Podziękowania Podziękowania:  0
× nie × nie:  0
Na fronta! Na fronta!:  0
Strona 49 z 51 PierwszyPierwszy ... 394445464748495051 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 481 do 490 z 506

Wątek: Szybkie pytania nt. Softimage XSI

  1. #481
    Member

    Dołączył
    Jan 2011
    Lokalizacja
    Reda/Trojmiasto
    Postów
    11
    Podziękowania

    Domyślnie


    Reklama widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników
    Włączyć "Headlight"? U góry w prawym kącie viewporta gdzie wybierasz Textured czy Shaded...... Jak to nie pomoże to musiał byś chyba troszkę więcej określić do czego zamierzasz czy co ci przeszkadza.....
    kreatywność się zaczyna tam gdzie umysł się kończy

  2. #482
    Member

    Dołączył
    Apr 2012
    Lokalizacja
    Warszawa
    Postów
    8
    Podziękowania

    Domyślnie

    Hej,
    jakiś pomysł, jak wykonać mechaniczną gąsienicę, np. do czołgu, używając uprzednio stworzonego modelu 'kawałka', gdzie umożliwione jest zgięcie tylko na zawiasach? ; )

  3. #483
    Member

    Dołączył
    Nov 2009
    Lokalizacja
    Warszawa
    Postów
    305
    Podziękowania

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez exigo Zobacz posta
    Hej,
    jakiś pomysł, jak wykonać mechaniczną gąsienicę, np. do czołgu, używając uprzednio stworzonego modelu 'kawałka', gdzie umożliwione jest zgięcie tylko na zawiasach? ; )
    Są lepsze sposoby, ale z braku laku możesz zawsze zastosować deform by curve / path constraint i animować przesunięcie na ścieżce (serii elementów). Trochę lepszym sposobem byłoby pewnie proceduralne wygenerowanie partikli na krzywej (w ICE) i przyczepienie do nich elementów przez Instance Shape, co pozwoliłoby Ci zmieniać ilośc elementów w dowolnym momencie i wprowadzić jakiś randomowy mikro-ruch, reakcję na ukształtowanie terenu itp.

    Wiem że gdzieś były tutoriale pokazujące jak elegancko rozwiązać dokładnie ten czołgowy problem, więc jeśli dobrze poszukasz powinieneś/powinnaś znaleźć.

  4. #484
    Member

    Dołączył
    Apr 2012
    Lokalizacja
    Warszawa
    Postów
    8
    Podziękowania

    Domyślnie

    Ok, następne pytanie. ; )
    Istnieje jakiś tool dzięki któremu możemy uśrednić pozycje zaznaczonych punktów w jednym wymiarze? Tzn. sprawić że owe zaznaczone będą miały takie same x, y lub z, wyliczonego ze średniej wszystkich (określonego przez nas wymiaru) / ewentualnie sami podajemy wartość. Wszystko to w Texture Editor. Chcę rozplanować uvmapę modelu hard-surface, a unfold czasami coś poprzekręca. ; )

    @Edit:
    Jeszcze jedna rzecz mnie trapi. Mam kilka obiektów używających tej samej tekstury. W przypadku kiedy edytuję uvmapę pojedynczego obiektu, wszystko super i wogólę (ale nie widzę jak jest rozplanowana mapa reszty), natomiast kiedy zaznaczę kilka - ok, widzę ich wyspy, ale nie mogę wykonać żadnej operacji, nawet prostego przemieszczania. Co jest? ;|
    Ostatnio edytowane przez exigo ; 30-04-12 o 14:41

  5. #485
    sohcahtoa

    Dołączył
    Jan 2010
    Lokalizacja
    Warszawa
    Postów
    1842
    Podziękowania

    Domyślnie

    Można jakoś dodać jakoś gesty do XSI jako skróty klawiszowe?

  6. #486
    Member
    Awatar piteren
    Dołączył
    Jul 2004
    Postów
    41
    Podziękowania

    Domyślnie

    ktokolwiek widział ktokolwiek wie:

    Używając pasów i partycji można zmienić różne właściwości obiektów (materiały, visibility itp.),
    Czy ktoś zna sposób na to aby w danym pasie w jakiś obiekt dostał inną wartość parametru, np. załóżmy sferę, która chcę aby w jednym pasie miała promień 4 a w innym 8.

  7. #487
    sohcahtoa

    Dołączył
    Jan 2010
    Lokalizacja
    Warszawa
    Postów
    1842
    Podziękowania

    Domyślnie

    To jest nie możliwe chyba aczkolwiek mógłbyś przemycić w jakimś pasie informacje na temat promienia w jakimś kanale już chyba łatwiej byłoby zrobić ta kulkę w programie do kompo?

  8. #488
    Member
    Awatar piteren
    Dołączył
    Jul 2004
    Postów
    41
    Podziękowania

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez legomir Zobacz posta
    To jest nie możliwe chyba aczkolwiek mógłbyś przemycić w jakimś pasie informacje na temat promienia w jakimś kanale już chyba łatwiej byłoby zrobić ta kulkę w programie do kompo?
    Właśnie wygląda na to, że jest to nie możliwe i przemycanie wartości nie wychodzi niestety. A kulkę podałem dla prostego przykładu.

  9. #489
    sohcahtoa

    Dołączył
    Jan 2010
    Lokalizacja
    Warszawa
    Postów
    1842
    Podziękowania

    Domyślnie

    Zawsze możesz cały model zaimportować i poskładać render z passów i zwiększyć scale

  10. #490
    Member
    Awatar piteren
    Dołączył
    Jul 2004
    Postów
    41
    Podziękowania

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez legomir Zobacz posta
    Zawsze możesz cały model zaimportować i poskładać render z passów i zwiększyć scale
    A jak będę miał już 20 pasów i 20 modeli i stwierdzę, że chcę coś jeszcze zmienić w modelu ;) ?
    Takie sposoby znam, chodzi mi o dobry sposób.

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •