Zobacz pełną wersję : Ui



wizz
11-03-09, 17:34
Witam mam takie pytanko, na załączonym screenie widać ten obszar który mnie interesuje. Po co tam mozna tak otworzyc jak nic sie nie da tam wrzucić ?:P Próbowalem sobie tam jakies menu wciepnac czy cos ale nie da sie. Co tam można wrzucić ? Jeśli nie mozna nic to po co to :)

http://img156.imageshack.us/img156/4934/44028323.th.jpg (http://img156.imageshack.us/my.php?image=44028323.jpg)

streaker
11-03-09, 17:53
Da sie, da, tylko trzeba umieć :P
Ja tam zawsze trzymałem brushe

wizz
11-03-09, 18:52
trzeba umieć ? :D to niepowiesz mi jak ? :D

mafida
11-03-09, 19:23
Da sie, da, tylko trzeba umieć :P
Ja tam zawsze trzymałem brushe

E tam to się chyba nie da to jakieś zscript area czy coś(jak uruchomisz scrypt to tam się pojawia),troche wyżej to można coś wrzucić tylko ciężko trafić;)

streaker
11-03-09, 20:04
Ja pamiętam, że na dół wrzucałem brushe... może rzeczywiście nad tym ? Dawno zbrusha nei używałem, to nie pamiętam ;)

Tomala
11-03-09, 20:21
w prawym górnym rogu ekranu(na samej górze) są przyciski do zmiany ui w którymś tam na dole ale nie w tym miejscu co wizz pyta tylko zaraz pod canvasem są brushe i wtedy już łatwo trafić jak sie swoje wrzuca.

mafida
11-03-09, 21:03
w prawym górnym rogu ekranu(na samej górze) są przyciski do zmiany ui w którymś tam na dole ale nie w tym miejscu co wizz pyta tylko zaraz pod canvasem są brushe i wtedy już łatwo trafić jak sie swoje wrzuca.
Tak tylko się cała reszta przy okazji poprzestawia...

zeet
11-03-09, 21:13
Preferences / Custom UI / Enable Customize następnie Ctrl + Lmb przenosi się dowolne buttony -ikonki w miejsce które pasuje po zakończeniu w zakładce Preferences / Config wcisnąć Store Config .

mafida
11-03-09, 21:34
A najlepiej sobie pod skróty ustawić;)

wizz
11-03-09, 21:38
czary panowie , thx :) nieźle ten zbrush zaskakuje :D

gryzon
12-03-09, 09:43
Preferences / Custom UI / Enable Customize następnie Ctrl + Lmb przenosi się dowolne buttony -ikonki w miejsce które pasuje po zakończeniu w zakładce Preferences / Config wcisnąć Store Config .

Ja tylko powiem że wszystko rzeczywiście fajnie się ustawia, wreszcie mam narzędzia pod ręką. Mam tylko jeden problem, po restarcie Zbrush ustawia mi defaultową rozdzielczość obszaru roboczego. Jak się to ustawia aby zawsze wczytywało mi taką rozdzielczość jaką ja chce ?

mafida
12-03-09, 10:11
Mam tylko jeden problem, po restarcie Zbrush ustawia mi defaultową rozdzielczość obszaru roboczego. Jak się to ustawia aby zawsze wczytywało mi taką rozdzielczość jaką ja chce ?

Ustaw taką wielkośc dokumentu jaką chcesz mieć zawsze na starcie,teraz save document as i zapisz go pod nazwą StartupDocument.zbr w katalogu ZStartup.Teraz zbrush zawsze będzie się otwierał z nową wielkością dokumentu.

Natka
24-03-09, 12:21
U mnie ten zabieg nie działa.
Po zamknięciu i otworzeniu Zbrusha, pole robocze znó jest maciupkie.

Morte
27-03-09, 10:52
mafida, a jak podpinasz pod skróty? Jakis plug?
A ja sobie tymczasem pimpnołem zbrusha, żeby mieć wszystkie fajne opcje pod ręka. muszę jeszcze trochę ujednolicić, i bardzie posegregować.
http://img90.imageshack.us/img90/9100/pimpmyzbrush.png
Jak ktos chce to mogę wypluć z zbrusha pliczek konfiguracyjny

ach i jak zrobic zeby cholernik nie ładował mi defaultowo tego czerwonego syfu?(matriału znaczy

mafida
27-03-09, 13:28
mafida, a jak podpinasz pod skróty? Jakis plug?
y
Przytrzymujesz ctrl i klikasz lewym przyciskiem myszki na menu albo przycisk do którego chcesz ustawić skróta,u góry pojawi się napis press any key....wciskasz co tam chcesz i gotowe:)

Morte
27-03-09, 22:02
nom to wiem.ale na screenie który dałeś wcześniej masz jakiegoś śmiesznego shelfa... a tego nie mam pojęcia jak ustawić.

mafida
27-03-09, 22:33
A ...sorry żle zrozumiałem-preferences/custom ui/enable customize/create new menu,wpisujesz sobie nazwę.U góry pojawi się nowe puste menu pod nazwą jaką wpisałeś.Przeciągasz menu na boczną belkę żeby było wygodniej i wrzucasz do niego co chcesz np.brushe(trzymając ctrl przeciągasz lewym myszki).Potem wyłączasz enable customize i w preferences/config klikasz store config(albo save ui już nie pamiętam).Do swojego menu przypisujesz hot keya i gotowe:)