Zobacz pełną wersję : odwodnienie stropodachu



Krzychu_Mac
13-05-10, 21:11
Witam, mam problem z odwodnieniem stropodachu. Mam taki sobie domek w którym chciałem zastosować system podciśnieniowego odwodnienia Geberit Pluvia, niestety tylko 1 cześć dachu (B) nadaje się. Zastanawiam się jak to zrobili KWK w aatrialnym, nie ma rur spustowych na zewnątrz, na przekroju widać że spadek jest do jednej ze ścian
(http://www.archicad.pl/documents/352.html), ale teoretycznie tak nie powinno się projektować. Już sam nie wiem jak to rozwiązać. Wszędzie piszą że rura spustowa odwodnienia grawitacyjnego musi być oddalona o 50 cm od ściany attyki, ale to dziwne żeby taka rura sobie szła przez pokój. Pomóżcie :)

http://img195.imageshack.us/img195/2865/polacdachu.jpg

P.S Strzałkami zaznaczona jest wentylacja

kuback
13-05-10, 22:41
Na przekroju widać, że dach posiada spadki w kierunku ścian wewnętrznych budynku a nie jak napisałeś do jednej ze ścian. Takie coś można uzyskać za pomocją płyt styropianowych które posiadają już odpowiednie spadki. Ponad to styropian taki ma już zabezpieczenie przeciw wodzie opadowej z zakładem. Potem papa termozgrzewalna.
Co do rur spustowych. 50 cm od attyki powinien z pewnością znajdować się wpust dachowy a nie koniecznie rura spustowa. W tej odległości 50 cm wykonujesz kontre o większym spadku aby woda ściekała do wpustów poprzez utworzone koryta zlewowe. Przechodzisz przez strop, odginasz w przestrzeni międzysufitowej do ściany i przechodzisz przez budynek do deszczówki. Jeśli nie posiadasz takiej przestrzeni gdzie możesz odgiąć RS to tak rozmieszczasz wpusty aby odgięcie wykonać w jakimś pomieszczeniu technicznym. Przykładowy system Dachrock-SPS.

Krzychu_Mac
14-05-10, 10:06
Dzięki za tak szybką odpowiedz. Problem w tym projekcie jest taki że cieżko umiejscowić rury spustowe w salonie, nie wiem czy rura może iść w ścianie konstrukcyjnej?

To rysunek z zaznaczonymi ścianami parteru
http://img171.imageshack.us/img171/2865/polacdachu.jpg (http://img171.imageshack.us/i/polacdachu.jpg/)

siwy
14-05-10, 10:18
Papy termozgrzewalnej na styropian raczej się nie kładzie, są inne rodzaje izolacji. Rury spustowej w ścianie konstrukcyjnej też bym nie dawał z wielu względów, np. przemarzanie. Potem w tym miejscu na ścianie we wnętrzu mogą pojawić się przebarwienia na tynku. Konstruktorzy też pewnie niechętnie to będą widzieć.

kuback
14-05-10, 11:45
Papy termozgrzewalnej na styropian raczej się nie kładzie, są inne rodzaje izolacji.

Na płyty styropianowe które mają laiminowaną papę podkładową (o takich mówiłem) układa się papę termozgrzewalną.

peter_muler
14-05-10, 22:27
czyli tzw. syropapa (straszna nazwa) :)