Podziękowania Podziękowania:  0
× tak × tak:  0
× nie × nie:  0
Na fronta! Na fronta!:  0
Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Ryzen Threadripper - vray nie wykorzystuje w 100% cpu

  1. #1
    Member

    Dołączył
    May 2009
    Lokalizacja
    Gliwice
    Postów
    28
    Podziękowania

    Domyślnie Ryzen Threadripper - vray nie wykorzystuje w 100% cpu


    Reklama widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników
    Cześć wszystkim,
    nabyłem kilka miesięcy temu procesor Ryzen Threadripper 1950x. Wszystko było ok aż do wczoraj. Nagle vray (oraz 3ds max) zaczął wykorzystywać przy renderowaniu tylko 30% mocy obliczeniowej. Spadek szybkości renderowania jest dosyć konkretnie zauważalny. Spotkaliście się kiedyś z takim problemem? Czy ktoś może pomóc?
    Screen z menadżera zadań:
    https://prnt.sc/i1legf
    Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za pomoc.

  2. #2
    Member
    Awatar t0m3k
    Dołączył
    Mar 2003
    Lokalizacja
    UK
    Postów
    1407
    Podziękowania

    Domyślnie

    renderowales juz wczesniej ta scene i bylo OK czy jest to nowa scena?

    wklej komende ponizej w maxie, biale pole ma dole po lewej
    "renderers.current.system_numThreads"
    wyswieli liczbe watkow ktore moze uzywac vray, jesli jest to mniej niz masz to wklej ta komende jeszcze raz i dopisz "= liczba watkow"
    np. "renderers.current.system_numThreads = 32"


    P.S. zazdroszcze procesora :-)

    ...:::...:::...


  3. #3
    Member

    Dołączył
    May 2009
    Lokalizacja
    Gliwice
    Postów
    28
    Podziękowania

    Domyślnie

    Tomek, dziękuję Ci za odpowiedź. Stała się magia i jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki max zaczął renderować już z użyciem całego procesora. Jedyne co zrobiłem to włączyłem occt, żeby sprawdzić czy procesor działa w 30% również w innych programach. Wygląda jakby procek się nagle odczopował przez to
    Jeśli komuś przydarzy się również taka sytuacja, może pomoże to co u mnie. Jeśli pojawi się znowu taki problem u mnie, skorzystam z Twojej sugestii.
    Dzięki i Pozdrawiam

  4. #4
    member of
    Awatar olaf
    Dołączył
    May 2009
    Lokalizacja
    szczecin
    Postów
    9965
    Podziękowania

    Domyślnie

    moze cos nie tak z chłodzeniem lub czujnikami spowalniającyi cały procesor, by się nie spalił? Tylko teoria.
    nosiłem kalesony zanim było cool

  5. #5
    Member
    Awatar Pawelkos
    Dołączył
    Dec 2004
    Lokalizacja
    UK
    Postów
    1799
    Podziękowania

    Domyślnie

    Trop olafa moze byc calkiem sluszny. Wlasnie taka sytuacje mialem ostatnio. Komp niby dziala normalnie, nie spowalnial, ale przy renderowaniu moc spadala do 30%. Wiec zaczalem monitorowac temperature proca i okazalo ze skacze pod sufit. Przyczyna byla uszkodzona pompa od chodzenia wodnego i procek sie grzal, przez uruchamial sie system zabezpieczajacy obnizajacy wykorzystanie rdzeni zeby nie spalic proca. Wiec jak to sie powtorzy, sprawdz jakie sa tempertury rdzeni. Moze masz walniete chlodzenie a moze samego proca.

  6. #6
    Member
    Awatar Dariusz Maruda Jurasik
    Dołączył
    Apr 2016
    Lokalizacja
    Daleko
    Postów
    12
    Podziękowania

    Domyślnie

    Też jadę na TR1950X i pierwsza rzecz jaką należy zrobić przy tym procku to wyłączyć w biosie AMD Cool & Quiet żeby nie sterował w czasie rzeczywistym zegarem procka klocka bo skubany w stresie będzie go spowalniał żeby "dać mu odetchnąć"

    PS. Można już zamawiać Threadripper 2990WX
    O ile 1950X w cinebench ma 3000-3500 po oc punktów o tyle 2990WX wyciska nawet 7500 :O

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •