Zobacz pełną wersję : problem :/



senso
11-01-03, 12:11
przede wszystkim witam, bo to moj pierwszy post tutaj :>
mam taka sprawe w kazdym renderze z uzyciem FR pojawiaja mi sie te kropki przejrzalem pare watkow ale nie chce mi sie wierzyc zeby to bylo przez zla autoryzacje bo wszystko dziala ok, moze przeoczylem jakies ustawienia czy cos?
zalaczam taki testowy prosty render, na ktorym widac je na sciagnie pod tym blatem. [i mniejsze w calej okolicy]
bede dzwieczny za pomoc

[Post wyedytowany 11-1-2003 by senso]

MareG
11-01-03, 18:01
no TE kropki to napewno nie brak autoryzacji! Raczej zbyt maly ktorys z parametrow.
- Napisz jakie masz ustawienia w fR Globals (zakladka z GI) ?
- Napisz jakie materialy zastosowales (Standard czy fR)?
- jakie rodzaje swiatel i cieni zastosowales

Wszystko sie da opanowac ale zeby cokolwiek sprobowac poradzic, musze widziec wartosci parametrow z ustawien GI.

pozdr
Marek

[Post wyedytowany 11-1-2003 by MareG]

senso
11-01-03, 18:12
MareG po przejrzeniu paru postow liczylem na Twoja odpowiedz ;)
globals sa w screenie, chociaz jak widac standardowe raczej :>
materialy wszystki fR, wszystkie maja recive i generate GI
swiatla jedno omini wylaczone(bez diffuse) i mapa hdri jako environment [po co to nie wiem:>]

tylko problem w tym ze zawsze jakos kombinuje praktycznie ze wszystkim i te kropki powstaja w kazdej scenie, na stykach dwoch obiektow, jak chciazby tutaj: http://www.digart.pl/details.php?id=9054
straszne mnie to denerwuje

MareG
12-01-03, 12:52
Na pierwszy rzut oka widac ze za male Density!!! Tez mialem takie przeboje, czasem zalezy to od umiejscowienia swiatla. Ustaw na 15-100 lub 20-150 albo wiecej!
I chyba powinienes przeczytac to:
http://www.mareg.adns.pl/4fr-6.html
a potem to:
http://www.mareg.adns.pl/4fr-3.html
albo to:
http://www.mareg.adns.pl/4fr-5.html

Dlaczego omni bez diffuse? - to podstawa jesli nie robisz jakichs efekciarskich sztuczek z blikami itd... HDRI raczej nie stosuje, a juz napewno nie jako ENV Back.
W razie potrzeby uzycia ekstremalnych ustawien - uzyj ich w fR Locals np TYLKO dla obiektu sciany lub innego, ktory wciaz stwarza bledy!
ZAinstaluj update do wersji 1.4 - bo z tego co widze masz czysta 1.0

Musisz poeksperymentowac z ustawieniami - napewno zwiekszyc Density! Przeczytaj te linki.
Zycze powodzenia

Marek

senso
12-01-03, 15:59
wielkie dzieki, rzeczywiscie pomoglo
teksty na Twojej stronie tez dobre, szkoda ze wczesniej nie znalem ;)
a nowego fR nie moge nigdzie znalezc niestety :/