Podziękowania Podziękowania:  0
× tak × tak:  0
× nie × nie:  0
Na fronta! Na fronta!:  0
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Upgrade zestawu do 2000, czy wymiana na nowy?

  1. #1
    Member
    Awatar Wojcyl
    Dołączył
    Feb 2014
    Lokalizacja
    Poznań
    Postów
    11
    Podziękowania

    Domyślnie Upgrade zestawu do 2000, czy wymiana na nowy?


    Reklama widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników
    Cześć Wszystkim!

    Planuję od jakiegoś czasu kompletną wymianę mojego sprzętu kupionego w 2013 roku, jednak trafiam często na wątki typu Upgrade, dlatego chciałbym poprosić Was o pomoc w podjęciu właściwej decyzji. Pracuję głównie w 3ds Maxie + Vray (ostatnio coraz bardziej Corona), prawie wyłącznie są to statyczne obrazki Interior/Exterior - na animacje obecny sprzęt niezbyt pozwala. Do tego Photoshop, Illustrator, InDesign, ale tu wymagania już nie są takie duże. Sprzęt cały czas jest na chodzie, ale zależy mi na upłynnieniu pracy (za długie czasy na rendery poglądowe/finalne, przy dużych scenach też viewport trochę muli).

    Aktualny zestaw wyglada tak:

    - Płyta główna MSI Z77A-G45 Intel Z77 LGA 1155
    - Procesor Intel Core i7-3770K, 3.5GHz, 8MB, LGA1155,
    - Zasilacz XFX TS 550W (P1-550S-XXB9)
    - Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis HE1225 (SPC043)
    - Karta graficzna HP Quadro 600 1GB (WS093AA)
    - 2szt. Pamięć Ballistix Ballistix Sport, DDR3, 8 GB,1600MHz, CL9
    - Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5\'\', 1TB
    - Dysk SSD Crucial M4 128GB
    - Dysk SSD Crucial MX300 275GB
    - Napęd Lite-On iHAS124-04-D
    - Obudowa SilentiumPC Gladius M40 Pure Black ATX/USB3.0/SSD ready/3x120mm

    - Windows 10 Pro

    Obstawiam, że główną różnicę zrobiłaby tu wymiana procesora, grafiki i dodanie RAM, pytanie tylko czy obecna płyta na to pozwoli? Dodam, że nie chcę się też bawić w OC, zupełnie się na tym nie znam.

    Czy jest sens silić się na upgrade tego zestawu powiedzmy w kwocie do 2000zł, czy lepiej porzucić temat i uzbierać ok 5000zł i złożyć zupełnie nowy zestaw?

    Za wszelkie porady będę bardzo wdzięczny
    Pozdrawiam serdecznie
    Ostatnio edytowane przez Wojcyl ; 17-04-19 o 10:07

  2. #2
    Member

    Dołączył
    Dec 2016
    Postów
    32
    Podziękowania

    Domyślnie

    Tutaj masz rozpiske, jaki procesor uciagnie Twoja plyta glowna:

    https://us.msi.com/Motherboard/suppo...NG#support-cpu

    A tu masz rozpiske, ile ramu mozesz wstawic:
    https://us.msi.com/Motherboard/Z77AG45/Specification

    Czyli gora 32/GB.

    Osobiscie nie zmienial bym na tej podstawce procesora.

  3. #3
    Member
    Awatar Wojcyl
    Dołączył
    Feb 2014
    Lokalizacja
    Poznań
    Postów
    11
    Podziękowania

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez hepawel Zobacz posta
    Tutaj masz rozpiske, jaki procesor uciagnie Twoja plyta glowna:

    https://us.msi.com/Motherboard/suppo...NG#support-cpu

    A tu masz rozpiske, ile ramu mozesz wstawic:
    https://us.msi.com/Motherboard/Z77AG45/Specification

    Czyli gora 32/GB.

    Osobiscie nie zmienial bym na tej podstawce procesora.
    No fakt, dodanie jeszcze w kości RAM jest jakąś opcją, chociaż, czy to dużo wniesie do samej pracy w Maxie? Chyba nie?

    A kwestia grafiki? Może tutaj jeszcze coś można by zadziałać?

  4. #4
    Member

    Dołączył
    Dec 2016
    Postów
    32
    Podziękowania

    Domyślnie

    dokładnie nie wiem, jak działa Corona do Maxa. Renderuje CPU/GPU, czy tylko CPU ?
    Ram możesz dokupić, ale szybkości CPU to nie poprawi. Jedynie przełknie więcej siatki 3D.
    Jeśli chcesz wymieniać kartę graficzną, to chyba zasilacz też trzeba - 550W., - to nie jest dużo.

    Ogólnie nie inwestowałbym w ten sprzęt. ewentualnie dozbieraj na coś nowszego. / a w między czasie porób parę zleceń na tym i będzie na nowego kompa.
    Ogólnie inwestuj w nowy, mocny procesor. - pracujesz na 3DMaxie.

  5. #5
    Member
    Awatar Sebazx6r
    Dołączył
    Dec 2010
    Lokalizacja
    Warszawa
    Postów
    3141
    Podziękowania

    Domyślnie

    Właśnie będne myślenie 550W do 1 karty powinno spokojnie wystarczyć.
    Na tej płycie to tylko RAM mozesz kupić i karte graficzną. Ogołnie na penwo na twoja prace w viewporcie na plus bedzie jak kupisz jakas 2060.

  6. #6
    Member
    Awatar Wojcyl
    Dołączył
    Feb 2014
    Lokalizacja
    Poznań
    Postów
    11
    Podziękowania

    Domyślnie

    Dzięki Sebazxz6r, patrząc na ceny tych 2060 chyba w takim razie zdecyduję się jedynie na sam RAM. Intensywnie biorę sięza zbieranie kasy na mocną maszynę w której już znajdzie się i procek i karta, tak jak bozia przykazała.

    Co do RAMu - lepiej dokupić taki sam jak mam, czy nie ma różnicy jaki (oczywiście zgodny ze specyfikacją płyty)?

    Myślałem o kupieniu czegoś takiego jak w LINK - 2 kości w takiej samej specyfikacji jak obecne, tylko inny producent - 200zł

    kupując dokładnie takie same 2 kości jakie mam, już wychodzi mi ok 600zł - LINK

    Co byście poradzili?
    Ostatnio edytowane przez Wojcyl ; 24-04-19 o 16:09

  7. #7
    Member

    Dołączył
    Dec 2016
    Postów
    32
    Podziękowania

    Domyślnie

    Co bysmy poradzili ?
    ja juz napisalem, nie warto ladowac w ten sprzet, ale zrobisz, jak zechcesz.
    Jak zmienialem swoj pc niecaly rok temu, to musialem zmieniac wszystko, bo wszystko bylo niekompatybilne ze soba. -nawet zasilacz.

    Sebazx6r - niech jeszcze Ci dopisze / podpowie.

  8. #8
    Member
    Awatar Wojcyl
    Dołączył
    Feb 2014
    Lokalizacja
    Poznań
    Postów
    11
    Podziękowania

    Domyślnie

    Zgadzam się z Tobą hepawel, dlatego jedynym wydatkiem na jakim chciałbym poprzestać to 2 kości ramu za 2 stówki i więcej szkoda mi pakować. Zanim uda mi się uzbierać sensowny budżet na nowy sprzęt, trochę jeszcze popracuję na tym, póki jeszcze żyje

  9. #9
    Member
    Awatar Sebazx6r
    Dołączył
    Dec 2010
    Lokalizacja
    Warszawa
    Postów
    3141
    Podziękowania

    Domyślnie

    Ram ci jest jedynie potrzbny jak renderujesz. Nie ktore aplikacje i sceny tez obciążają RAM. Jeśli twoje sceny nie przekraczają zasobów RAM podczas renderowania to nie ma co kupować. Problem pojawia się jak zaczynają przekraczać to wtedy rendering zwolni bo zaczyna korzystać z zasobów dysku twardego a ten jest znacznie wolniejszy. Jedynie kasy której nie utopisz to zmieniając kartę. Będziesz miał wydalniejszy viewport. Nie musisz koniecznie iść w 2060 możesz rownie dobrze kupić 1060 lub 1070 - choćby używane. Napewno wpłynie to na jakość pracy w texturowaniu czy pracy w photoshopie i wydajność viewportu.
    Upgrade RAMu nie wygląda na jakiś wielki koszt. Na pewno taniej to niż kupić nowy komputer. Ja w domu mam 6700k a w pracy robie na 4870k. Mam dużo ramu 64GB ze wzgledu na Zbrusha. 32GB mam w domu.
    Texturatorzy podostawali nowe karty pod substance. Renderowcy/ lighterzey RAM I nowe thredripery. Jak zmienisz karte to potem mozesz zmieniac cała reszte. Niestety zmiana procka wiaze sie juz ze zmiana plyty i RAMu.
    Zasilacz do jednej karty powinien starczy jak jest 80+ lub lepszy.

    https://www.youtube.com/watch?v=JtX5o-MlyaU

    https://www.bequiet.com/en/psucalculator tu mozesz sobie policzyc zuzycie mocy zasilacza.
    Wpisujesz od procka po karte etc..
    Przy 3770k geforcie 2070 2 dyskach sata i 4 kosciach ram plus 3 wentyle zuzyjesz okolo 350W. Dobra 550 powinna to opedzlowac. Tylko Zwroc uwage czy kupowana karta nie bedzie miec wymogu na dodatkowy pin na zasilanie i czy go masz.

    https://www.x-kom.pl/p/377543-karta-...6gb-gddr5.html

  10. #10
    Member
    Awatar Wojcyl
    Dołączył
    Feb 2014
    Lokalizacja
    Poznań
    Postów
    11
    Podziękowania

    Domyślnie

    Dziękuję bardzo Panowie za wszystkie cenne rady. Za namową Sebazx6r zakupiłem dziś używaną kartę MSI Armor Geforce GTX 1060 6GB w bardzo preferencyjnej cenie. Ledwo zmieściła się do obudowy (poprzednia Quadro 600 przy niej wygląda jak zabawka ), ale teraz viewport śmiga aż miło.

    Wiem, że nie uchroni mnie to i tak przed zainwestowaniem większej kasy w nowy sprzęt, ale do tej pory praca przynajmniej będzie przyzwoita i dużo mniej irytująca. Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •