Zobacz pełną wersję : Flash i php



Swietlik
19-03-04, 04:18
ech i znowu mam problem :(
niewiem czy to dobry dział ale co mi tam :D
mam te kilka przycisków i każdy jest oddzielnym plikiem \"swf\" i teraz one muszą być odnośnikami, tyle że stronka jest w php i coś to niechce działać :(
w html\'u było <embed name=flash src=\"plik.swf\"> i spox ale w tym przypadku wygląda to troche inaczej
mniej więcej tak wygląda mój kod i ni kija, nie działa :(



<a href = \"index.php\"><embed name=flash src=\"plik.swf\" width=\" \" height=\" \"></a>

<a href = \"?strona=oferta\">\"><embed name=flash src=\"plik.swf\" width=\" \" height=\" \"></a>

<a href = \"?strona=dystrybucja\">\"><embed name=flash src=\"plik.swf\" width=\" \" height=\" \"></a>


chyba że moge to zrobić we flashu tym getUrl ??

hmm mam nadzieje że ktoś mnie zrozumiał :D :cool:

leander
19-03-04, 05:02
No tak to Ci url nigdy nie pojdzie. \"<a href\" nie uczyni z flasha linku.

Osadzaj flasha za pomoca standaryzacji (inaczej moze cos nie dzialac pod roznymi przegladarkami):





<OBJECT classid=\"clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000\"
codebase=\"http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=6,0,0,0\"
WIDTH=\"550\" HEIGHT=\"400\" id=\"film\" ALIGN=\"\">
<PARAM NAME=movie VALUE=\"film.swf\"> <PARAM NAME=quality VALUE=high> <PARAM NAME=bgcolor VALUE=#FFFFFF> <EMBED src=\"film.swf\" quality=high bgcolor=#FFFFFF WIDTH=\"550\" HEIGHT=\"400\" NAME=\"film\" ALIGN=\"\"
TYPE=\"application/x-shockwave-flash\" PLUGINSPAGE=\"http://www.macromedia.com/go/getflashplayer\"></EMBED>
</OBJECT>



a linki odpalaj przez stworzenie przezroczystego przycisku we flashu i akcji w stylu




on (release) {
getURL(\"index.php\");
}




[Post został wyedytowany: 19-3-2004 > leander]

Phantom
19-03-04, 14:54
ooo leander a ja mam takie pytanie...czy da się przypisać do flashowego przycisku...generowane przez php linki??

Swietlik
19-03-04, 15:44
Właśnie chodzi o pytanko Phantoma:D
tam gdzie ma być ten getURL to będzie troche inaczej bo np.
?strona=oferta
pozatym przesiedziałem pół nocki i tego nie wykminiłem :(, można opis dla zielonych ;)

dzudzu
19-03-04, 16:29
leander chyba opisał najprostszy przypadek, prościej chyba nie może być ...

nie kumam do czego dążycie, ale jeśli chcecie z przycisku flasha otwierać podstrony z php to ja w takim przypadku bym zastosował:

on (release) {
var zmiennaPhp = new LoadVars();
zmiennaPhp.strona = oferta;
zmiennaPhp.send(\"http://plik.php\", ziennaPhp, \"POST\");
}

na mój gust już taka operacja otworzyłaby stronę php w oknie, nad oknem flashowym ... i mógłbyś jednocześni przesłać do strony php zmienną \'oferta\' o której pisałeś :)

[Post został wyedytowany: 19-3-2004 > dzudzu]

dzudzu
19-03-04, 16:37
choć może w tak prostym przypadku może wystarczyć:

getURL(\"plik.php?zmienna=wartość\");

... nie wiem, nie sprawdzałem :)

[Post został wyedytowany: 19-3-2004 > dzudzu]