Zobacz pełną wersję : textura w zbrush



kellyq
25-09-08, 13:15
hej
Z zbrushem znam sie trochę ale nie w kwestii tekstur,
chodzi o to, że kiedy importuję do zbrusha jakiś pre-model, podszpachluje go trochę i jest git.
Ten model ma swoją UV-kę rozłożoną w innym programie, problem polega na tym ,że po stworzeniu teksturki np. 3000 x 3000 pixeli, wciskam UV check i teksturę dopasowuje mi do UV ale kiedy pomaluje model i dam Color to texture
to ta tekstura jest ale jej rozmiar spada na 1024 x 1024.
I tu moje pytanie jak zaradzić temu spadkowi rozdzielczości?

Z góry dzięki

Gomez
26-09-08, 18:04
Źle to robisz. Uvcheck tylko pokazuje czy uvki są prawidłowo ułożone, czy nie ma overlapów. Jak już namalujesz i chcesz przenieść klor na tex, wtedy utawiasz rozdziałkę texa w tym menu i dajesz "new teksture". Potem col>tex.

kellyq
27-09-08, 21:59
dzięki,
mam jeszcze jedno pytanko, dlaczego po zrobieniu i eksporcie(wreszcie:D)
tekstury nie zupełnie się ona mi "wpasowuje" mianowicie muszę zawsze ją przekręcić i przesunąć nieco całością?

Grave
28-09-08, 01:50
Teksturę możesz przekręcić w samym zbrushu (flip vertical). Taki ten zbrush już jest, że trzeba odwracać teksturę. Jeśli zaś chodzi o te przesunięcie, to nie mam pojęcia czemu tak masz...

Gomez
28-09-08, 15:23
Jak flipniesz w zb to myślę że będzie ok.

kellyq
28-09-08, 18:34
spoko , już chodzi wszystko przez UV check:)