Podziękowania Podziękowania:  0
× tak × tak:  0
× nie × nie:  0
Na fronta! Na fronta!:  0
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Dodawanie volume light bez renderowania efektu

  1. #1
    User190
    Guest

    Domyślnie Dodawanie volume light bez renderowania efektu


    Reklama widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników
    Witajcie,
    mam problem optymalizacyjny ;) Czy da się w Combustion albo Afterze zrobić efekt volume light na scence z maxa >bez wyrenderowanego< voluma? Nie chodzi mi tu o takie podstawowe efekty z wykorzystaniem shine i przykłady z volumem na napisie. Potrzebuję szybko przerenderować krótką animację, ale niestety volume light spowalnia ją niemiłosiernie. Animkę klatka po klatce wypluwam na warstwach i podejrzewam, że trzeba pokombinować coś z Z depth, ale nie bardzo wiem jak to ugryźć. Można jakoś zapisać info o świetle z maxa?

    Reasumując - chodzi o wyrenderowanie klatek bez volume lighta (render na warstwach) i dodanie volume'a w postprodukcji. Tylko czy tak się da?

  2. #2
    kk
    Srebrna Galeria 2D Award
    Awatar Master Kiełbaster
    Dołączył
    Aug 2003
    Lokalizacja
    Kraków
    Postów
    5639
    Podziękowania

    Domyślnie

    możesz go zrobić w maxie na teksturze tak jak w grach.
    456

  3. #3
    Member
    Awatar the_fgdf
    Dołączył
    Jan 2004
    Lokalizacja
    Poznań
    Postów
    500
    Podziękowania

    Domyślnie

    Tworzenie takich efektów w postprodukcji to główny sposób dodawania volume lightów w scenach.
    potrzebujesz czarno bialego obrazka swiatła, renderu sceny i programu do kompozycji. Następnie na render nakładamy layer światła jako screen lub w zależności od aplikacji i zapotrzebowań
    to taki najprostszy przykład

    W ae jest volume i glow light który można dowolnie animować lub ztrackować
    W zaleźności od skomplikowania sceny trzeba zawczasu przygotować adekwatną liczbe layerów itp
    _BB
    Ostatnio edytowane przez the_fgdf ; 13-08-08 o 11:02

  4. #4
    User190
    Guest

    Domyślnie

    Ok, rozumiem zasadę, ale dalej nie bardzo wiem jak to powiązać ze sceną w maksie. Chciałbym, żeby z automatu AE (lub Combustion) czytał sobie położenie światła i automatycznie dodał do niego volume'a. Wydaje mi się, że gdybym miał czas to plugin wykorzystujący ZDeth byłby do napisania, ale czasu niestety nie mam, dlatego szukam gotowca. Minusem tego, co pokazałeś jest to, że światło nie jest pobierane bezpośrednio ze sceny (a u mnie niestety volume jest nałożony na ruchome światło, więc trzebaby to animaować w AE, a jednak wolałbym tego nie robić). Naprawdę nie ma automatu? Nawet płatnego?

    Master > niestety animowane światło zabija tą koncepcję :(

    PS> Za użyteczne odpowiedzi pod koniec dnia będą repy :D To tak na zachętę :)
    Ostatnio edytowane przez User190 ; 13-08-08 o 09:20

  5. #5
    Do or die.
    Awatar bartolomeo
    Dołączył
    Nov 2004
    Lokalizacja
    wawa
    Postów
    1536
    Podziękowania

    Domyślnie

    a nie możesz z maxa wypuścić oddzielnie kanału Zdeptha?
    Ja w Maya wypuszczam sobie zawsze oddzielnie ten kanał i w Fusion dokładam sobie na podstawie tego kanału co mi się podoba. Szybciej i większa kontrola.

  6. #6
    Member
    Awatar the_fgdf
    Dołączył
    Jan 2004
    Lokalizacja
    Poznań
    Postów
    500
    Podziękowania

    Domyślnie

    Nie chcesz chałupniczymi metodami to są różne np
    ScatterVL itp
    Ale tracking w AE jest i załatwia sprawe. Z doświadczenia moge jedynie powiedzieć , że dodawanie takich efektów w postwork'u to mimo wszystko najszybsze wyjście.

  7. #7
    User190
    Guest

    Domyślnie

    bartolomeo> wypuszczam z-Deptha, ale jak do tego dodać volume lighta z maxowego światła? Jest w ogóle warstwa na której max potrafi sobie zapisać kształt spota i jego kierunek nie licząc wolume'a? Może jakiś tutek?

    the_fgdf> z tego co widzę ScatterVL to narzędzie do renderu w maxie, a ja chcę to w postprodukcji dodać. Renderowanie z volumem nie wchodzi w grę, bo to niemiłosiernie spowalnia.

  8. #8
    Do or die.
    Awatar bartolomeo
    Dołączył
    Nov 2004
    Lokalizacja
    wawa
    Postów
    1536
    Podziękowania

    Domyślnie

    ah sorewicz, w takim razie nie zrozumiałem do końca pytania...

  9. #9
    kk
    Srebrna Galeria 2D Award
    Awatar Master Kiełbaster
    Dołączył
    Aug 2003
    Lokalizacja
    Kraków
    Postów
    5639
    Podziękowania

    Domyślnie

    Master > niestety animowane światło zabija tą koncepcję :(

    w jaki sposób animowane? intensywność pozycja ?
    456

  10. #10
    User190
    Guest

    Domyślnie

    pozycja i kąt :(

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •