Zobacz pełną wersję : AMD Phenom II X2 550 - zamiana



siter90
19-08-11, 22:45
Witam, posiadam PC-ta z procesorem AMD Phenom II X2 550 w wersji box, w którym działają 4 rdzenie, ale aktualnie pracuję na dwóch rdzeniach, ponieważ boję się mieć włączone 4 rdzenie na zwykłym chłodzeniu.
Do tego służą mi 4 GB ram-u od OCZ-a.

Chciałbym zmienić procesor na coś wydajniejszego - aby móc znacznie szybciej renderować.

Co byście polecili czy zakup Phenoma x6 ? czy coś innego, czy może dokupienie 4GB ramu ( co by dało w sumie 8 GB ) ?

Oprogramowanie w którym pracuję : Cinema 4D R11.5 + Vray

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.

KONAn
20-08-11, 10:16
Zakuup ramu nie przyspieszy renderingu a jedynie pozwoli renderować sceny z większą ilością detali, tekstur etc. Jeśli chcesz przyspieszyć rendering to zmień chłodzenie i włącz kolejne dwa rdzenie :). Dla Phenom-a x6 i tak będziesz musiał kupić lepsze chłodzenie.

mirach
20-08-11, 10:32
pracuję na dwóch rdzeniach, ponieważ boję się mieć włączone 4 rdzenie na zwykłym chłodzeniu.

wlacz wszystkie rdzenie i cos wyrenderuj, jak sie komp wysypie to znaczy ze chlodzenie nie wydala i trzeba kupic lepszy wiatraczek :) jak nie, to masz wzrost wydajnosci za darmo.

olaf
20-08-11, 11:09
x6 to dobry wybór. po wyłączeniu połowy rdzeni masz o jeden więcej niż teraz więc 50% wzrost wydajności jak nic.

siter90
20-08-11, 15:14
a jakie chłodzenie polecacie do testowania ? i które ewentualnie będzie mogło iść pod x6 ?

ApaczoS
20-08-11, 15:45
a jakie chłodzenie polecacie do testowania ? i które ewentualnie będzie mogło iść pod x6 ?

Osobiście bardzo sobie chwalę Arctic cooler freezer 13, jednak jak masz starszą obudowę z zasilaczem na górze to będzie problem i konieczna będzie wtedy wymiana i jej.