Zobacz pełną wersję : 3d software na mac os x dla architekta



maciejowit
25-08-08, 16:53
witam..znacie jakis soft jak w temacie ktory wspolgra z archicadem a przy tym utrzymuje poziom naprzyklad mayi i 3dmaxa albo jest lepszy?

25-08-08, 17:20
Zdecydowanie Cinema4d

Lucas
25-08-08, 19:15
Chyba nawet jest jakaś potężna wtyczka specjalnie do renderowania w Archicadzie na bazie Cinema4d, tylko nie pamiętam nazwy.

m_d
25-08-08, 19:42
Chyba nawet jest jakaś potężna wtyczka specjalnie do renderowania w Archicadzie na bazie Cinema4d, tylko nie pamiętam nazwy.
jest artlantis ale mam wątpilwości co do jego potęgi :)

oo79
25-08-08, 19:59
atlantis prosty, miły i przyjemny <to wady> zaletą jest super szybki rendering.
Gdyby go zintegrować z archicadem to byłoby coś dla mnie.

Ja polecam- Archicad > konwersja do 3dsmaxa > render w Vreju.

chudy
25-08-08, 22:00
modo tez daje rade. ostatnio ogladalem renderki i wygladaja calkiem niezle. tylko nie wiem jak z importem z archicada sprawa wyglada

maciejowit
26-08-08, 14:23
powiedzcie mi w takim razie jaka jest roznica pomiedzy maya a 3d maxem..pochodza przeciez z tej samej firmy..juz prawie przekonany jestem do cinemy ale zastanawiam sie nad maya

mirach
26-08-08, 14:38
Maya i Max nie pochodza od tej samej firmy, autodesk poprostu wykupil Maye niedawno.
Maya do arhitektury to jak... hmm... autocad do animacji, takie moje zdanie.

Krzychu_Mac
28-08-08, 12:25
też ostatnio stałem sie posiadaczem, macbook'a i zastanawiam się nad programem 3d, i chyba zdecyduje sie na cineme 4d

wiecie może gdzie można zakupić cineme 4d ?

adam_m
28-08-08, 18:51
Czy jest max na maca? Wydaje mi się że nie ma.

kondzio.u
30-08-08, 12:17
jest taki program jak ARCHIFORMA...
jest to wersja Cinema 3d wspolgrajaca idealnie z Archicadem..

prawie niczym sie nie rozni od cinemy
polecam :)

piotrek
30-08-08, 12:27
Maya do arhitektury to jak... hmm... autocad do animacji, takie moje zdanie.

Aż tak? To przez to, że nie wspiera formatu autocada, czy coś innego?

mirach
30-08-08, 13:40
No dobrze, moze troszke przesadzilem z porownaniem :) Ale przyznam sie ze nie slyszalem chyba o zadnym studiu vizkowym ktore uzywalo by Mayi.

cwieq
04-09-08, 00:22
dolacze sie do tematu ostatnio tez rozmyslam nad kupnem macbooka pro i byłem sie dowiedzieć od gosci z appla jak wyglada sprawa z 3d studio, to ze nie ma wersji 3dsa na maca to kazdy wie ale istnieje mozliwosc emulacji windowsa i odpalenie maxa. Pytanie jak wyglada sprawa wydajnosci takiego rozwiazania jesli ktos ma macbooka pro było by super jak by sie wypowiedział(goscie z macsimum powiedzieli ze jak zainstaluja w swoim salonie windowsa na macu i maxa to zaprosza mnie na prezentacje ale jakos sie nie odzywają). Inna mozliwością odpalenia maxa jest instalacja windowsa na macu (mac'i intelowskie) i praca tak jak na normalnym laptopie pytanie tylko po co kupowac wtedy maca, aby miec fajną designerską obudowę?

maczadza
12-09-08, 22:12
jest taki program jak ARCHIFORMA...
jest to wersja Cinema 3d wspolgrajaca idealnie z Archicadem..

Nie archiforma tylko maxonform ( tu masz krótki opis http://www.archicad.pl/documents/206.html ), i już chyba wypadł z obiegu bo na stronie graphisoftu działa już tylko jeden link przedstawiający możliwości tego softu.
http://www.graphisoft.com/ftp/marketing/MaxonForm/
Maxonform łączył się dynamicznym linkiem z Archi (automatycznie generował obiekty biblioteczne GDL). Przez co można było stworzyć sobie dowolną formę w maxonie i przerzucać ją do Archi. Niektórzy przekopiowywali pluginki maxona do folderu pluginów pełnej c4d uzyskując w ten sposób takie samo połączenie między pełną cinemką a Archi. Dzięki takiemu rozwiązaniu można było korzystać z wszystkich modułów jakie oferowała cinema.
Prezentacja C4D
http://www.maxon.net/pages/products/editions/architecture/architecture_e.html
Vray dla C4d
http://vrayc4d.com/
http://vrayforc4d.com/
Finalrender pod MacOSx
http://www.finalrender.com/news/read.php?UD=10-7888-35-788&NID=251
Dokumentacja Maxonform
http://www.archicad.pl/documents/60.html

fotoas
18-09-08, 10:00
a coz Rhino na MAC. Kiedy on sie doczeka edycji MAC OS? Przeciez kto jak kto, ale nosorozec jest chyba najblizej stylistyce modelowania CAD , dla architektow jak i dla inzynierow. Potem to juz tylko prosta droga do Katiii...a takei Cinema 4d, Maya czy 3dsmax to zawsze beda programy dla grafikow, animatorow.. a architekci jakby na doczepke :) nie sa brani zbyt powaznie pod uwage przez zespol producentow softu. Patrz Autodesk Viz.. pracowal ktos kiedys powazniej na tym ? jakis export CAD do viza i wspolpraca z pluginami renderujacymi..masakra. ,.. szczegolnie kiedy trzeba cos zrobic na wczoraj.

chudy
18-09-08, 11:34
yyyy ja pracowałem, pracuje w sumie dalej tylko że na 3ds Design i jakoś większych problemów z importem nie miałem. też za bardzo nie rozumiem o problem z renderami. Praktycznie wszystkie są dostępne i działają normalnie. i kompletnie nie wiem czym Rhino miałoby przewyższać 3dstudio w wizualizacjach...może mi to wytłumaczysz.

no dobra. tak przeczytałem jeszcze raz twojego posta i chyba troche mylisz pojęcia. Max nie jest programem do projektowania. to soft do grafiki, do tworzenia wizualizacji.

fotoas
18-09-08, 12:07
sprobuj kiedys wymodelowac jakas powloke, typu Calatrava, ..albo cos w ten desen to zobaczysz w praktyce na czym polega roznica pomiedzy Rhino a 3dstudio. Jak chodzi snap w rhino a jak w 3ds, jak dokladne jest 3ds a jak Rhino. dlaczego 3ds czesto nie ma punkt w punkt a Rhino ma.. to sa drobne troznice ktore sa zauwazalne tylko w profesjonalnym swiecie , a ze taki swiatek jest drobny to malo o tym slychac i widac. Szum wygenerowany dookola 3dstudio genialnie zakluca reszte odglosow :)
Zeby nei bylo watpliwosci..jestem 3ds user od lat i nadal i coraz blizej jestem do rzucenia tego softu , bo jak raz zobaczylem jak pewne skomplikowane zadanie robi sie w rhino a jak w max to zaczynam rozumiec na czym bazuja opinie uzytkownaikow.. wymodelowac domek w kazdym sofcie mozna sprawenie, nie jest to sytuacja w ktorej mozna dyskutowac o zasadnosci wyboru softu do zadania.
W czym modeluje calatrava, czym posluguja sie konstruktorzy takich form ?....

3ds to narzedzie do grafiki..ale vizualizacja staje sie grafika na planszy ktora prezentuje koncepcje. Zeby dojsc do koncepcji trzeba zaprojektowac cos, czesto wchodzac w 3d i takie narzedzie jak Rhino moim zdaniem daje wieksze mozliwosci.
Napewno nie myle projektowania z vizualizacja....

SansSerif
18-09-08, 15:30
Napewno nie myle projektowania z vizualizacja....
Rhino to prosty program do modelowania nurbs oparty na filozofii działania acada. Dzięki temu świetnie nadaje się do niezbyt skomplikowanego projektowania.

Max ma inne przeznaczenie dlatego ma bardzo ograniczone możliwości operowania wymiarami i większość rzeczy trzeba robic na oko. Maya podobnie choć ma dużo lepszą obsługę nurbs. Chyba nawet lepszą niż rhino. Ale co z tego jesli nadal jest modelowanie na oko.

Prawdziwe projektowanie parametryczne oferuje dopiero SolidWorks i Catia której używa Frank Gehry.

Czyli ogólnie mylisz softy do projektownaia z tymi do animacji :)

fotoas
18-09-08, 20:10
rozbijamy sie o slowa.. bo mysle ze projektowanie jest na kartce papieru
a wspomaganie projektowania to solidny program 3d na zasadach Acad

fakt.. ze nie sprecyzowalem dokladnie co mnie boli..ale tu wlasnie rozchodzi sie o soft
dla grafikow , stricte grafikow, ktorzy i miedzy innymi animują i nie przejmuja sie jesli
cos jest nierowno o centymetr czy dwa..

jzu moze nei chodzi mi o hardcorowe modelowanie parametryczne, ale pewien poziom dokladnosci i sposobu dochodzenia do celu, do bryly. Rhino po kilku dniach wydaje mi sie pod tym wzgledem lepszy od poczciwego 3dsmax...i te dodatkowe nakladki, te odmiany..swiadczy o konkretnym ukierunkowaniu programistów.

solidworks.. brr.. boje sie tego progamu.. juz sama nazwa brzmi cholernei powaznie !

SansSerif
18-09-08, 21:11
A ja myślę że projektowanie jest w... projektancie. Na kartce to sobie można poszukiwać mglistego zarysu wstępnej koncepcji.
Sorry że się czepiam ale strasznie mnie irytuje jak szukając pracowników na stanowisko projektanta kandydaci pytają się czy chodzi o kogoś "do renderów" czy "do rysunków cad".

http://community.irhino3d.com/
może kiedyś :)

fotoas
18-09-08, 22:49
sans..dawno nie pisalem, dlugo mnei tu nie bylo..a ty nadal tu jestes. Kurde, zmienila Ci sie gadka.To ze u nas kandydaci zadaja takie pytania wynika z sytuacji w polsce. Pamietam jak po studiaoch od razu wyjechalem do Irlandii pln do belfastu i w RMI od razu dostalem zadania czysto projektowe. Tam maja naprawde duzo do roboty, duzo zlecen, duzo do przerobienia. U nas mio szalenie polepszajacej sie sytuacji nadal jest ciezko. Takiemu sredniasowi ciezko jest podlapac temat, a jak juz zlapie to nikomu nie da ..i co ma taki mlodziak robic ? KRESLIC :)

Chyba ze cos innego masz na mysli, bo moglem nie zakumac tego twojego czepiania sie

co do Rhino i MAC..tak tak, wyczailem to.. w fazie testow :)
cos czuje ze jednak nastepna maszyna do pracy to bedzie mac :)

ciauu

mariusz_maciag
19-09-08, 10:06
co do Rhino i MAC..tak tak, wyczailem to.. w fazie testow :)
cos czuje ze jednak nastepna maszyna do pracy to bedzie mac :)
ciauu
A może Houdini ? :)
Wprawdzie nie moge "fachowo" ocenic jego przydatności w zadaniach
architektonicznych ale na pewno pod MAC'a jest :)

A co do modelowania/projektowania autocadowego
to może Inventor ?

pozdrawiam,
Mariusz.