pomogło (juz tego próbowałem) moze brakuje mi jakies bibloteki dll