Zobacz pełną wersję : AMD Athlon XP 2000+



aimsouth
17-04-02, 19:25
Mam zamiar kupić AMD Athlon XP 2000+ z 1024 MB DDR i jestem ciekaw jak schłodzić ten sprzęt. Do tego chcę zamontować GeForce IV MX-440 64 MB DDR.

Jeśli będę grał w Quake III przez 4 godziny, to może i nie będzie problemu,
ale jak zacznę renderować jakąś animację przez 3 dni, to boję się, że spalę
procka, płytę, dom, a na końcu siebie z wściekłości ;).

Jeden kolo poradził mi, iż muszę zamontować ok.4 coolery w samej obudowie, cooler na procku, radiatory na pamięciach.

W dziale Benchmark widzę, że niektórzy z was mają już maszyny o podobnej wydajności, dlatego chciałbym się was zapytać, czy robiliście jakieś specjalne przeróbki, czy może macie tylko cooler na procku i to wszystko.

Za wasze wskazówki, serdeczne dzięki!
P.S. Pozdrowienia dla Wszystkich.

yokos
17-04-02, 22:52
A wiesz w sumie spox sprawa e tam napewno nie spalisz nio cio ty nio oczywiscie jak nie bedziesz probowal podkrecac proca i chlodzic go jakim ciklym azotem sluchaj muj komputerek z dual pIII 1 gh chodzi i chodzi non stop i nic sie nie dziejew sumie i na zwyklych radiatorach i wentylatorach. A w sumie jak myslisz nad kpunem nowego kompa to moze wlasnie dual amd 2 ghz mp to by byla ***** amszyna hihihi :)

aimsouth
18-04-02, 11:53
Musiałbym kupić np: 2 procesory Athlon XP 1600+ MP, 1 sztuka za ok. 1200 zł
(czyli za dwie ok. 2400 zł)
a do tego płyta też za ok. 1200 zł.
(Tylko specjalne procesory AMD Athlon
mogą pracować ze sobą w duecie, oczywiście można wsadzić zwykłe Athlony XP, ale (jak się dowiedziałem) nie ma to większego sensu.

W dziale Benchmark, jest porównanie
2 procesorków PIII, oraz P4 i wychodzi na
to samo, jeśli chodzi oczywiście o wydajność w renderingach, zatem lepiej jest kupić 1 a dobrego procka niż się bawić z dwoma procami. Poza tym dwa procesory są szybsze tylko podczas obliczania efektów environment.

Reasumując: najprawdopodobniej nie opłaca się kupować dwóch procesorów AMD Athlon MP, ponieważ cena do wydajnośći będzie raczej na poziomie miernym.

Jeśli ktoś ma inne informacje, to chętnie zmodernizuję swoją dotychczasową wiedzę. ;)

hrydek
18-04-02, 22:57
Numer polega na tym, ze na dual AMD nie trzeba montowac Atholow MP. Wystarcza XP np. XP 1700+ koszuje 565 PLN. Mam plyte Asusa A7M266-D i dwa Athlony XP 1700+ maszyna smiga jak szalona i nie sadze, zeby za ta cene dalo sie zmontowac cos szybszego. Plyta kosztowala 1280 PLN jakis miesiac temu takze powinna byc teraz tansza. Nalezy uwazac tez na zasilac - potrzeba co najmniej 430 Wat chociaz moj dziala na 300 W, ale za to kolesowi juz nie. No i nie mam w nim nawet stacji dyskow ani CD - wszystko przez siec. XP 2000+ nie polecam, bo jest po prostu za drogi (jak na razie) i lepiej kupic duala - wykop niesamowity. W razie jakis watpliwosci pisz mam pewna wprawe.