Zobacz pełną wersję : zbrush i max (mental ray)



Pipboy
21-08-08, 11:39
mam moze ktoś jakis konkretny dobry sprawdzony system np na normal mapy albo na displacment mapy w maxie?
bo cos zatrzymauje sie na zbrushu ,mam niezle modele ale nie moge tego dobrze wyrenderowac pozniej:(

Tomala
21-08-08, 12:43
Pokaż efekt i ustawienia materiału w maxie i model z zbrusha.

Pipboy
21-08-08, 16:55
Kurcze dzis juz nie zdaze bo wyjezdzam
ale to moze poczekac

grizleyd
21-08-08, 22:04
to moze ja "pociągne" wątek jezeli autor nie bedzie miał nic przeciwko temu,
otóż też mam problemy z wyjsciem z zbrusza i dokończeniem dzieła w maxie
Napisze co po robie:
1.Wyzezbiłem dzbanek w z polyshere
2.Dodałem detal na 4 subdiv
3.Ustawilem rozm. textury na 2048 .
4 Na 1 subdiv w texture zrobiłem guvtiles
5 dodalem 5 subdiv
tak ustawilem disp.
http://xs230.xs.to/xs230/08344/mapa202.jpg
6 zszedlm na 4. i createdisp.
7.Wyeksportowałem disp do .tiffa
dzbanek na 2 poziomie zapisałem do .obj

3ds Max2009 trial

przypisałem do dzbanka nowy material
w zakladce bump
dodalem normal bump
tam w pierwszej zakladce przypisalem
wygenerowanego tifa z zbrusza
w directx szader wlaczylem plugin
metal bump zaptaszkowałem równierz
a detalu jak nie ma tak nie ma dzbanek posiada
1538 vert po imporcie w maxie
machałem roznymi suwaczkami od bump itd.
ale nic to nie dało Jakieś rady ?

Levus
22-08-08, 00:10
To zrobiłeś źle bo wyexportowałeś displace który jest czarnobiały a nie normal który jest kolorowy...

Normal w maxie: slot bump->normal bump->i tam ładujesz normal..
Pamiętaj aby zmapperem wygenerować normal mapę typu tangent space, a nie object space.

Do zabaw z displacem jeszcze daleka droga przed Tobą..

Tomala
22-08-08, 00:58
Jeszcze pamiętaj żeby dispa wypalać dla tego poziomu który będziesz exportował z zbrusha.