Zobacz pełną wersję : wykonanie modelu terenu 2 3ds max wg mapy.



Mulholland
07-03-09, 16:46
Cześć.

Chcę wykonać model terenu wg mapy z oznaczeniami wysokości. Na razie Plan mam taki żeby narysować punkty wg mapy ( 3ds max ), potem poprzesuwać je po osi Z wg wysokości i połączyć w powierzchnię w jakiś sposób.

Z tym że nie wiem jak ten ostatni etap wykonać.

Czy ktoś może wie jak to zrobić, albo zna jakiś inny szybko sposób na wykonanie terenu wg siatki punktów w 3ds max?

Pozdrawiam.

cucsoniuss
07-03-09, 16:56
Tutaj masz tutak...po (chyba) hiszpańsku ale widzisz co koleś robi...pierwsze co robisz to obrysowujesz izolinie na podkładzie tj. mapie...później jedziesz według tutka
http://www.youtube.com/watch?v=HbCxoCv1au0&feature=related

Loki
07-03-09, 17:12
jest jeszcze ponoć coś co się nazywa "Terrain2_Max2009" mam ten plug-in od jakiegoś czasu na dysku ale jakoś nie mam od miesiąca czasu żeby zobaczyć jak to działa. Podobno potrafi importować jakoś dane z pliku.

w załączniku do mojego posta masz wersję pod maxa 2009 (ale nie mam pojęcia 32 czy 64 bity i czy to ma jakieś wymagania )

Jeśli zainteresuje Cię to i rozpracujesz jakimś tutorialem - nie poskąpię reputacji :)

Mulholland
07-03-09, 20:29
Muchos grazias cucsoniuss. Problem polega na tym, że moje punkty na podkładzie nie tworzą żadnych izolinii, są rozwalone po różych ułamkach i wielkościach. Musiałbym na ich podstawie wyliczyć punkty między nimi o stałych wysokościach np 59, 59,5 60 i dopiero łacząc je zrobić izolinie. Niestety liczenie mi się nie uśmiecha, chyba że znasz jakiś prosty sposób.?

Loki - dzięki za programik, niestety mam wersję 2008. JEśli masz to byłbym wdzięczny za podrzucenie. Jak wszystko inne zawiedzie to pewnie rozkminię.

Pozostaje jeszcze autocad map moze tam coś się da.

W sumie cały problem sprowadza się do zrobienia izolinii z punktów o bardzo przypadkowych wartościach.

Pozdrawiam.

Topek
07-03-09, 22:55
a punkty masz może w pliku *.txt (x,y,z)?

Mulholland
07-03-09, 23:22
Nie, ale mogę mieć. :cool:

Topek
07-03-09, 23:33
no to miej i jutro podeślij to będziesz miał warstwice co ile tylko chcesz:D

Loki
07-03-09, 23:58
w pliku ktory załączylem jest adres goscia który to napisał, może ma :)

Mulholland
08-03-09, 21:54
no to miej i jutro podeślij to będziesz miał warstwice co ile tylko chcesz:D

Tu jest lista punktów na dwa rózne sposoby, nie wiem jak to powinno wyglądać.

Topek
09-03-09, 18:17
warstwice liczone w microstation, jest kilka kwiatków w postaci przecinających się warstwic ale akurat w tych miejscach jest za mało punktów i stąd te bugi. plik zapisany w *dwg, nie wiem czemu w maxie gubi grubości linii i opisy warstwic. jak będę miał chwilkę to jeszcze zajrzę

Mulholland
10-03-09, 20:02
Dziękuję Topek. Świetnie to wyszło.

Pozdrawiam.