Podziękowania Podziękowania:  0
× nie × nie:  0
Na fronta! Na fronta!:  0
Strona 3 z 36 PierwszyPierwszy 1234567813 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 357

Wątek: Amd buldozer

  1. #21
    Member

    Dołączył
    Feb 2009
    Lokalizacja
    3city
    Postów
    304
    Podziękowania

    Domyślnie


    Reklama widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników
    Nvidia niestety ale na dobre się wycofała z chipsetów..pod intela bo nie było licencji na QPI a pod AMD tez nie robią bo nie ma co wspierać konkurencji, zwłaszcza że ta ma swojej produkcji całkiem przyzwoite chipsety...ale gdyby się pokusili na G34 z możliwością OC to byłoby całkiem fajnie.

  2. #22
    Member

    Dołączył
    Nov 2005
    Lokalizacja
    Tarnow
    Postów
    705
    Podziękowania

    Domyślnie

    Obecnie te najmocniejsze 2,5Ghz 12-rdzeniowe AMD są wyceniane na ok. 1500USD więc drogo, ale cztery takie proce dadzą ok. 31 w Cinebench co można sobie stosunkowo prosto policzyć w oparciu o wynik na 4x6174. Cena za taki zestaw dosyć kosmiczna, jednak bardzo przyzwoita biorąc pod uwagę jak do niedawna trzeba było płacić za zestawy powyżej 2 procków na jednej płycie. Dobrze że Intel się pokazuje z SR-2 bo nie było by zbyt wesoło już teraz bez Bulldozera w tle. Aby złożyć zestaw na Intelu który wygra z takim zestawem AMD … to niech sobie ktoś policzy dla rozrywki.
    http://www.cbscores.com/

  3. #23
    Member

    Dołączył
    Feb 2009
    Lokalizacja
    3city
    Postów
    304
    Podziękowania

    Domyślnie

    Wynik 4 x Opteron równy 27 w porównaniu do SR-2 12/24 @4.1GHz 21-22 niby super bo 5pkt lepiej..ale te procki kosztują 1300$ sztuka..za 5000$ to mam 4 szt. x5650+płyta i parę gratów...kiepsko widzę cenę Buldozer 16core powyżej 1.9-2GHz/rdzeń... z drugiej strony jak ktoś chce mieć w jednej maszynie super wydajność to musi bulić i nie ma zmiłuj się...taniej będzie sobie renderfarme urządzić ale nie wszyscy tak chcą

  4. #24
    Member

    Dołączył
    Nov 2005
    Lokalizacja
    Tarnow
    Postów
    705
    Podziękowania

    Domyślnie

    Sęk w tym że wystarczą 4 AMD Opteron 6168 po 770 USD, aby poradzić sobie z maksymalnie wyżyłowanym Intelem na SR-2. Problem w tym że jak zaczniemy renderować na poważnie to AMD zacznie ujawniać swoje zalety w żelaznej stabilności i zużyciu energii. Warto porównać właśnie zużycie energii. Pomimo iż AMD jest wykonane w 45nm i ma 12 fizycznych rdzeni zużywa tyle, a nawet mniej niż Intel X5650 który przecież jest wykonany w32nm ma 6 rdzeni i zegar 2,66 Ghz. Przy X5680 zużycie jest wyraźnie wyższe. Natomiast 2 proce podkręcone na SR-2 do poziomu 4,5 -4,6 Ghz by rywalizować z AMD budzą lekką grozę co do zużycia energii o żelaznej stabilności nie wspominając. Pomimo iż AMD będzie jechało na 4 procach to zużyje wyraźnie mniej niż wyżyłowana SR-2. Tylko jeden zdrowo podkręcony 980x zużywa blisko 80-90W więcej niż 2x Opteron 6174. Bulldozer moim zdaniem pogrąży gniazdo 1366 o ile Intel czegoś nowego tam nie przygotuje i nawet obniżka ceny nie pomoże, a co gorsza żadne 16 rdzeni z jednego proca nie będzie tu potrzebne.

  5. #25
    GW
    Awatar Predator
    Dołączył
    Sep 2003
    Lokalizacja
    Gorzów Wlkp.
    Postów
    2246
    Podziękowania

    Domyślnie

    Info na temat ceny nowych opt. http://pclab.pl/news44857.html

    Najważniejsze cechy nowych procesorów to:

    •Opteron 6132 HE: 2,2 GHz, 12 MB pamięci podręcznej trzeciego poziomu, TDP 65 W, cena 591 dolarów
    •Opteron 6140: 2,6 GHz, 12 MB pamięci podręcznej trzeciego poziomu, TDP 80 W, cena 989 dolarów
    •Opteron 6166 HE: 1,6 GHz, 12 MB pamięci podręcznej trzeciego poziomu, TDP 65 W, 873 dolary
    •Opteron 6176: 2,3 GHz 12 MB pamięci podręcznej trzeciego poziomu, TDP 80 W, cena 1265 dolarów
    •Opteron 6180 SE: 2,5 GHz, 12 MB pamięci podręcznej trzeciego poziomu, TDP 105 W, cena 1514 dolarów

    Tak jak napisal Spyra energochlonnosc robi wrazenie.
    25.09.2005r. G:8:35
    10.11.2010r G:12:17

  6. #26
    Member

    Dołączył
    Feb 2009
    Lokalizacja
    3city
    Postów
    304
    Podziękowania

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Spyra Zobacz posta
    Sęk w tym że wystarczą 4 AMD Opteron 6168 po 770 USD, aby poradzić sobie z maksymalnie wyżyłowanym Intelem na SR-2. Problem w tym że jak zaczniemy renderować na poważnie to AMD zacznie ujawniać swoje zalety w żelaznej stabilności i zużyciu energii. Warto porównać właśnie zużycie energii. Pomimo iż AMD jest wykonane w 45nm i ma 12 fizycznych rdzeni zużywa tyle, a nawet mniej niż Intel X5650 który przecież jest wykonany w32nm ma 6 rdzeni i zegar 2,66 Ghz. Przy X5680 zużycie jest wyraźnie wyższe. Natomiast 2 proce podkręcone na SR-2 do poziomu 4,5 -4,6 Ghz by rywalizować z AMD budzą lekką grozę co do zużycia energii o żelaznej stabilności nie wspominając. Pomimo iż AMD będzie jechało na 4 procach to zużyje wyraźnie mniej niż wyżyłowana SR-2. Tylko jeden zdrowo podkręcony 980x zużywa blisko 80-90W więcej niż 2x Opteron 6174. Bulldozer moim zdaniem pogrąży gniazdo 1366 o ile Intel czegoś nowego tam nie przygotuje i nawet obniżka ceny nie pomoże, a co gorsza żadne 16 rdzeni z jednego proca nie będzie tu potrzebne.
    Pewnie i dorówna wykręconemu SR-2 za to w cenie 1000$ więcej za procki i 1000$ więcej za system coby 4CPU obsłużył. Na starcie mamy jakieś 2000$ dolców do tyłu... Jeśli chodzi o zużycie energii to w SR-2 wygląda to tak:

    Shamino testował różne konfiguracje SR-2 i oto jedna która nas interesuje.
    "4.2GHz x 2 @ 1.40v w 24 threads Full Load + 12GB Rams + 1x GTX285 Classified Full Load = 913w from AC socket"

    To co wyżej to jest z gniazdka AC czyli gdy weźmiemy pod uwagę sprawność zasilacza na poziomie 88% to mamy 800W dla platformy SR-2. Z tych 800W odejmij 250W z GTX-a 285 i dołóż 50W na byle jaką kartę graficzną (mówimy tu o czystej renderstacji) to wychodzi że masz podczas renderingu 600W przy 22 pkt w Cinebench.
    Porównaj to do Opteronów i wychodzi podobnie bo one maja TDP 115W i 4 takie dadzą ci z 440W + płyta i reszta bebechów czyli masz 500W. In plus dla AMD za 100W.

    Mity o tym że SR-2 pobiera niesamowite ilości prądu biorą się z tego że ludzie do tych maszyn ładują po 3-4 karty graficzne GTX 480/580 dlatego wychodzą z tego jakieś ogromne wartości zużycia energii.

    PS
    Buldozer ma rywalizowac z LGA2011 a nie LGA1366
    Ostatnio edytowane przez KONAn ; 15-02-11 o 12:25

  7. #27
    Member

    Dołączył
    Nov 2005
    Lokalizacja
    Tarnow
    Postów
    705
    Podziękowania

    Domyślnie

    Są testy gdzie pomierzono konkretny pobór zestawu. No niestety już w Idle to wygląda niezbyt ciekawie dla kręconej SR-2. I to nie jest tak że jeśli procesor ma określone TDP to z automatu pobiera tyle a tyle, bo konkretne pomiary temu przeczą. AMD 1.9 Ghz pobierze mniej niż 2.2 Ghz, a właśnie te 1.9 wystarczą by pogonić Intela. Natomiast całość można postawić na Linuksie. Ale po co te „przeżute” dywagacje lepiej skupić się na fakcie czy to prawda, że z 8-core Bulldozer zrobi 11 w Cinebench bo jak zrobi.. to właściwie o czym my tu gadamy ?.
    Dla śmiechu podam na koniec jakie wyniki ma Intel na swoich 4-procach a do tego zabójcze 20.21 w Cinebench… cena za sztukę to 3700 USD.
    http://www.bit-tech.net/hardware/mot...sr-2-review/11
    http://www.bit-tech.net/hardware/cpu...5650-review/10
    http://www.bit-tech.net/hardware/cpu...ition-review/7
    http://www.bit-tech.net/hardware/cpu...m-ex-review/10

  8. #28
    Member

    Dołączył
    Feb 2009
    Lokalizacja
    3city
    Postów
    304
    Podziękowania

    Domyślnie

    Dla śmiechu podam na koniec jakie wyniki ma Intel na swoich 4-procach a do tego zabójcze 20.21 w Cinebench… cena za sztukę to 3700 USD.
    Nie bronie a wręcz przeciwnie...intel z tymi procami ssie.

    Ale po co te „przeżute” dywagacje
    Szanowny kolego..jak już poruszyłeś temat pobieranej mocy i podajesz linki do rzetelnych testów to postaraj się je jeszcze przejrzeć i rzetelnie porównać...

    2 x AMD Opteron 6174 w idle ma 140W i pod obciążeniem 330W
    Sprawdziłem w czeluściach internetu ile ma 2 x AMD Opteron 6168 (12*1,9GHz) i wyszło że to raptem 300W przy obciążeniu wszystkich rdzeni. Można założyć, że przy 4x AMD Opteron 6168 będzie około 600W w stresie i pewnie z 270 w idle.. To wszystko na platformie bez karty graficznej..tzn była zintegrowana z płytą.

    Teraz porównajmy SR-2:
    W teście z linka gdzie jest SR-2 z podkręconymi procami do ~4.4GHz pobór mocy z gniazdka w Idle jest 390W i 770W przy max load. Jest jeden szkopuł..tam jest karta graficzna Radeon HD 5870...gdyby ja zamienić na zwykła z pasywnym chłodzeniem miałbyś z 350W w idle i z 730W w stresie.

    Jest to nadal więcej niż platforma AMD (i tu należy pochwalić AMD) ale tez nie jest tak tragicznie jeśli mówimy o Intelu. Dla niektórych może to być decydujący czynnik a dla innych nie.

    Powyższy wywód zrobiłem tylko dlatego że kolega Spyra ma tendencje do rzucania haseł i linków do testów. Sęk w tym że copy paste nie zawsze się sprawdza i wypadałoby jeszcze jakiś komentarz od siebie dorzucić. Podobnie toczyła sie dyskusja w wątku o SR-2 :P.

    Dobra wracając do buldożera 8 core...nawet jak zrobi 11 w CB to co w tym nadzwyczajnego...i7 6core/12HT robi podobnie niekręcone. Fakt drogie jest ale nei wiemy ile buldożer będzie kosztował i na jakich zegarach będzie musiał być żeby te 11pkt zrobić. Poza tym do tego czasu intel wejdzie ze swoja podstawka LGA 2011 i na starcie wypuści 8C/16HT...

    Życzę AMD jak najlepiej...niech ich buldożer powalczy z Intelem. Może ceny moich przyszłych x5650 spadną do normalnego poziomu to sie upgrade zrobi.


    UPDATE
    Korci mnie żeby usunąć mojego posta bo zaraz będziemy ze Spyrą w niepotrzebne dyskusje się wdawać ale dam innym poczytać ...dokopałem się do informacji że 4x Opteron pobiera 550W. Wychodzi jeszcze więcej in plus dla AMD. Szacuneczek .
    Ostatnio edytowane przez KONAn ; 15-02-11 o 15:10

  9. #29
    Member

    Dołączył
    Nov 2005
    Lokalizacja
    Tarnow
    Postów
    705
    Podziękowania

    Domyślnie

    Masz rację że się tak intensywnie nie przyglądam jeśli mam w teście porównane zestawy i konkretnie zmierzony pobór mocy. To co jest naprawdę istotne to obserwacja co się dzieje z podkręcanymi procesorami i można to sobie prześledzić na przykładzie pojedynczego 980x na identycznym zestawie więc podałem kilka linków do analizowania. Nie ma się co denerwować.. 1366 idzie do lamusa a pierwszy cios przyszedł z własnego obozu, zaraz będą następne i taki jest ten rynek. SR-2 mnie podniecała ale rok temu o tej porze, teraz to kłopot ale nie mój. Intel wypuści 8-rdzeni ale tobie 2 gniazd na płycie za 2600 pln nie wymieni z tej okazji. A jak się już upominasz o precyzję to sam trzymaj odpowiedni poziom - otóż niekręcony 980x osiąga mniej niż kręcony Sandy Bridge czyli niecałe 9 jak wskazuje cała masa testów. Nawet kolega na tym forum zamieścił świeżutkie osiągnięcie najnowszego i7 990 i ma 9.32 więc żeby mieć 11 trzeba jednak troszkę zegarem ruszyć a na ok. 12 cała zabawa się kończy. Ja osobiście się tym wszystkim tak nie podniecam i nie bardzo dowierzam w ten hipotetyczny wynik AMD, więc proponuję wystudzić emocje, unikać osobistych wycieczek i spokojnie poczekać na rozwój wypadków.

  10. #30
    Member

    Dołączył
    Feb 2009
    Lokalizacja
    3city
    Postów
    304
    Podziękowania

    Domyślnie

    Wyniki brałem z linka ktory samemu zapodałeś tj. www.cbscores.com

    "i7 980 6 12 3.34 Radeon 5800 HD Win 7 64-bit 10.21 72.38"

    Chyba w opisie jest błąd bo to po OC jest wynik a raportuje jakby było na default.

    ntel wypuści 8-rdzeni ale tobie 2 gniazd na płycie za 2600 pln nie wymieni z tej okazji
    Nie musi, ja wymienię procki i nadal żaden buldożer nie podskoczy. Problem z tymi nowymi prockami i podnieta co to będzie a czego nie będzie leży w tym że ja już mam wydajność i się z tego ciesze na co dzień a wy ciągle dywagujecie, spekulujecie, nowe gniazda, nowe nanometry a czas leci i robota musi być zrobiona. Na czymś trzeba to zrobić...czekanie na rynku PC jest złudne.
    Ostatnio edytowane przez KONAn ; 15-02-11 o 16:05

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •