Zobacz pełną wersję : i7 920 a 980x



kuback
13-12-11, 15:38
Witam.

Chodzi mi po głowie wymiana procesora i7 920 (chodzi obecnie na 4,0 gh) na i7 980. W związku z tym mam kilka pytań do znawców:
- na ile można go podkręcić dla stabilnej pracy?
- czy konieczne jest przy takiej zmianie przeinstalowanie systemu ? (windows7 pro 64bit)
- czy warto wykonanać takiej przemiany i czy różnica w renderowaniu w maxie będzie zauważalna ?

Pozdrawiam / Kuba

Predator
14-12-11, 08:54
Mysle ze mozna podkrecic tego proca do 4,5-4,8 . Jak widac na ponizszym linku nawet i 5,27ghz sie pojawia http://www.cbscores.com/
Z tego co widze i7 920 po oc uzyskuje na 4,2 ok 7,5 w cinbenchu ,a i7 980 ok 11-12 wiec jesli jestes w stanie sprzedac swoj procek w dobrej cenie i okazyjnie kupic 980 to mysle ze warto innym wyjsciem zeby zwiekszyc wyniki i predkosc to zmiana podstawki ale to juz wiekszy wydatek. Roznica powinna byc zauwazalna. Nie musisz przeinstalowywac systemu co najwyzej moze ci windows plus o aktualizacji konfiguracji i licencji. Jaki obcnie wynik na swoim i7 masz w cinebenchu?

kuback
14-12-11, 09:45
Testowałem na CINEBENCH R10. Wynik 1 CPU-5748, xCPU - 22159, openGL 6791 CB-GFX. Nie mam pojęcia za ile mógłbym go sprzedać, ale 980x chodzą w okolicach 2,5 k. Najważniejsze aby różnica była zauważajna.

Predator
14-12-11, 09:55
Przetestuj w nowym cinebenchu. A cena 980 to tyle ile nowe procki intela ,tyle ze poza nowym prockiem musialbys zmienic plyte czyli wydatek kolejny 1-1,5tys. Ciezko cos w tym kierunku doradzic , jesli sprzedalbys swoj i mial okazje kupic uzywke w dobrej cenie to ma to sens. Na nowa podstawke z procem zostawiajac stare elementy na starcie wydajesz kolo 3,5tys. i masz na dzien dobry 11pkt w cinebenchu , z drugiej strony 980 w ktorym po dokreceniu na 4,5ghz uzyskasz ok 11pkt. Przy zalozeniu ze swoj sprzedalbys w granicach 500-600zl to musialbys do nowego 980 dolozyc kolo 2 tys. no chyba ze znajdziesz uzywke ktore zapewne maja cene w granicach 1-1,5zl. Wtedy wydatek zmniejszyl by sie do 500-1000zl z wlasnym wkladem. Mysle ze gdybys uzyskal na 980 na 4,5ghz 11-12pkt to bylby to oplacalny wydatek.

kuback
14-12-11, 10:09
W wersji 11.5 wynik: OpenGL 49,47, a CPU tylko 6,80 pts. Patrząc na zestawienie to i7 980 przy 4,4 ghz ma 11,01. Czy przelicznik jest taki, że 10 jest dwukrotnie szybszy od 5 ? Przy wymianie i podkręceniu zyskałbym połowę czasu ?

Predator
14-12-11, 10:21
Tak mozna na to patrzec. Ja na x6 1055 2,8ghz mialem normalnie 4,99pkt po przekreceniu na 4,3ghz wynik wzrosl do 7,57pkt i odczulem wzrost wydajnosci przy renderowaniu. Mysle ze jak zrobisz zestawienie za i przeciw to wychodzi na plus 980. Chyba ze masz nadmiar gotowki to sie nie zastanawiaj i zmieniaj na nowa podstawke wraz z prockiem.

kuback
14-12-11, 10:35
Takiego nadmiaru to nie mam niestety ale nad i7 980x będe się mocno zastanawiać. Kompa skladał mi wallop, z którym kontaktu już nie ma niestety. Storo jesteśmy z tej samej mieściny , to tutaj na miejscu kto potrafiłby się takim czymś zająć , wymienić i podkręcić. Komputronik , Gobit ?

Predator
14-12-11, 10:47
Masz wodne chlodzenie zalozone? Slyszalem ze niektore maszyny wallopa padaly dosyc szybko i byly malo stabilne. Co do sklepow moglbys sprobowac , ale mogliby ci odrazu podwazyc gwarancje na proc. Chyba ze udalbys sie np jest cos takiego jak pomoc komputerowa , pracuja tam dawni pracownicy logos i z nimi sie dogadac za ile mogliby ci zmienic i podkrecic procka. Osobiscie tez bawie sie w oc ale to na swoich gratach biorac odpowiedzialnosc na siebie :P.
Tutaj jakbys byl zainteresowany kontakt do ziomka z logos -gg 8056976 . Mysle ze sam sobie bys z tym raczej poradzil jesli to niest na wodzie.

kuback
14-12-11, 10:54
Mam wodne. Komputer mam od roku i bardzo go spobie chwalę. Śmiga aż miło, nic się nie wiesza.
Dziękuję za namiary i odpowiedzi. Skontaktuję się. Pozdrawiam :)

Mario
14-12-11, 10:54
Tylko trzeba pamiętać że jest różnica w cenie pomiędzy i7 980 a 980x oraz 980x ma odblokowany mnożnik co ułatwia OC.

Predator
14-12-11, 11:08
Dokladnie jak Mario napisal to tez trzeba wziasc pod uwage ze 980x ma odblokowany mnoznik i jest prawie dwukrotnie drozszy. A mozesz trafic 980 ze beda problemy z podbiciem zegara i wtedy to moze sie nie zabardzo oplacic. Bo chyba sie pomyliles piszac o 980x a cene podales od 980.

kuback
14-12-11, 11:11
No raczej myślałem o 980x, ale widzę że te procesory wogóle nie są obecnie dostępne.

Predator
14-12-11, 11:17
Jak myslales o 980x to raczej sie nie oplaca chyba ze kupilbys uzywany w jakies naprawde promocyjnej cenie.

Mario
14-12-11, 11:33
W miejsce 980x są wprowadzone procki 990x

kuback
14-12-11, 11:40
No właśnie - http://allegro.pl/procesor-core-i7-990x-i1971829698.html

Predator
14-12-11, 11:54
To sie nie oplaca. Za 1-1,3 moglbys sprzedac swoj aktualny sprzet (plyta,procek, czesci lc) dokladasz to co chciales przeznaczyc na 980x i masz nowego intela z plyta. I niemusisz kombinowac i na starcie masz 11.

kuback
27-01-12, 22:02
Wracając do tematu....
Cały czas zastanawiam się nad wzmocnieniem. Nie jest dostępny 980x tylko 990x o wartości ok 4k. Nie chce mi sie tworzyć nowego kompa, sprzedawać kupować itp., ponieważ nie ma na to czasu. Zeleży mi na szybkim, istotnym wzmocnieniu kompa bez nowych instalacji programów, systemu itp.
Czy faktycznie pomysł z 990x jest idiotyczny ?

mirach
27-01-12, 22:08
to chyba juz pytanie dla twojego portfela. 4k za to zeby zyskac 2 dodatkowe rdzenie i troche szybsze taktowanie to dosc spora cena, biorac pod uwage ze za taka kase moglbys spokojnie zlozyc drugiego kompa jako render node.

kuback
28-01-12, 08:23
No właśnie. Problem tylko taki, że na tym się nie znam (łączeniu kompów) a Gorzowie fachowców od render farmy nie znajde.... bo dla nich tutax i7 990x to już abstrakcja :/

Predator
28-01-12, 11:21
Zgadzam sie z mirach zlec zlozenie nowego kompa, a strego sobie podepniesz , wszystko na ten temat mozna doczytac na necie i w helpie softu z ktorego korzystasz.

Quadysz
28-01-12, 11:33
pomysl jeszcze o 970, praktycznie to samo co 980 tylko bez odblokowanych mnoznikow i jakiegos keszu mniej, u mnie na 4,3-4,4GHz mam okolo 11 w Cinebenczu, roznica w stosunku do 920 wg mnie duza. Cenowo to polowa 980. Tylko pomysl o jakims konkretnych chlodzeniu bo ciepla to troche produkuje.

ca mel
28-01-12, 11:49
Mysle ze mozna podkrecic tego proca do 4,5-4,8 . Jak widac na ponizszym linku nawet i 5,27ghz sie pojawia http://www.cbscores.com/
Z tego co widze i7 920 po oc uzyskuje na 4,2 ok 7,5 w cinbenchu ,a i7 980 ok 11-12
Na stronie cbscores pojawiają się dziwne abstrakcje, typu 980x oc 3.7ghz z wynikiem 12, albo oc3.5z wynikiem 11.

Mam w jednym komputerze i970 oc 4,25 i można liczyć na wynik 10.6
Drugi komputer to 980x oc 4.35 a wynik to 11.1

Na większe częstotliwości można liczyć tylko i wyłącznie z wodnym chłodzeniem.
Jasne, że test CB przejdą na jeszcze o 100mhz większych zegarach, ale w praktycznym renderingu
nie ma stabilności.
Z racji, że za 980x trzeba było zapłacić dwa razy więcej kasy, a wydajność jest większa o może 3% - nie polecam takiego zakupu.
Dobry wybór to 970, na allegro do kupienia za 1500-1800.
Co do samego testu cinebench - moim zdaniem nie jest to dobry wyznacznik,
po przesiadce z i7 [email protected] (cb 6.9) na [email protected] (cb 11.1) zauważyłem wzrost prędkości mental raya o trochę mniej niż 50%.
Z testu cb wynika większy wzrost, więc musi być pisany specjalnie jako benchmark.
W praktyce jednak po przesiadce na 6rdzeni dostaniesz 50% wzrostu predkosci *roznica zegarów minus ok 5%
Pozdr

kuback
28-01-12, 12:28
970 z tego co piszesz to bardzo dobry pomysł. Szkoda że to również towar rzadko spotykany na allegro. W sklepach też wycofany :/.

ca mel
28-01-12, 19:47
Eee, dość często je widuję, średnio raz na tydzień ktoś takiego wystawia.

Jest ich 5-7 miesięcznie jak nic.
http://allegro.pl/listing.php/search?buy=0&category=4226&closed=1&prepareTime=0&search_type=1&order=t&price_from=&price_to=&string=i7+970&view=gtext&change_view=1

Warto zrobić sobie kryterium wyszukiwania w profilu, wtedy codziennie koło północy dostaniesz maila
z wynikiem - czy jest to czego szukasz czy też nie. W ciągu tygodnia powinno coś być.

Średnia cena 1800zł, a ja ustrzeliłem sobie takiego za 1,4k ;]

Edit: A co do mnożników to nie do końca prawda, 970 jak zresztą cała rodzina i7 obsługuje funkcję turbo, więc z założenia mnożnik jest odblokowany. Ten konkretny ma bodaj 12 do 25, większego i tak nie potrzeba, 25 x 200MHz dałoby 5GHz czego ten procesor nie ma szans wytrzymać bez jakiegoś ciekłego helu czy temperatury próżni kosmicznej ;]

Quadysz
28-01-12, 19:58
ca mel ;) idac tym tropem to kazdy procesor ma odblokowany mnoznik :) chodzi o to ze wlasnie nie da sie zwiekszyc powyzej 25...

kuback ja bym bral nawet za 1800, wg mnie warto, jak ustrzelisz w okolicach 1500 to nic chyba lepszego nie mozesz miec

ca mel
28-01-12, 20:13
ca mel ;) idac tym tropem to kazdy procesor ma odblokowany mnoznik :)

A to nie wiedziałem,
kiedyś miałem jakiegoś quada 6600 i wydawało mi się że miał stały, ale mogę się mylić ;]

Tak czy inaczej chyba nie ma potrzeby większego niż 25, nawet lepiej puścić go na np 200x21
niż 170x25, różnicę szybszego zegara pamięci czuć dość drastycznie (w minutowym renderingu mr różnica ok. 3 sekundy).

A swoją drogą, piszesz że masz taktowanie ok 4,4Ghz.
Udało Ci się coś takiego na powietrzu? Jest stabilnie np w 2-3 godzinnym renderingu ?

Pozdr.

Quadysz
28-01-12, 20:57
w dol mozna bylo zmieniac mnozniki, w tym quadzie tez, mam 4,4 ale na wodzie, stabilne, mozna by na upertego wiecej ale musialbym juz dawac napiecie powyzej 1,4V a nie chce :) starczy mi tyle, na powietrzu tak do 4 spokojnie, potem juz byly problemy z temperatura.

pozdro

kuback
29-01-12, 18:35
po przesiadce na 6rdzeni dostaniesz 50% wzrostu predkosci *roznica zegarów minus ok 5%
Pozdr

Witam. No to zaczynam "polować". W kwestii wyjaśnienia, jak rozumieć przykładowy wzrost prekości o 50%. Jak render idzie 1h to będzie w rakim wypadku 45 min , czy 30 min ?
Druga rzecz, czy przy wymianie 920 na 970 nie jest obowiązkowa reinstalacja programów i oprogramowania ?
Pozdrowienia.

mirach
29-01-12, 18:40
Druga rzecz, czy przy wymianie 920 na 970 nie jest obowiązkowa reinstalacja programów i oprogramowania ?
Pozdrowienia.

nie, chyba ze trafisz na jakis kochany DRM ktory wiarze soft do konkretnego sprzetu (chociaz najczesciej cos takiego wiaze sie z plyta glowna)

ca mel
30-01-12, 02:31
Jak render idzie 1h to będzie w rakim wypadku 45 min , czy 30 min ?


40min ;]

4 rdzenie (100%) x 1.5 = 6 (150%), czyli 50% wzrostu prędkości w porównaniu do 4 rdzeni (100%).
Procesor 4 rdzeniowy to 100% wydajności - 60 min.
Procesor 6 rdzeniowy to 150% wydajności, wzrost 50%.
50% ze 150% to 2/3, czyli należy się spodziewać 40min.

Nigdy nie byłem dobry procentach, a przynajmniej tych matematycznych ;]
ale można spojrzeć na to z tej strony:
60 min renderingu cpu 4 rdzeniowego to 4x60min, więc 240min hipotetycznego cpu 1 rdzeniowego o tym samym zegarze.
240min / 6 rdzeni = 40min.

Oczywiście to wszystko jest pi razy drzwi, nie uwzględniając dodatkowych strat na komunikację między rdzeniami i zakładając ten sam zegar. Ale tak właśnie powinna ta oszczędność z grubsza wyglądać.
Pozdr.

kuback
22-02-12, 10:56
Witam. Zakupiłem i7 970. Został podkręcony na 4.2. Nie poszedł na 4.6 oraz 4.4. Wynik testu w Cinebench 11.5: Open GL 51.21, CPU 10,68, chyba przyzwoicie.
Procesor kupiłem nowy z gwarancją. Cena netto (na firme kupowany) 1,9 k.

Pozdrawiam / Kuba