Podziękowania Podziękowania:  0
× tak × tak:  0
× nie × nie:  0
Na fronta! Na fronta!:  0
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Przyciemnione rendery po zapisie V-ray

  1. #1
    Member

    Dołączył
    Oct 2017
    Lokalizacja
    Wrocław
    Postów
    3
    Podziękowania

    Domyślnie Przyciemnione rendery po zapisie V-ray


    Reklama widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników
    Witam. Mój problem polega na tym, że robię render (3ds max 2018), w oknie jasność wygląda zadowalająco (v-ray frame buffer), a po zapisaniu jest strasznie ciemno. Szukałam rozwiązań, na zagranicznych forach pisali, żeby odznaczyć "exposure" ale mam niezaznaczone.. A kiedy zaznaczę jest to samo.
    Wrzucam jak wygląda render w oknie przed zapisaniem (musiałam zrobić screena..) a jak po. Bardzo proszę o pomoc, bo nie mogę zapisywać inaczej renderów niż poprzez screena :/

    https://zapodaj.net/87e4fd75cdc6b.jpg.html
    https://zapodaj.net/ff934c9acd776.png.html

    Dołączam zrzut ekranu, na którym widać wyrenderowany fragment dość jasno, po zapisaniu tło jest kompletnie czarne, używam denoisera ale nie sądzę, żeby to miało jakieś znaczenie.
    https://zapodaj.net/2adb8027ba12e.jpg.html


    Dodam jeszcze, że nie ma znaczenia czy zapisuję jako jpg czy png, jak zapisuję ze standardowego okna 3ds maxa jest to samo.
    (ps. jak ktoś ma jakieś uwagi dotyczące rendera to chętnie posłucham, dopiero zaczynam z v-rayem).
    Będę bardzo wdzięczna za każdą pomoc.
    Ostatnio edytowane przez paulaax3 ; 04-08-18 o 00:59

  2. #2
    Member
    Srebrna Galeria
    Awatar polka dot
    Dołączył
    Apr 2004
    Postów
    6388
    Podziękowania

    Domyślnie

    a co masz ustawione w tej zakładce? Customize > Preferences > Gamma and LUT
    Miniaturka załącznika (kliknij aby powiększyć) Miniaturka załącznika (kliknij aby powiększyć) Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Untitled-1.jpg
Wyświetleń:	8
Rozmiar:	143.5 KB
ID:	105170  
    wszystko jest tobą. jak zamierzasz się traktować?

  3. #3
    Member

    Dołączył
    Oct 2017
    Lokalizacja
    Wrocław
    Postów
    3
    Podziękowania

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez polka dot Zobacz posta
    a co masz ustawione w tej zakładce? Customize > Preferences > Gamma and LUT
    Jest dokładnie to samo co u Ciebie na screenie

  4. #4
    Member
    Srebrna Galeria
    Awatar polka dot
    Dołączył
    Apr 2004
    Postów
    6388
    Podziękowania

    Domyślnie

    a przy zapisie?
    Miniaturka załącznika (kliknij aby powiększyć) Miniaturka załącznika (kliknij aby powiększyć) Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Untitled-1.jpg
Wyświetleń:	14
Rozmiar:	61.5 KB
ID:	105171  
    wszystko jest tobą. jak zamierzasz się traktować?

  5. #5
    Member

    Dołączył
    Oct 2017
    Lokalizacja
    Wrocław
    Postów
    3
    Podziękowania

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez polka dot Zobacz posta
    a przy zapisie?
    Kurcze też tak samo :(
    a czy te ustawienia mogą mieć na to jakiś wpływ?


  6. #6
    Member
    Awatar rly
    Dołączył
    Feb 2003
    Postów
    433
    Podziękowania

    Domyślnie

    Tutaj mozesz zmienic w tych dwoch katalogach zmieniasz output gamma
    C:\Users\nazwa uzytkownia\AppData\Local\Autodesk\3dsMax\2019 - 64bit\ENU\en-US\defaults\MAX\CurrentDefaults.ini
    C:\Users\nazwa uzytkownia\AppData\Local\Autodesk\3dsMax\2019 - 64bit\ENU\en-US\defaults\defaults\MAX.vray\CurrentDefaults.ini

    Output gamma mozna ustawic na 1.0 i powinno byc OK

    https://zapodaj.net/760086894db9d.png.html

  7. #7
    Member
    Awatar PixelDomain
    Dołączył
    Feb 2014
    Postów
    45
    Podziękowania

    Domyślnie

    jeśli w maxie masz w VFB włączone srgb, to przy zapisie zaznaczasz override 2,2 gamma. Jeśli krzywa srgb w VFB jest wyłączona, to zapisujesz z override 1,0.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •