Podziękowania Podziękowania:  0
× tak × tak:  0
× nie × nie:  0
Na fronta! Na fronta!:  0
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Bevel - kiedy nie działa

  1. #1
    Member

    Dołączył
    Mar 2006
    Lokalizacja
    POLSKA
    Postów
    47
    Podziękowania

    Domyślnie Bevel - kiedy nie działa


    Reklama widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników
    Chciałbym się zapytać w jakich sytuacjach modyfikator bevel nie zadziała? Chodzi mi konkretnie o opcje bevel edge. Jakie warunki muszą być spełnione aby to zadziałało. Czasami gdy zaznaczę np. całą pętle krawędzi (edges) to ta opcja nie chce zadziałać. Proszę o wytłumaczenie dlaczego tak się może dziać.
    Modeluję w Blenderze.

    Pozdrawiam
    Aleksander

  2. #2
    Member
    Awatar Temporal
    Dołączył
    Nov 2005
    Postów
    2697
    Podziękowania

    Domyślnie

    Jakiś screen może? Ciężko tak powiedzieć nie widząc przykładowej sytuacji. Daj screena z widoczna siatką obiektu, a coś tu poradzimy.
    Brak podpisu

  3. #3
    Member
    Awatar Vaticinator
    Dołączył
    Mar 2008
    Lokalizacja
    Wrocław
    Postów
    211
    Podziękowania

    Domyślnie

    Może tak być kiedy choć jeden vertex, zaznaczonej przez Ciebie pętli, sąsiaduje w bardzo niewielkim odstępie z innymi vertexami. Mówiąc w uproszczeniu - bevel działa prawidłowo w zakresie od zera do najbliższego verteksa (choć i to z wyjątkami).

  4. #4
    Zbrush Fanboy
    Awatar Monio
    Dołączył
    Apr 2009
    Lokalizacja
    Warszawa
    Postów
    4116
    Podziękowania

    Domyślnie

    Vaticinator- Dobrze mówi. Odznacz opcje 'Clamp Overlap' w modyfikatorze i zobacz gdzie twoja siatka ma zbyt blisko ustawione verty.
    3D Artist w SONKA / Qubic Games.

  5. #5
    Member

    Dołączył
    Mar 2006
    Lokalizacja
    POLSKA
    Postów
    47
    Podziękowania

    Domyślnie

    Rozumiem jak to teraz działa. Poradziłem sobie z tym dzięki Waszej pomocy.
    Modeluję w Blenderze.

    Pozdrawiam
    Aleksander

  6. #6
    Member

    Dołączył
    May 2017
    Postów
    2
    Podziękowania

    Domyślnie

    Witam, Staram się ogarnąć blendera i stawiam swoje pierwsze kroki oswajając się z interface'm i nieco innym podejściem niż w maxie...nie chcąc zakładać nowego wątku zadam także pytanie odnośnie bevel...ustawiłem jednostki na cm ->stworzyłem cube o wymiarach 60x2x85-> w maxie korzystam z opcji chamfer, w blenderze jestem skazany na bevel, który daje mi taki efekt
    https://zapodaj.net/94c913bedde0e.jpg.html
    Widziałem, że należy stosować resety transformacji, ale wydaje się to logiczne przy skalowaniu, rotacji...a nie przy wprowadzaniu wymiaru do primitive obiect, reset skali powoduje powrót obiektu do formy sześcianu od którego zaczynałem - żadne więc to rozwiązanie.
    Strasznie mnie drażni moja niewiedza, ale swoją drogą skoro napotykam problem na tym etapie to czy jest sens iść dalejehhh....jest.
    Proszę o podpowiedź, dzięki.pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez gregu3d ; 23-05-17 o 22:32

  7. #7
    Member

    Dołączył
    Jan 2014
    Postów
    61
    Podziękowania

    Domyślnie

    Resety transformacji? Skalę trzeba zaakceptować, nie zrestartować --> Ctrl+a, potem w okienku wybierasz "Scale".
    Mówiąc inaczej trzeba zrobić Apply Scale, nie Reset Scale. Reset powraca do poprzednich ustawień.

    Edit:
    Cytat Zamieszczone przez gregu3d Zobacz posta
    Strasznie mnie drażni moja niewiedza, ale swoją drogą skoro napotykam problem na tym etapie to czy jest sens iść dalejehhh....jest.
    Jasne, że jest sens. Blender to twór dość specyficzny i na początku miejscami wydaje się być z lekka uciążliwy.
    Ostatnio edytowane przez PawelB ; 23-05-17 o 22:38

  8. #8
    Member

    Dołączył
    May 2017
    Postów
    2
    Podziękowania

    Domyślnie

    Tak. Podziałało- podziękował...nie jest to dziwne, że po wprowadzeniu konkretnych wymiarów muszę dodatkowo akceptować każdy element sceny? dodam jeszcze tylko, że kożystając z maxowego interface i skrótów klawiszowych skrót do akceptacji to Shit+Ctrl+A - działa w trybie obiect i dodatkowo można go znaleźć w menu Obiect. Opis tu https://wiki.blender.org/index.php/U...ransformations
    Dzięki PawelB za szybką reakcję

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •