Zobacz pełną wersję : import archicad -> 3dmax



airmoss
28-07-08, 08:47
jak sprawnie zaimportowac obiekt z aechicada do 3dmaxa? mam z tym dosc duze problemy. autocad -> 3dmax raczej nie nastrecza ich jednak z archicadem nie moge sobie poradzic. bezposrednio importowac raczej nie mozna? Jednak otwierajac wyexportowany z archicada plik w autocadzie i zapisujac go nastepnie bezposrednio z niego w dwg i importujac do 3dmaxa, zaimportowany obeikt jest rozbity na setki obiektow z dziwnymi nazwami, zamiast na kilka o nazwach warstw autocada. Ze scenami projektowanymi od poczatku w autocadzie nei ma takich problemow. Jak sobie z tym poradzic?

gregkilla
10-08-08, 20:12
sprobuj archicad importer stad:
http://plugins.angstraum.at/
aczkolwiek sa problemy z nowymi maxami

ma+
11-08-08, 15:07
było już pisane wiele razy o tym.

w archicadzie okno 3d zapisujesz jako .3ds. ustawienia na 1000 mm. masz też do wyboru bodaj 4 rózne sposoby zapisu (warstwami , materiałami , obiektami... ) wybierasz który ci najbardziej odpowiada. w maxie importujesz 3dsa i po sprawie.

meryenn
26-05-09, 13:25
skopiowalam plik 3dstudio in do folderu dodatki i super, udalo mi sie zapisac plik jako .3ds ale.. tylko raz. nastepnym razem jak chce zapisac, nie ma tego rozszerzenia. Co sie moglo stac?

meryenn
26-05-09, 14:02
acha, juz wiem, to musza byc elementy 3d... a czy ktos wie czy mozna zaimportowac 2d z archicada do maxa? zeby tam dopiero wyciagnac? bo z tego co wiem to w archicadzie nie da sie wyciagac plaskich ksztaltow, tylko trzeba to rysowac np. stropami!

aduko
26-05-09, 14:30
Zapisujesz do DWG i otwierasz w Maxie, i masz płaski, na archi 9 i 12 działa :)

niggle
29-05-09, 18:48
Witam

Ja jednak mam nadal problem z importem .3ds do 3dsmax'a (wersja 9) wypuszczonego przez ArchiCAD'a (wersja 8.1). Wszyskto robie wg tego co piszecie. Na tej stronie to jest ładnie podsumowane: http://plugins.angstraum.at/archicad_wiz/faq.htm , ale przy imporcie w 3ds maxie wyskakuje mi błąd: "Improper file format".

Nie wiem czemu, wszyskto jest dobrze ustawione - ktoś spotkał sie z tym problem już? moze te wersje max'a i archiCAD'a są ...hmm, nie kompatybilne?

Dziekje z góry za pomoc i pozdrawiam

mariusz1302
10-02-11, 23:24
witam

mam nie maly problem... importuje objekt z archicada do maxa i tu jest ok, problem pojawia sie gdy nakladam tekstury, wtedy zawiesza sie render i nie mam pojecia co jest grane, pomocy..

aneczkammsl
27-11-11, 17:54
było już pisane wiele razy o tym.

w archicadzie okno 3d zapisujesz jako .3ds. ustawienia na 1000 mm. masz też do wyboru bodaj 4 rózne sposoby zapisu (warstwami , materiałami , obiektami... ) wybierasz który ci najbardziej odpowiada. w maxie importujesz 3dsa i po sprawie.

Czesc ja mam ten sam problem, zrobilam wszystko jak jet wyzej napisane i niestey zaczynaja sie dziac w 3 d maxie jakies dziwne rzeczy znieksztalcone linie podczas obortu zanikanie itd.... Brak mi sil pomozcie
Dodam jeszcze ze uzywam archicada 13 i 3ds max 2012

Nowi
28-11-11, 06:56
Pokaż Print Screen Modelu, bo może być wiele przyczyn tego problemu ...
Pewnie musisz przebudować trochę model w ArchiCadzie w miejscach w których zaczynają się problemy.

elson
11-12-11, 17:03
Witam,
mam pytanie przy zapisie z archicada 12 jest możliwy format .3ds
otwierając plik w 3ds 2010 umożliwia on otworzenie pliku .max ( przy otwarciu .3ds plik ma tylko zapisaną kamerę z archicada)

jest jakiś sposób na to czy trzeba przenieść się na starszego 3dsa ?

Nowi
11-12-11, 18:04
Nie nie trzeba przenieść się na starszego max-a.

Przed Exportem modelu z Archicad-a musisz model pokazać w widoku 3D i zapisz jako .3ds ustawiasz jednostki 1000 mm ...
Jeśli masz tylko linie to zapisz projekt jako dwg...

Pozdrawiam Nowi

elson
11-12-11, 21:14
ok wielkie dzięki, doszedłem do tego trochę później poprostu model był tak mały, że go nie zauważyłem

pytanie jeszcze odnośnie światła czy zachowujecie archicadowe słońce czy używacie np vrayowego ?

Nowi
12-12-11, 00:06
JA od razu wywalam ... i najczęściej używam Sun and Sky Vray-a.

nitoprek
05-05-12, 19:40
Hej mam od dawna problem z importem do 3ds modeli z archi.
Często zdarza mi się że gdy do modelu wcześnie zaimportowanego do 3dsia importuje nowy plik z archicada na inną warstwe w maxie mimo zachowania tej samej procedury (1u=1000mm) obiekt ma inną skale obecnie borykam sie z problemem:

jak wpisuje 1000mm to obiekt w maxie o wymiarach 1m x1m ma 2,56 cm x 2,56 cm - czyli jest w calach (mimo zanzacznia mm przy eksporcie w archi)

jak wpisuje 10000m to jest ok obiekt jest oczywiscie 10x wiekszy w maxie....

czy ktos mial cos podobnego ?

shadowsexpe
05-05-12, 20:23
Cos kombinujez na codzien pracuje zarchicadem i nie mam takich cudów moze poprostu wcale nie odznaczasz tego co trzeba jak masz przenieśc do maxa on tam sie pyta zawsze czy mm czy cale takze moze poprostu bład wynika z twojego niedopatrzenia ;)

Nowi
05-05-12, 21:17
Plik do którego importujesz w max-e jest prawdopodobnie w calach.

Sprawdź w Cosromize -> Units Setum powinno być zaznaczone Metric/Centimeters i w System Unit Setup 1 Unit=1 Centimeter

shadowsexpe
07-05-12, 10:23
Nowi napewno nie taka przyczyna bo podaje ze mu max przelicza na cm, podejrzewam ze ma jaks skale ustawiona w rysunku archicada i stad jest cud
nitoprek spróbuj to zrobic w calach w eksporcie w archidzie daj 40 i zobacz czy max to źle przetworzy na cm ?

nitoprek
10-05-12, 12:03
ok problem rozwiązany wynikał z pośpiechu poprostu najpierw klikałem milimetry potem wpisywałem 1000 i odrazu klikalem ok archicad wtedy zapisuje w calach jak sie okazuje

ustawienia unitow w maxie testowałem różne.. nie mają żadnego wpływu na rozmiar importowanego pliku

swoją drogą szkoda ze nie ma rozsądnego plugina do importu :/