Na fronta! Na fronta!:  0
Strona 2 z 95 PierwszyPierwszy 12345671252 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 942

Wątek: Poradnik Freelancera - co i jak

  1. #11
    Rysuję rzeczy
    Srebrna Galeria 2D Award
    Awatar artursadlos
    Dołączył
    Jul 2005
    Lokalizacja
    Warszawa
    Postów
    685
    Podziękowania

    Domyślnie


    Reklama widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników
    Wykonując zlecenie dla kogoś z zagranicy najczęściej sam musisz zadbać o odprowadzenie podatku. W tej chwili jest to dość proste, bo nie musisz za każdym razem wysyłać do US deklaracji dochodu z zagranicy. Wystarczy, że zapłacisz 19% podatku do 20-tego następnego miesiąca. Potem trzeba będzie jeszcze raz uwidocznić ten dochód i wpłaconą zaliczkę w rocznym PIT'cie. Możesz również wliczyć połowę przychodu z umowy jako koszt uzyskania przychodu, pod warunkiem, że znajdzie się takie sformułowanie w umowie.

    A do zapłacenia tych 19% to jakiś papierek potrzebny jest? Jak wyglada taka procedura. Trzeba przedstawić umowę z pracodawca, kopię jakąś?

  2. #12
    potfur
    Awatar dokturpotfor
    Dołączył
    Aug 2005
    Postów
    420
    Podziękowania

    Domyślnie

    Do maxa najlepiej od razu doliczyc 8 rendernodow (8 satellitow MR
    piechota nie chodzi, jak daja licencje to trzeba brac ;) ).

    jak wezmiesz te 40000 w byle glupim grenkeleasingu na 36 miesiecy
    to zaplacisz z 10000 na poczatek plus rate po 800 zl (liczac juz netto,
    jak sobie odliczysz vat/pit), jak nie ma tej kasy na start to zdaje sie
    nawet do 10% poczatkowa oplate mozna zbic, ale to trzeba sie
    dogadywac z leasingodawca.

  3. #13
    Member
    Złota Galeria Srebrna Galeria 2D Grand Prix
    Awatar Morbid Karbid
    Dołączył
    Nov 2004
    Lokalizacja
    Gdańsk
    Postów
    817
    Podziękowania

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Tortur Zobacz posta
    A do zapłacenia tych 19% to jakiś papierek potrzebny jest? Jak wyglada taka procedura. Trzeba przedstawić umowę z pracodawca, kopię jakąś?
    Jeszcze w zeszłym roku wypełniało się PIT53. Ale teraz po prostu wpłacasz wyliczony przez siebie podatek na konto "podatek dochodowy" twojego US. Nikogo nie informujesz. Dopiero w rozliczeniu rocznym wykazujesz, że zarobiłeś te pieniądze i że odprowadziłeś zaliczkę na podatek.

  4. #14
    Member
    Złota Galeria Srebrna Galeria
    Awatar Hynol
    Dołączył
    Jan 2006
    Lokalizacja
    Warszawa
    Postów
    2932
    Podziękowania

    Domyślnie

    Zadam tutaj pytanie, bo odpowiedź może się przydać również innym. Wiemy że taki Autodesk Viz 2007 kosztuje coś ponad 2000 euro u krajowego dealera. Tymczasem na stronie autodesku można zamówić viza 2008 w cenie 2000 usd wraz z dostawą... Coś mi tu nie gra... Próbował ktoś już kupować viza bezpośrednio z usa (zakładam że z licencją wszystko ok, skoro można wybrać Polskę jako kraj z którego dokonujemy zakupu). Gdzie tkwi haczyk???

  5. #15
    Cyberpunk
    Awatar Levus
    Dołączył
    Mar 2006
    Postów
    3717
    Podziękowania

    Domyślnie

    W VAT-cie i marży?

    Zamawiając ze stanów pewne produkty (nie wiem jakie) nawet jeśli nie podlegają pod cło zabulisz vat przy odbiorze:/

    Mój znajomy się tak naciął jak zamówił bezcłową elektronikę na kwotę którą już VAT obejmuje.

    Informacja z drugiej ręki, głowy nie dam.

  6. #16
    potfur
    Awatar dokturpotfor
    Dołączył
    Aug 2005
    Postów
    420
    Podziękowania

    Domyślnie

    w licencji przypisanej do regionu zakupu i sklepie w ktorym informuja ze dotyczy jedynie USA i Kanady:

    Software Products and services sold from this online store are only licensed for use within US and Canada. Training materials, books, manuals and e-courses are available for sale worldwide.


    Autodesk jest znany z tego ze jego polityka licencyjna to prawdziwy kolek w dup* klienta.

  7. #17
    Member
    Złota Galeria Srebrna Galeria
    Awatar Hynol
    Dołączył
    Jan 2006
    Lokalizacja
    Warszawa
    Postów
    2932
    Podziękowania

    Domyślnie

    Oczywiście to znamy wszyscy - dlatego na przykład na stronie autodesku nie mozna bylo i dalej nie mozna zamówić sobie maxa, bo dostajemy informacje że software jest "unavailable" dla naszego regionu. Tymczasem viz jest jak najbardziej dostępny - jaki sens sprzedawać do polski software który miałby być licencjonowany jedynie w USA?

  8. #18
    Tekno-Elektromechanik
    Srebrna Galeria
    Awatar Lis
    Dołączył
    Oct 2004
    Lokalizacja
    Cieszyn
    Postów
    2526
    Podziękowania

    Domyślnie

    ile mozna wyciagnac miesiecznie robiac vizki?
    To zależy jak prężny jesteś. Czy masz stałych klientów czy dopiero ich zbierasz. Czy masz dobre portfolio.
    Wyciągnąć możesz od 500zł do 30 000 i więcej. zależy od tego jak się cenisz i z kim załatwiasz interesy i jakie masz doświadczenie w tym co robisz i z klientami.

    I czy nie uwazasz, ze jest juz ciasno na rynku freelancerow od vizek?
    Jakoś tego nie odczuwam. Zresztą mało jest osób konkretnie traktujacych swoją profesję. Bo na takich jest ogromne zapotrzebowanie

  9. #19
    :)
    Awatar SWRSC
    Dołączył
    Aug 2004
    Lokalizacja
    Warszawa
    Postów
    3443
    Podziękowania

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Lis Zobacz posta
    Jakoś tego nie odczuwam. Zresztą mało jest osób konkretnie traktujacych swoją profesję. Bo na takich jest ogromne zapotrzebowanie
    Dokładnie, zapotrzebowanie na viz rośnie w Polsce. Wejść na rynek na początku jest ciężko, ale jak już Cię "zauważą" ludziska to jest z górki.
    Po czasie nie będziesz musiał się martwić o zlecenia, nie będziesz musiał się ogłaszac etc. Klienci sami Cię dorwą. Mówię z własnego przykładu, pracuję na umowy o dzieło. Niedługo podobnie jak Lis - działalność.

  10. #20
    Tekno-Elektromechanik
    Srebrna Galeria
    Awatar Lis
    Dołączył
    Oct 2004
    Lokalizacja
    Cieszyn
    Postów
    2526
    Podziękowania

    Domyślnie

    a czy myslicie ze zaczynanie na x2 AMD 2.6 Ghz, 2GB ram i gf 7600 gt ---to porywanie sie z motyka na slonce?
    Na początek wystarczy każdy sprzęt.
    Ja mam AMD x2 2.3 Ghz i 4gb ramu. Za nidlogo kupie lepszy procek a puźniej będe kombinował z dotacjami z UE na jakiś render node:)

    Soft biorę w leasing ale sprzętu ani myślę. Jak pomyślę że przez kilka lat musiałbym spłacać sprzęt ktory juz po roku będzie przestarzały to .......

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •