Zobacz pełną wersję : przenoszenie normalki na LP



waza
30-11-08, 20:18
Chcę przenieść normalkę na LP przy pomocy ZMappera. Postępuję tak:
1. Mam obiekt HP i schodzę do pierwszego sub.
2. W ZMapperze wczytuję konfigurację, zwiększam on UV seam i klikam Capture Current Mesh. Ukazuje się komunikat, że jest OK.
3. Wychodzę z ZMappera, klonuję obiekt, w klonie likwiduję wysokie poziomy i importuję .obj LP
4. Sprawdzam mapowanie, klikam na Fix Seam, likwiduję teksturę
5. Wchodzę do ZMappera, gdzie obiekty prawie się pokrywają, klikam na Create Projected NormlMap.... komputer chwilę myśli i wywala komunikat:
SubdividLinksQuick i często zwiecha. Był też czasami InitQuadRay.

Czy coś robię nie tak lub coś pomijam? Z góry dzięki za podpowiedzi.

waza
12-12-08, 23:04
[edit]
tak się zastanawiam po dwóch tygodniach czekania na odpowiedź, czy pytanie jest zbyt głupie czy za mądre jeśli jeszcze nikt nie odpowiedział

JmTm00
12-12-08, 23:15
...nie kupuj kompa od ruskich mówie CI ! :]

...a tak na powaznie to za szybko kliknąłeś "SubdividLinksQuick".....a tak na powaznie

...to ciekawe bo nijak mi takich błędów nie wywalało ale ja nie robilem nigdy "w klonie likwiduję wysokie poziomy...
...Sprawdzam mapowanie, klikam na Fix Seam, likwiduję teksturę"....działało bez tego z tego co pamiętam. Pozdro

waza
13-12-08, 22:53
Wreszcie jakaś odpowiedź, dzięki.

Komputer to PentiumD, nic szczególnego ale to mój pierwszy w miarę dobry komputer, kupiony w hurtowni ze wszystkimi gwarancjami, płytkami ze sterownikami itd. 4 GB pamięci (widzianych 3,25)... poważnie :)

Czekałem z kliknięciem na SubdividLinksQuick kilkanaście minut, więc to chyba też nie to... poważnie, tak było :)

kiedy importujesz do toolsa, który ma kilka poziomów podziału jakiś .obj to Ci się nie zaimportuje... poważnie. Musisz mieć tylko jeden - najniższy, najwyższy lub jakiś pośredni - ale jeden... poważnie, sprawdzałem to kilka razy i tak jest :)

JmTm00, czy ty czasem przy pisaniu odpowiedzi na moje pytanie piłeś jakieś piwko lub coś podobnego? Ja tak robie (nawet w tej chwili) i nad ranem, po przebudzeniu, zastanawiam się czy nie napisałem jakiś bzdur... poważnie :) . Mimo wszystko dzięki za odpowiedź.

JmTm00
13-12-08, 23:51
ej ale ja poważnie to miałem na myśli POWAZNIE. Ja robie tak:
1. importuje low poly, sculptuje, przechodze na lvl1, włączam Zmappera, konfiguracja, capture mesh, pozniej klonuje obiekt, importuje raz jeszcze low poly...wypalam...taadaaa
Zadnych errorów, szczerze mowiąc nigdy nie spotkalem sie z takim bledem jaki opisujesz, wiec sam nie wiem ke pasa, moze wina sprzetu czy coś? Nie ma powodu do zgryźliwości pomóc chciałem tylko, w zamian zaś dostałem polski komentarz apropos alkoholu....eh, pozdrawiam

PS: zapraszam na gg

waza
14-12-08, 00:33
JmTm00
Absolutnie nie chciałem Cię obrazić a jeśli tak się stało, to z całego serca PRZEPRASZAM. Moja wina, pewnie źle odczytałem (pod wpływem piwka, które właśnie JA piję) to, co napisałeś. Miało to być tylko dowcipnie napisane a wyszło jak wyszło... Jeszcze raz przepraszam.
Jeśli chodzi o ZB, to mimo, że usiłuję w nim/z nim "pracować" od jakiegoś roku - to cały czas jestem głupi. Wprawdzie udaje mi się zrobić w nim coś, co MI się w miarę podoba, ale napotykam ciągle różne problemy, które wykluczają użycie programu do zadań nad którymi pracuję :( . Bardzo nad tym boleję, i szukam pomocy u mądrzejszych ode mnie. Pozdrawiam z myślą, że potraktujesz moją poprzednią wypowiedź jako żart, o co proszę WSZYSTKICH CZYTAJĄCYCH TEN WĄTEK.

JmTm00
14-12-08, 00:42
luźna guma stary, nou ofyns tejkyn...pisz na gg po prostu mam nadzieje ze pomoge w tej konkretnej sprawie ;) Pozdro