Podziękowania Podziękowania:  0
× tak × tak:  0
× nie × nie:  0
Na fronta! Na fronta!:  0
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Render wnętrza ostry jak żyleta. V-Ray.

  1. #1
    Member
    Awatar Nero87
    Dołączył
    May 2012
    Postów
    46
    Podziękowania

    Domyślnie Render wnętrza ostry jak żyleta. V-Ray.


    Reklama widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników
    Witam wszystkich forumowiczów. Mam pytanie i prośbę o podzielenie się wiedzą jeśli wiecie jak uzyskać taki efekt jak mają wizki na stronie Before Concept: https://www.beforeconcept.pl/kopia-2...aItem-jbr2bicw

    a mianowicie chce osiągnąć taki poziom, ostrych krawędzi i ostrości lecz nie wiem w jaki sposób. Czy to kwestia wyżyłowanych ustawień renderu, filtra, rozdzielczości, materiałów? Czy może po prostu dobry post production robi taką robotę? Czy może muszę wyrenderować w dużej rozdzielczości i zapisać do mniejszej w jakiś sposób?

    Przerzuciłem już wszystkie fora :/ i wciąż nie mogę znaleźć odpowiedzi.

    To jeden z moich renderów już po fotoszopie: https://www.pic-upload.de/view-35727...y_1.1.jpg.html

    Doświetlam mapą HDRI + Skylight portale + Vray sun na ok. 0,2 Multipliera

    Ustawienia to:
    Image smapler
    Bucket Min shading rate 2

    Image filter
    Area 1,5

    Bucket image sampler
    Min 1 Max 16 noise 0,002

    Global DMC
    Min 8 Adaptive 0,85 Noise 0,001

    Color mapping
    Reinhard Gamma 1,0 Multiplier 1,0 Burn 0,05

    LC
    3000 Sample size 0,01 Pre-filter 24

    IRMap
    Min -3 Max 0 Subdivs 90 Inter. samples 30


    Proszę o pomoc.

  2. #2
    Member

    Dołączył
    Sep 2012
    Postów
    32
    Podziękowania

    Domyślnie

    tez mi się podobają te rendery…

    ogolnie to dobre modele, dobre shadery, dobre oświetlenie i dobry rendering:)
    nie ma czarow i konkretnych przyciskow które takie cos produkują

    btw, te które podales jako przykład wygladaja na mocno wyostrzane w ps ale to o tak nie sprawi ze render będzie lepszy jeśli te 4 aspekty z pierwszego zdania nie sa spełnione;)
    Portfolio: www.pkviz.eu

  3. #3
    Member
    Srebrna Galeria
    Awatar polka dot
    Dołączył
    Apr 2004
    Postów
    6388
    Podziękowania

    Domyślnie

    w photoshopie filter unsharp mask na mały radius i dużą moc
    wszystko jest tobą. jak zamierzasz się traktować?

  4. #4
    Paweł Grzelak
    Awatar deshu
    Dołączył
    Dec 2005
    Lokalizacja
    W-wa
    Postów
    2399
    Podziękowania

    Domyślnie

    Albo:

    1. zaznaczasz warstwę na samej górze stacka, naciskasz: ctrl + shift + alt + e
    2. zmieniasz mieszanie nowopowstałej warstwy na overlay
    3. robisz na niej Highpass filter -> i masz na zywo podgląd jaki radius ci odpowiada.

  5. #5
    Member

    Dołączył
    Apr 2007
    Postów
    833
    Podziękowania

    Domyślnie

    Highpass fajnie wyciąga tekstury na powierchniach ale tworzy straszne halo w około ciemnych elementów na jasnym tle.
    Ja zamieniam warstwę na smart object i używam Sharpen z Camera Raw Filter (takie same efekty jak unsharp mask) razem z Clarity.
    Niedestruktywnie, podgląd na bieżąco i wygodnie.

  6. #6
    Member
    Awatar Nero87
    Dołączył
    May 2012
    Postów
    46
    Podziękowania

    Domyślnie

    Znam te wszystkie triki z Highpassem i Unsharp mask ale one mi jakoś super efektu nie dają wiadomo podciągają sporo ale myślę, że tu chyba chodzi o coś więcej i się zastanawiam co może renderek tak wyostrzyć czy to kwestia oświetlenia, materiałów czy ustawienia rendera? :/
    Co to są shadery? Cienie czy coś tak? :D @polxx

    Właśnie, może w Camera RAW'ie można jakoś magicznie to podciągnąć?

  7. #7
    Member

    Dołączył
    Mar 2015
    Postów
    1456
    Podziękowania

    Domyślnie

    zrobiłeś pełną nawet nie taką złą wizkę i nie wiesz co to shader? oh boy..

    co za czasy... teraz tylko ctrl+c ctrl+v :D biblioteki.

    W kompozycji passami możesz po przez dot product wyciągnąć tak wszystko.

  8. #8
    Member
    Awatar Nero87
    Dołączył
    May 2012
    Postów
    46
    Podziękowania

    Domyślnie

    @Maciek Jutrzenka dzięki :) ale "nie taka zła" mi nie wystarczy :D musi być super :)

    jestem samoukiem więc coś tam czasem umknie :)

    no ja cisne passami ale nie moge osiągnąć takiego levelu, co to znaczy "dot product"? Chodzi Ci o regulację passów w photoshopie tak?
    zawsze na passach działam i na pliku *.exr
    Ostatnio edytowane przez Nero87 ; 07-08-18 o 22:46

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •