Podziękowania Podziękowania:  0
× tak × tak:  0
× nie × nie:  0
Na fronta! Na fronta!:  0
Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Komputer pc dla projektanta archicad 3ds max

  1. #1
    Member

    Dołączył
    Oct 2018
    Postów
    6
    Podziękowania

    Domyślnie Komputer pc dla projektanta archicad 3ds max


    Reklama widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników
    Jestem właśnie na etapie wybierania dobrego sprzetu do pracy w projektowaniu. Pracuje na archicadzie i własne zaczynam swoja przygodę z 3ds maxem. Potrzebny mi sprzet tak do 10 tys.: Mam na oku takie podzespoły, dajcie znać czy będzie wszystko ok czy cos wymienić (tak żeby to wszystko sprawnie chodziło)
    Procesor: Intel i 7-8700K 3,70 GHz 12 Mb
    Karta graficzna: Zotac GeForce GTX 1080 8 Gb GDDR5X
    płyta głowna: Adata 32 Gb 3000 MHz XPG Z1 Red CL 16 (2x16GB)
    MSI Z370 SLi PLUS (PCI-E DDR4 USB 3.1/M.2)
    DYSK: SAMSUNG 250GB 1,8 Seria 960 EVO M.2 2280
    TOSHIBA 1 TB 7200 obr. 64MB P300 OEM
    Chłodzenie CPU; be quiet DARK ROCK 3
    Zasilacz: be quiet 600 W Pure power 10 cm

    MONITORY 2 SZt. ASUS MX25AQ

  2. #2
    Member

    Dołączył
    Oct 2018
    Postów
    6
    Podziękowania

    Domyślnie

    NA morele.net zaproponowano mi natomiast:
    Procesor Intel Core i7-8700K, Hexa Core, 3.70GHz, 12MB, LGA1151, 14nm, BOX
    Karta graficzna Palit GeForce GTX 1080 Ti JetStream 11GB GDDR5X (352 bit), DVI-D, HDMI, 3xDisplayPort, BOX (NEB108T015LCJ)
    Chłodzenie CPU Thermalright Macho Rev. B
    Zasilacz XFX TS Single Rail 650W (P1-650G-TS3X)
    Dysk Toshiba P300 (HDWD120UZSVA)

    Jak myślicie?
    Płyta główna ASRock Z370 EXTREME 4Pamięć Corsair Vengeance LPX DDR4, 2x16GB, 3200MHz, CL16 (CMK32GX4M2L3200C16)

  3. #3
    Member

    Dołączył
    Oct 2016
    Lokalizacja
    Łódź
    Postów
    2
    Podziękowania

    Domyślnie

    Osobiście bym pozmieniał na:

    Procesor Intel Core i7-8700K
    Płyta główna ASRock Z370 EXTREME
    bequiet! Dark Rock 4 PRO
    SeaSonic Focus Plus Gold 650W
    Patriot Viper 4 DDR4, 2x16GB, 3000MHz, CL16 x2
    GTX1080 JetStream 8GB
    Fractal Design Define R6
    Plextor M.2 M8Pe 512GB (2300/1300MB/s) MLC - odczyt/zapis
    Plextor M.2 M8Pe 256GB (2000/900MB/s) MLC - soft
    Dysk Toshiba P300 2TB - magazyn

  4. #4
    Member

    Dołączył
    Nov 2017
    Lokalizacja
    kraków
    Postów
    1
    Podziękowania

    Domyślnie

    Prosze napisz co projektujesz, jakie silniki renderujące są używane? Czy pracujesz np na terenach zielonych i masz dużą ilości traw / liści itp.
    Czy renderujesz na CPU czy GPU. Bo jak ktoś ci proponuje GTX1080TI to moga być niepotrzebnie wydane pieniądze. Które mógłbyś przeznaczyć na maszynę z dwoma procesorami 12 core/ 24 ht i dzięki temu zyskać 3 razy szybsze rendery na cpu w porównaniu do wątłej wydajności procera i7 8700K który obecnie kosztuje 2300zł !!! To już wołał bym i7 7740X na płycie ZLGA2066 gdzie zawsze w przyszłości możesz zainstalować 18 core z najnowszych i9 .
    Podstawka 1151 ogranicza sie do max 6 rdzeni ( to jest podstawka konsumencka ) i mniejszej ilości lini PCI
    Drugą opcją jest wydać 3000tys zł na zestaw z procesorem 1650 v2 który jest wydajniejszy od i7 8700K w archicadzie pod każdym względem. A kosztuje 400zł ... Śa do nich dostępne płyty supermicro nowe od producenta, Asus też je jeszcze sprzedaje jako seriz Z9PA-U8.

  5. #5
    Member

    Dołączył
    Oct 2018
    Postów
    6
    Podziękowania

    Domyślnie

    Projektuje wnętrza

  6. #6
    Member

    Dołączył
    Oct 2018
    Postów
    6
    Podziękowania

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez niedzien Zobacz posta
    prosze napisz co projektujesz, jakie silniki renderujące są używane? Czy pracujesz np na terenach zielonych i masz dużą ilości traw / liści itp.
    Czy renderujesz na cpu czy gpu. Bo jak ktoś ci proponuje gtx1080ti to moga być niepotrzebnie wydane pieniądze. Które mógłbyś przeznaczyć na maszynę z dwoma procesorami 12 core/ 24 ht i dzięki temu zyskać 3 razy szybsze rendery na cpu w porównaniu do wątłej wydajności procera i7 8700k który obecnie kosztuje 2300zł !!! To już wołał bym i7 7740x na płycie zlga2066 gdzie zawsze w przyszłości możesz zainstalować 18 core z najnowszych i9 .
    Podstawka 1151 ogranicza sie do max 6 rdzeni ( to jest podstawka konsumencka ) i mniejszej ilości lini pci
    drugą opcją jest wydać 3000tys zł na zestaw z procesorem 1650 v2 który jest wydajniejszy od i7 8700k w archicadzie pod każdym względem. A kosztuje 400zł ... śa do nich dostępne płyty supermicro nowe od producenta, asus też je jeszcze sprzedaje jako seriz z9pa-u8.

    podsumowujac zamieniam procesor na 2 sztuki procesora amd ryzen threadripper 1920x 3,5 ghz? A jaka karte do tego?

  7. #7
    Member
    Awatar Sebazx6r
    Dołączył
    Dec 2010
    Lokalizacja
    Warszawa
    Postów
    3096
    Podziękowania

    Domyślnie

    threadripper chyba nie pracuje wieloprecesorowo...

  8. #8
    Member

    Dołączył
    Oct 2018
    Postów
    6
    Podziękowania

    Domyślnie

    Informując się i dowiadując różnych źródeł na dzień dzisiejszy mój zestaw będzie wyglądał następująco dajcie znać czy ten zestaw sprawdzi się w pracy z 3 ds maxem :

    Procesor AMD Ryzen Threadripper 1950X, 3.4GHz, 40MB (YD195XA8AEWOF)
    Płyta główna ASRock X399 TAICHI
    Karta graficzna Sapphire RADEON RX 580 NITRO+, 8GB GDDR5 (256 Bit)
    Chłodzenie CPU Noctua NH-U14S TR4-SP3
    Dysk SSD Samsung 970 EVO 500GB PCIe x4 NVMe (MZ-V7E500BW)
    Zasilacz XFX TS Single Rail 650W (P1-650G-TS3X)
    Pamięć Corsair Vengeance LPX DDR4, 2x16GB, 3200MHz, CL16
    MonitorY 2 szt: Dell S2419HM
    Ostatnio edytowane przez mood ; Wczoraj o 21:44

  9. #9
    Member

    Dołączył
    Oct 2016
    Lokalizacja
    Łódź
    Postów
    2
    Podziękowania

    Domyślnie

    Nie łączyłbym Radeon'a z AMD, dołożył bym do lepszego zasilacza Seasonic i jak m.2 samsung 970 to pro, a nie evo, ewentualnie Plextor M8PeG byłby jeszcze lepszy, a urwać można na tańszych ramach np patriot vipery.

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •