Zobacz pełną wersję : Czas na upgrade



Ayzen
18-07-11, 09:54
Witam,
sprzęt z sygnatury
EDIT:
E8400 @4GHz(1.25v/9x444) / MNP LC
EVGA 780i / 4x EKWB LC
EVGA 9800GTX (@800/2000/2300) / MNP LC
OCZ Reaper 4GB 800MHz 4-4-4-12 2.1v
Corsair HX520W
2x320GB WD3200AAKS - Raid 0
LG GH22LS50
Gateway FPD2485W "24
Big Tower /2x BIX360, DDC 1T
/EDIT,
praca w 3d max 2012 i vray 2.0, potrzbuję go troszkę odświeżyć, myślałem żeby dołożyć kolejne 4gb ramu [8 max dla tej płyty], wymienić e8400 @4GHz na jakiegoś quada @OC [wszystko pływa więc temperatury niskie] i zmienić 9800gtx na ..560ti / 570 [nie wiem czy obecny e8400 - dwa jajka, nie bedzie wąskim gardłem przy przesiadce na mocniejsze gpu] lub np jakieś dwie średnio-półkowe gpu z 2gb pamieci każda w SLI.
Co możecie doradzić? liczy się tylko praca w 3ds, modelowanie i renderowanie.

Fundusz +/- 1500pln [e8400 i 9800gtx do sprzedania pójdą]

KONAn
18-07-11, 11:01
..."liczy się tylko praca w 3ds, modelowanie i renderowanie"...
to po co Ci SLI ???

tweety
18-07-11, 11:48
sprzęt z sygnatury

skopiuj ją proszę do postu, bo sygnatura zaraz poleci do kosza. zgodnie z zasadami forum: max 3 linijki tekstu.

Predator
18-07-11, 12:17
Czekaj na buldozera lada momentos powinien sie pojawic.

Ayzen
18-07-11, 12:23
skopiuj ją proszę do postu, bo sygnatura zaraz poleci do kosza. zgodnie z zasadami forum: max 3 linijki tekstu.
Done.

..."liczy się tylko praca w 3ds, modelowanie i renderowanie"...
to po co Ci SLI ???
3ds nie obsługuje SLI? o.0

EDIT:
zbadałem temat i sli dziala, dwie tanie karty do kupy, lub jedna lepsza


Czekaj na buldozera lada momentos powinien sie pojawic.
nie chce zmieniac sprzetu tylko zupgreadowac ten co mam, zasilka ram mobo buda chlodzenie napedy i zostają

KONAn
18-07-11, 15:34
3ds nie obsługuje SLI? o.0

EDIT:
zbadałem temat i sli dziala, dwie tanie karty do kupy, lub jedna lepsza


SLI nie przyspieszy vieport-u. Samo połączene kart w SLI będzie działało jeśli chcesz sobie pograć i bedzie (na 100% nie jestem pewny) chyba działało jak chcesz GPU rendering robić.
Osobiscie brałbym jedną lepszą z jak największą ilością ramu.

Spyra
18-07-11, 17:26
Twój pomysł na pozostawianie płyty głównej jest najgorszym z możliwych jeśli rzeczywiście chcesz renderować, bo bardziej pachniesz mi graczem. Dla twojego obecnego gniazda nie ma przyszłości i jeśli ja miałbym coś zmieniać to właśnie płytę i procesor. Pozostaje tylko decyzja czy wiązać się z Intelem czy AMD.

Ayzen
18-07-11, 22:04
Twój pomysł na pozostawianie płyty głównej jest najgorszym z możliwych jeśli rzeczywiście chcesz renderować, bo bardziej pachniesz mi graczem. Dla twojego obecnego gniazda nie ma przyszłości i jeśli ja miałbym coś zmieniać to właśnie płytę i procesor. Pozostaje tylko decyzja czy wiązać się z Intelem czy AMD.
co by pociągło za sobą zmiane pamięci na ddr3, zasilacza, bloków na płycie, czyli w zasadzie całą jednostkę, nową jednostkę i tak będe musiał kupić prędzej czy później ale odkładam to możliwie jak najdłużej, więc najpierw chcę budżetowo powymieniać co się da w tej.
czyli jedna karta, powiedzmy 560ti 2gb, dodatkowe 4gb ramu i wymiana e8400 na ...q8400? z sli nawet jak by dzialalo w viewportach to i tak bez sensu pomysł bo wiąże się z wymianą psu i dokładaniem drugiego bloku na drugą karte ;/

Spyra
19-07-11, 08:08
Wpadasz w pewną pułapkę, bowiem najtańszą opcją podniesienia wydajności jest chyba Intel Q 6600, a widzę na Allegro opcję kup teraz za 350-500 i to za używane procki. Musisz przenalizować wydajność z renderingu dla wszelkich Core 2, a potem ceny. Po stronie AMD masz teraz APU za ok. 450 Pln które da ci po podkręceniu 4,2 – 4,5 w Cinebench a jak dopniesz kartę za ok 200 Pln w CrossFireX to wydajnościowo zbliżasz się do 550ti. Płyta 350-400 Pln ma praktycznie wszystko - SATA III 6Gb/s, USB 3, HDMI, DisplayPort, FireWire itd. Więc może lepiej kupić drugi mały komputerek a potem to spiąć razem . Na Intela musisz mieć trochę więcej kasy aby to miało ręce i nogi. Przeanalizuj sobie wyniki…
http://www.cbscores.com/
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/AMD_Llano_-_test%2C_recenzja_A8-3850_APU_i_przeglad_plyt-3889/strona/14705.html

Ayzen
27-07-11, 12:52
Sytuacja się trochę zmieniła, dostanę do domu drugi komputer z firmy, z tym że jest to ponoć jednostka pod render tylko, działała w farmie wiec brak jakiegoś ludzkiego gpu, mam przykazane nie wtykać w niego paluchów bo plomby [lol] te sprawy, więc teraz potrzebuję przerobić moją jednostkę do pracy w viewporcie, myślałem o wymianie 9800gtx na 560ti 2gb, dobry pomysł z tą kartą? bedzie jak znalazł jak kupie nowy sprzet, a leciwy 9800gtx powędruje spowrotem tam gdzie był, więc myśle ze dołożę tylko tego 560ti 2gb i jakoś przeżyje, do radeonów mam awersję a z obozu nvidi nie widzę nic wartego uwagi w tej cenie [~800-1000]. ...chyba że lepiej dołożyć do evgi 570 HD [więcej pamięci]?