Podziękowania Podziękowania:  0
× tak × tak:  0
× nie × nie:  0
Na fronta! Na fronta!:  0
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: malowanie po subtoolu

  1. #1
    Member

    Dołączył
    Mar 2015
    Lokalizacja
    Wrocław
    Postów
    25
    Podziękowania

    Domyślnie malowanie po subtoolu


    Reklama widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników
    Jakie działanie może być przyczyną tego że od jakiegoś momentu nie można malować po Subtoolu?. W żadnym trybie MRGB,RGB i M. Nie można też malować w UV Master na Clonie tego Subtoola. Nie można poprawić ani nałożyć nowej tekstury w LightBoxie. Modelować można. Dotyczy to jednego Subtoola w scenie, na innych można malować.

  2. #2
    Member

    Dołączył
    Jul 2008
    Postów
    1474
    Podziękowania

    Domyślnie

    Może ma nałożoną teksturę, lub niewidzilną maskę (spróbuj clear mask) lub warstwy?

  3. #3
    Member

    Dołączył
    Mar 2015
    Lokalizacja
    Wrocław
    Postów
    25
    Podziękowania

    Domyślnie

    Nic z tego, ale połączyłem -Merge- tego subtoola z innym, "malowalnym" i nagle daje się teksturę modyfikować i malować. Potem zrobiłem Split tego co połączyłem i dalej można malować. Po zremesh'owaniu też dało się malować, ale pracowicie dopieszczoną teksturę diabli wzięli.
    Ostatnio edytowane przez revox ; 14-02-18 o 13:47

  4. #4
    Member

    Dołączył
    Mar 2015
    Lokalizacja
    Wrocław
    Postów
    25
    Podziękowania

    Domyślnie

    Ciągle "walczę" z kilkoma wcześniej zapisanymi subtoolami których tekstur nie da się modyfikować. Zauważyłem że metoda łączenia działa tylko wtedy kiedy subotool po którym da się malować – np. Append plane3D - jest na liście subtooli ponad tym odpornym na malowanie, wtedy MergeDown. Cokolwiek się tu dzieje odwrotnie nie działa.

  5. #5
    Member

    Dołączył
    Jul 2008
    Postów
    1474
    Podziękowania

    Domyślnie

    Może jest jakiś noise nałożony albo coś.. To jest zapisane jako project czy tool?

  6. #6
    Member

    Dołączył
    Mar 2015
    Lokalizacja
    Wrocław
    Postów
    25
    Podziękowania

    Domyślnie

    Właściwie, skoro znalazł się prosty sposób na rozwiązania tego problemu przestałem dochodzić jak to się dzieje.
    To co robię zapisuję po swojemu czyli QuickSave. Faktycznie, zapisanie obiektu jako Tool czasem zmienia właściwości materiału.

    Inna sprawa że nie znalazłem innego sposobu jak Tool, przeniesienia obiektu z jednej sceny do drugiej.

  7. #7
    Member

    Dołączył
    Jul 2008
    Postów
    1474
    Podziękowania

    Domyślnie

    Z projektu możesz za pomocą copy tool albo copy subtool. Wtedy masz go w pamięci i możesz otworzyć nowy projekt i tam go wkleić.

  8. #8
    Member

    Dołączył
    Mar 2015
    Lokalizacja
    Wrocław
    Postów
    25
    Podziękowania

    Domyślnie

    W czasie jednej sesji można zapisywać i importować Toola bez problemów. Dopiero w następnej coś się zmienia i po zaimportowaniu Toola z poprzedniej sesji zbrushowania Tool się zmienia. Robi się błyszczący i widać siatkę. Ale to już zupełnie inny problem, nie to o co chodziło mi na początku tematu.
    Miniaturka załącznika (kliknij aby powiększyć) Miniaturka załącznika (kliknij aby powiększyć) Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Bez-nazwy-1.jpg
Wyświetleń:	43
Rozmiar:	81.6 KB
ID:	104837  

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •