Podziękowania Podziękowania:  0
× tak × tak:  0
× nie × nie:  0
Na fronta! Na fronta!:  0
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Raid wtf?

  1. #1
    Member
    Awatar Juzwa
    Dołączył
    Jun 2010
    Lokalizacja
    Gdańsk
    Postów
    772
    Podziękowania

    Domyślnie Raid wtf?


    Reklama widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników
    Witam,

    Mam zagwostke ocb z tym RAID i jak to ustawic. Tzn czy sa dowolne kombinacje? Nadchodzi duzy projekt i wychodzi na to ze potrzebuje dodatkowe dyski (niestety sam to ogarniam) bardzo pojemne. Czy polecacie jakas zajebista konfiguracje?

    Bo nie bawilem sie w zadne raidy narazie bo nie wymagal tego zaden projekt, ale teraz jak chodzi tysiace zlotych no i przede wszytskich strata danych.... ? Jak to dziala i czy faktycznie warto?

  2. #2
    Banned

    Dołączył
    Feb 2012
    Postów
    1491
    Podziękowania

    Domyślnie

    działa tak że wszystkie dyski są swoimi klonami.

  3. #3
    Member
    Awatar Logos
    Dołączył
    Feb 2010
    Lokalizacja
    Białogard/Koszalin
    Postów
    308
    Podziękowania

    Domyślnie

    Przykład:

    1) Masz dwa takie same dyski po 500gb. Jeżeli zależy ci tylko i wyłącznie na miejscu i bezpieczeństwie danych połącz je normalnie bez raida. Wtedy będziesz miał 1tb. Prędkość zapisu i odczytu pozostaje bez zmian. Jeżeli padnie ci dysk to tracisz dane tylko na nim.

    2) Masz dwa takie same dyski po 500gb. Łączysz je w RAID0 (najczęściej taki jest używany). Masz 1tb danych ale prędkość zapisu i odczytu jest dwukrotnie wyższa ( dla trzech dysków trzykrotnie dla czterech cztero itp.. - to jest jedyna zaleta tego rozwiązania!). Tracąc jeden dysk tracisz wszystkie dane!

    O całej reszcie raid2 3 itp.. nie słyszałem aby była używana w domowych warunkach. No może 0+1.

  4. #4
    Member
    Awatar Dynamico
    Dołączył
    Oct 2008
    Lokalizacja
    Katowice
    Postów
    1331
    Podziękowania

    Domyślnie

    Od zestawienia dysków w macierz RAID nie przybędzie na nich miejsca. Korzyści są dwie. Albo zwiększasz szybkość odczytu/zapisu - tak jak napisał Logos - albo zwiększasz bezpieczeństwo przechowywania danych (dane są automatycznie klonowane i przy uszkodzeniu jednego z dysków automatycznie odtwarzane). Można też łączyć te dwie opcje zyskując szybkość i bezpieczeństwo kosztem zwiększenia ilości niezbędnych fizycznych dysków.

  5. #5
    Member
    Awatar Logos
    Dołączył
    Feb 2010
    Lokalizacja
    Białogard/Koszalin
    Postów
    308
    Podziękowania

    Domyślnie

    Przybędzie, oczywiście nie fizycznie jeżeli dobrze cię rozumiem.
    za wiki http://pl.wikipedia.org/wiki/RAID

    Trzy dyski po 500 GB zostały połączone w RAID 0. Powstała przestrzeń ma rozmiar 1,5 TB. Szybkość zapisu i odczytu jest prawie trzykrotnie większa niż na pojedynczym dysku. Sumaryczna szybkość jest 3-krotnością szybkości najwolniejszego z dysków, gdyż kontroler raid podczas zapisu/odczytu musi poczekać na najwolniejszy dysk. Stąd też sugeruje się stosowanie dysków o identycznej szybkości i pojemności.
    Ostatnio edytowane przez Logos ; 31-08-13 o 11:47

  6. #6
    Member
    Awatar beny
    Dołączył
    Jan 2009
    Lokalizacja
    Najpiękniejsze miasto świata
    Postów
    1184
    Podziękowania

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Logos Zobacz posta
    Przybędzie, oczywiście nie fizycznie jeżeli dobrze cię rozumiem.
    za wiki http://pl.wikipedia.org/wiki/RAID

    Trzy dyski po 500 GB zostały połączone w RAID 0. Powstała przestrzeń ma rozmiar 1,5 TB. Szybkość zapisu i odczytu jest prawie trzykrotnie większa niż na pojedynczym dysku. Sumaryczna szybkość jest 3-krotnością szybkości najwolniejszego z dysków, gdyż kontroler raid podczas zapisu/odczytu musi poczekać na najwolniejszy dysk. Stąd też sugeruje się stosowanie dysków o identycznej szybkości i pojemności.
    Dynamico raczej chodziło o to że jak zepniesz 2 dyski 500 MB w Raid to nie dostaniesz 1,5TB tylko normalnie 1TB.

    Poczytałem tutaj na wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/RAID i muszę przyznać że pierwszy raz, mam wrażenie, że albo czytam tam kompletne bzdury, albo coś się od moich studiów zmieniło. To co określają jako RAID 2 to jest de facto Raid 5 - czyli suma kontrolna jest rozpraszana po dyskach przez co mając 3 dyski masz i prędkość 2,5x szybszą zapisu i jeszcze możliwość odbudowania na gorąco każdego dysku po kolei jeżeli takowy padnie i TO jest optymalne rozwiązanie jakie dla chałupniczego zastosowania warto mieć.

    Jeżeli masz kasę to warto zainwestować na duży projekt w porządnego NAS'a ze sprzętowym RAIDem podłączonego albo przez sieć gigabitową (ew. światłowodową jeżeli jeszcze dużejszy projekt), albo po prostu po eSata - jeżeli tylko jeden komp będzie mielił dużą ilość danych. Jest pretekst do zrobienia kroku na przód i zupgradować sprzęt do danych (tego nigdy za wiele), a po projekcie Ci sprzęt zostanie na przyszłe projekty.

    Dobrą do mniejszych projektów alternatywą są takie małe "wieżyczki" raidowe. W Chinmeyu korzystaliśmy kiedyś z takich serii G od Appla - koło 2k kosztowały - 2TB w RAID 0+1 ale naprawdę zapierdzielały i hot swap przebiegał bezproblemowo i feedback od razu w systemie miałeś że coś nie gra z dyskiem.
    Beauty pass - dowcip życia twórców oprogramowania 3D - w większości przypadków, ani to beauty, ani pass.

  7. #7
    Member
    Awatar Dynamico
    Dołączył
    Oct 2008
    Lokalizacja
    Katowice
    Postów
    1331
    Podziękowania

    Domyślnie

    Juzwa napisał, że do nowego projektu potrzebuje dodatkowej przestrzeni dyskowej, w kontekście pytania o RAID. Dlatego moja informacja, że od zestawienia dysków w macierz, nie zwiększy się w "magiczny" sposób ich pojemność ;-).
    Ja przez jakiś czas miałem w komputerze zestawione dwa dyski w RAID 0. Poprawa szybkości w dostępie do plików była widoczna gołym okiem. Wadą był fakt, że sterownik RAID płyty głównej kilka razy zrobił mi "psikusa" i po włączeniu komputera nie było dysku. Za każdym razem chwila konsternacji, czy czasem nie padł jeden z dysków.
    W tej chwili używam jednodyskowego NAS Qnap jako serwera plików i jestem bardzo zadowolony. Przy trzech komputerach, renderingu sieciowym itp. wszystko działa świetnie.

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •