To nie chmury panie! to taka bardziej mgła. :). Kto widział chmury na tak niskim poziomie tuż nad ziemią? Za kompozycję będę musiał się wziąć, bo parę osób już mi na to uwagę zwróciło. Chyba wina tego drzewa. Wygląda jakby było w pierwszym kadrze. A powinno być w drugim. Ten odblask światła chyba za jasny jest.W moim mniemaniu wygląda płasko, a kompozycja nie zachwyca, również powinieneś popracować nad chmurami bo wyglądają za bardzo rozmyte.
Na tą chwilę popracuj jeszcze trochę, a potem wrzuć na folio :)
Ale dzięki za koment.
Tu chyba będę musiał szarfę zrobić na nowo. Bo ciężko to będzie przestawić żeby przy okazji niczego nie zepsuć. Dzisiaj wieczorem wezmę się za poprawki. Dzięki.W obrazku z sowami zdecydowanie zmieniłbym ułożenie elementów m.in. tak, żeby drzewo nie było przedłużeniem szarfy.
A tymczasem dalszy ciąg Domina i własnych ćwiczeń:
Czwartego dnia był wstępniak do postaci. Podstawy proporcji. No i rysowanie chłopców. Uczycielka powiedziała że zawsze jak zaczynamy naukę rysowania czy tez rzeźbienia postaci, to chłopy najpierw muszą być. Dużo łatwiej ich narysować, namalować. Dziewczęta dopiero wtedy kiedy chłopów opanuje się w stopniu dobrym.
Moja praca domowa. Oczywiście tematem był chłop.
Poniżej piąty dzień i bardzo ciekawe zajęcia. Na których robiliśmy tzw. krzyżówki geometryczne. Dużo było główkowania.
Na podstawie rzutu z góry i dwóch boków należało stworzyć trójwymiarową bryłę.
Mocno polecam te ćwiczenia. Podobno dobre są w ćwiczeniu przestrzeni i formy.
Potem były znowu zajęcia z postaci ale mieliśmy już żywego modela. Niestety gdzieś mi wszystkie materiały przepadły. Ale robiliśmy podobne na zajęciach zaawansowanych wiec rysunki na bazie modela wrzucę następnym razem.
Na końcu pierwszego tygodnia było rysowanie skomplikowanej bryły zwanej geomem. Celem była próba przyzwyczajenia się do gąszczu tych wszystkich linii perspektywy które w czasie tworzenia rysunku trzeba wykreślać w dużych ilościach.
A na zakończenie- moje dalsze własne ćwiczenia z tak zwanymi krzywymi obiektami zamieszczonymi w perspektywie dwu- zbiegowej:
Sorry za jakość zdjęć ale aparat nie jest pierwsza klasa.
Za kilka dni wrzucę parę prac z kursu zaawansowanego. I to będzie ostatni "Dominowy" wrzut.