Podziękowania Podziękowania:  0
× tak × tak:  0
× nie × nie:  0
Na fronta! Na fronta!:  0
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Zestaw PC: budżetowy / grafika+projektowanie

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
  1. #1
    Member
    Awatar Lucas
    Dołączył
    Apr 2002
    Lokalizacja
    Warszawa
    Postów
    2280
    Podziękowania

    Domyślnie Zestaw PC: budżetowy / grafika+projektowanie

    Cześć,
    dawno mnie na forum nie było ale widzę, że ruch dalej jest.
    Doszedłem do wniosku, że muszę w końcu zainwestować w nowy sprzęt, ciężko ostatnio odłożyć jakąś większą sumę więc chciałbym złożyć coś przy okrojonym budżecie do: grafiki 3d i renderowania (Blender/Cycles), grafiki 2d, projektowania w CAD, być może za jakiś czas również w BIM.

    Na razie wymyśliłem sobie coś takiego:
    CPU: AMD Ryzen 7 1700,
    MB: MSI B350 PC Mate,
    GPU: Geforce GTX1060 3GB,
    RAM: 2x8GB 2400MHz,
    Dyski: SSD NVMe 250GB + HDD 1TB,
    Obudowa ATX midi i reszta po taniości, z tego co wyczytałem do AMD lepiej od razu sprawić sobie wydajniejsze chłodzenie.

    Zdaję sobie sprawę, że nie będzie to high-end i muszę iść na kompromisy, z czasem przewiduję rozbudowę (np. więcej RAMu). Chętnie poznałbym opinię czy w powyższym zestawie warto jednak coś doinwestować albo z czegoś zrezygnować żeby miało to ręce i nogi.
    Ostatnio edytowane przez Lucas ; 14-03-19 o 23:01

  2. #2
    Member
    Awatar Sebazx6r
    Dołączył
    Dec 2010
    Lokalizacja
    Warszawa
    Postów
    3137
    Podziękowania

    Domyślnie

    Wez jedna kosc 16GB szkoda slotów .

  3. #3
    Member
    Awatar Lucas
    Dołączył
    Apr 2002
    Lokalizacja
    Warszawa
    Postów
    2280
    Podziękowania

    Domyślnie

    A nie lepiej jak pamięć będzie działała w trybie Dual Channel?

  4. #4
    Member
    Awatar wujek_kane
    Dołączył
    Mar 2002
    Postów
    584
    Podziękowania

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Lucas Zobacz posta
    A nie lepiej jak pamięć będzie działała w trybie Dual Channel?
    Lepiej. Chłodzeniem w Ryzenie nie masz się co martwić - fabryczne jest w zupełności wystarczające.

  5. #5
    Member

    Dołączył
    Jul 2007
    Postów
    602
    Podziękowania

    Domyślnie

    Twoja konfiguracja którą wypisałeś jest naprawdę OK, render zrobisz, w 2D też popracujesz wygodnie. Przy dużych projektach 3D może Ramu braknąć, ale generalnie jesli pracujesz na wiekowym sprzęcie teraz i kupisz to co wymieniłeś wyżej - mocno poczujesz różnicę
    A tu taki mały offtopic ode mnie
    Hm ja będę się pozbywał kompa w najbliższym czasie, potrzebuję "wincyj rdzyniów i ramów" Może mój komp by Ci przypasował - tylko jeden wiatrak jest do wymienienia na froncie obudowy, pozostałe 5 wiatraków śmiga (mogę to sam zrobić pewnie...ale mi się nie chce w bebechach grzebać...stary leń ze mnie). Co tam siedzi:
    -) 2 x Xeon 5650, czyli 12 rdzeni/24 wątki
    -) 32 GB RAM
    -) GTX 960 4 GB Ram
    -) Wielka obudowa (muszę spojrzeć jak wrócę do chaty co to)
    -) Płyta EVGA - SR2, możesz jeszcze 32 GB dorzucić Ramu i jeszcze 5 kart graficznych uciągnie
    -) Zasilacz 1000 Wat (albo nawet 1200), spojrzę jak wrócę.
    Sprzedaję bez dysku i systemu. Komp swoje zarobił, mam go od 2015 roku. Cinebench R15 1400 pkt, po OC (OC z poziomu BIOSU, jednym tylko ustawieniem ) - 1850 pkt.
    -) jest też DVD nagrywarka na pokładzie
    Komp nie do zarżnięcia...Komp jest "ciepły" w czasie renderów, bo procki swoje robią...ale w renderach wstydu nie ma Za około 3200 PLN mogę puścić, może nieco mniej... Ostrzegam - komp jest duży Bo płyta główna jest ogromna (w końcu była robiona na 6 GPU ).
    http://trzyde.blogspot.com/ - modele 3D, drzewa i ludzie z kanałem alpha, tutoriale,

  6. #6
    Member

    Dołączył
    Dec 2016
    Postów
    28
    Podziękowania

    Domyślnie

    A ja Ci proponuje wybrać porządną płytę główną. A potem dokładać do niej co lepsze komponenty.
    Ale to tylko moje prywatne zdanie. W sumie płyta główna jest płytą główną.

  7. #7
    member of
    Awatar olaf
    Dołączył
    May 2009
    Lokalizacja
    szczecin
    Postów
    10211
    Podziękowania

    Domyślnie

    Nie byłoby optymalniej - jeżeli Lucas planuje ewentualne powiększenie RMu np. za 3 miechy - kupić jeden bank 16gb?
    nosiłem kalesony zanim było cool

  8. #8
    Member
    Awatar drakul
    Dołączył
    Jan 2007
    Lokalizacja
    OM
    Postów
    321
    Podziękowania

    Domyślnie

    plyta na chipsecie b350 wystarczy do jednej grafiki w zupelnosci.
    na pewno bedzie Ci potrzebne bezpiecznie 32Gb ramu, zastanow sie czy potrzebujesz wiecej niz 32 i wtedy dobierz ilosc kosci.
    zrezygnowalbym z grafiki 1060 3Gb na co najmniej 1060 6Gb a najlepiej to 1070 8GB,
    jak nie bedziesz podkrecal procka to moze lepiej juz 1700x/1800x.
    i pamietaj o nie "po taniosci" zasilaczu ok 600W

  9. #9
    Member
    Awatar Lucas
    Dołączył
    Apr 2002
    Lokalizacja
    Warszawa
    Postów
    2280
    Podziękowania

    Domyślnie

    Dzięki za wszystkie sugestie,
    co do 1070 8GB - to już jednak trochę za wysoka półka cenowa dla mnie ale faktycznie 1060 6GB też brałem pod uwagę a można znaleźć za niewiele drożej niż wersję 3GB.
    Prawdę mówiąc myślałem że zasilacz 450-500W wystarczy ale w takim razie będę pamiętał, żeby wziąć mocniejszy
    Drążąc dalej temat jednej lub dwóch kości - tak jak wspominałem, dual channel we wszystkich benchmarkach ponoć sprawuje się lepiej, pytanie tylko czy realnie będę w stanie odczuć tę różnicę. Cenowo to się aż tak nie różni więc jedyne co stracę to wolne sloty na płycie.

  10. #10
    Member
    Awatar drakul
    Dołączył
    Jan 2007
    Lokalizacja
    OM
    Postów
    321
    Podziękowania

    Domyślnie

    tak, 450-500 W wystarczy, podalem troche za mocny, bardziej przyszlosciowy jezli chodzi o rozbudowe/ zmiane komponentow

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •