Na fronta! Na fronta!:  0
Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: Podkręcanie AMD 1055t na AsRock 970 Extreme4

  1. #11
    Member
    Awatar skalpel3d
    Dołączył
    Apr 2013
    Postów
    2558
    Podziękowania

    Domyślnie


    Reklama widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników
    Adku bo może by było dobrze jak by w dziale technicznym nie było tej opcji z minusami jak się ktoś nie zgadza z przedmówca na temat sprzętu to napisze to poda jakieś konkretne test dane itp a nie opiniowanie wypowiedzi na temat sprzętu, Tak jak w CG nie można dawać podziękowań
    " Lepiej bez celu iść naprzód niż bez celu stać w miejscu, a z pewnością o niebo lepiej, niż bez celu się cofać."
    "Jesteś kobietą, o której mężczyzna może tylko marzyć. Moją, tylko moją winą jest, że nie mam natury marzyciela."
    " Strzyg, wiwern, endriag i wilkołaków wkrótce nie będzie na świecie. A skurwysyny będą zawsze."


  2. #12
    Member
    Awatar Zernat
    Dołączył
    Feb 2011
    Lokalizacja
    Częstochowa
    Postów
    999
    Podziękowania

    Domyślnie

    (jak dla mnie te minusy/plusy to nie za fajne są :P )

    Otóż, walczyłem ! I poległem ...

    Ja mam chyba jakąś felerną sztukę tego procka. Najpierw sprawdziłem rzecz z tym multplierem, podbiłem do 16.5 ze zwykłym FSB i zapisałem. I otóż to nic nie dało. Czyli 1055T faktycznie ma blokadę na 14, 16.5 można mieć tylko chwilowo z TurboCore'em.

    Następnie ładnie podbiłem FSB do 220 i poszło (nie odpalałem Prime'a). Następnie podbiłem do 260 bo wszystko powinno być ok (ludzie na YT pokazują, że dobijają do 4 GHz bez zmiany napięcia). A więc ustawiłem to 260 FSB, ustawiłem HT i NT na około 1800 MHz (wyżej było tylko 2060 MHz), ustawiłem RAM na około 1060 (wyżej było 1380 MHz), wyłączyłem TurboCore'a i Cool'n'Quiet.

    Zapisałem, włączyłem sprzęt, w CPU-Z i CoreTempie wszystko się zgadzało z UEFI, włączam Prime95, po 4 minutach mam temperaturę 46 stopni (ludzie mówią, że zdrowy max to 55 stopni) i komputer się wyłącza xd

    A więc wychodzi chyba na to, że mam po prostu słabszą sztukę chyba ? To, że procek się źle kręci nie podlega gwarancji, prawda ?

  3. #13
    Member
    Awatar skalpel3d
    Dołączył
    Apr 2013
    Postów
    2558
    Podziękowania

    Domyślnie

    nie to nie podlega gwarancji ale równie dobrze wina może leżeć po stronie płyty głównej, a tak pomijając wszytko ta płyta ma jakiś soft do oc ?
    " Lepiej bez celu iść naprzód niż bez celu stać w miejscu, a z pewnością o niebo lepiej, niż bez celu się cofać."
    "Jesteś kobietą, o której mężczyzna może tylko marzyć. Moją, tylko moją winą jest, że nie mam natury marzyciela."
    " Strzyg, wiwern, endriag i wilkołaków wkrótce nie będzie na świecie. A skurwysyny będą zawsze."


  4. #14
    Member
    Awatar Zernat
    Dołączył
    Feb 2011
    Lokalizacja
    Częstochowa
    Postów
    999
    Podziękowania

    Domyślnie

    Znalazłem cosik takiego: http://www.asrock.com/mb/amd/970%20extreme4/

    A mianowicie: AXTU - The All-in-1 Tuning Software

    Ściągnąłem i zainstalowałem, wygląda całkiem solidnie i chyba jest w pewnym stopniu połączony z UEFI (miałem jakiś stary save ustawień na tym UEFI, i ten AXTU go znalazł).

    Co o tym myślisz ?

  5. #15
    Blender&Houdini

    Dołączył
    Feb 2014
    Postów
    1289
    Podziękowania

    Domyślnie

    to ja chciałem się spytać 2 kozaków którzy mnie zminusowali czyli według adka nie zgadzają się że Chłodzenie CPU: Noctua DH-14
    jest najlepszym chłodzeniem CPU nie wodnym. Tak więc jakie jest?

  6. #16
    Member
    Awatar skalpel3d
    Dołączył
    Apr 2013
    Postów
    2558
    Podziękowania

    Domyślnie

    nie znam ichniego softu ale np asusa działa całkiem sensownie i robi wszytko z automatu włącznie z testowaniem stabilności podejrzewam ze asrock będący z tej samej stajni co asus zapewne ma podobny soft
    Azbesty podejrzewam ze się nie dowiesz to jest właśnie przykład bezsensownego dawania minusów ale cóż dostałeś i masz
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------
    No cóż przez zwykła ciekawość pogrzebałem wczoraj w necie i jednak ktoś mógł mieć racje nie zgadzając się z tobą ale zamiast dawać minusy mógł nas po prostu doinformować że są wydajniejsze w zbliżonej cenie:
    Phanteks PH-TC14PE,
    Thermalright Silver Arrow SB-E Extreme

    http://www.hardwaremax.net/reviews/k...e.html?start=6
    Ostatnio edytowane przez skalpel3d ; 10-03-14 o 06:45 Powód: nie chciałem tworzyć dwóch postów pod sobą
    " Lepiej bez celu iść naprzód niż bez celu stać w miejscu, a z pewnością o niebo lepiej, niż bez celu się cofać."
    "Jesteś kobietą, o której mężczyzna może tylko marzyć. Moją, tylko moją winą jest, że nie mam natury marzyciela."
    " Strzyg, wiwern, endriag i wilkołaków wkrótce nie będzie na świecie. A skurwysyny będą zawsze."


  7. #17
    Member

    Dołączył
    Mar 2014
    Lokalizacja
    Posen
    Postów
    127
    Podziękowania

    Domyślnie

    Wszystko zależy od konfiguracji i metod testowania, w wielu testach Noctua jest wydajniejsza, czasami w środku, bardzo rzadko przegrywa.
    Ale mówimy tutaj o różnicach rzędu 1-2 stopni, co jest kompletnie bez znaczenia. (dodatkowo Arrow Extreme jest jak tornado w komputerze, Phanteksa nie miałem)

    Kolego Zernat, link jaki podałeś dotyczy podkręcania procesora AMD FX, sam posiadasz starszy model z zablokowanym mnożnikiem, nie da się więc bezpośrednio przełożyć tego poradnika bo to są inne procesory (o ile można to nazwać poradnikiem)
    Bez podniesienia vcore raczej nie osiągniesz znaczącego OC, z tego co przeczytałem to topowe wyniki OC są osiągane na napięciu ~ 1.5 V

  8. #18
    Member
    Awatar Zernat
    Dołączył
    Feb 2011
    Lokalizacja
    Częstochowa
    Postów
    999
    Podziękowania

    Domyślnie

    Rozumiem, chociaż na innych filmach (dotyczących bezpośrednio mojego procesora) ludzie mówili, że te 4 Ghz to bez zmiany napięcia :/

    Mam jeszcze jedno pytanko, odnośnie temperatur. Core Temp podaje temperaturę niższą o 10 stopni od SpeedFan'a i od tego programu AXTU który jest połączony z UEFI.

    Komu wierzyć ? Chyba temu Axtu, dobrze myślę ?

  9. #19
    Member

    Dołączył
    Mar 2014
    Lokalizacja
    Posen
    Postów
    127
    Podziękowania

    Domyślnie

    No nie na każdym procku się da, pisałem już wcześniej.


    W procesorach AMD faktycznie bywa z tym problem, gdzieś kiedyś czytałem że CoreTemp jest bardziej wiarygodny bo...i tu nie pamiętam, albo korzysta z wewnętrznego czujnika albo z tego na płycie
    Prawdziwym problemem natomiast będzie to że T-max dla AMD to coś koło 60-65 gradusów, tak więc mając rzeczywiste i bezpieczne 55-58 stopni płyta i tak odpali "throttling" dla CPU i zauważysz spadek mocy.
    Ja tak miałem na posiadanym przez 2 tygodnie FX 9590

  10. #20
    Member
    Awatar Zernat
    Dołączył
    Feb 2011
    Lokalizacja
    Częstochowa
    Postów
    999
    Podziękowania

    Domyślnie

    To dziś zrobię tak, podkręcę do 3 Ghz i potestuję Prime95. I dalej będę skakał o 0.1 GHz i aby mieć pewność co do temperatur to będę patrzył na tego SpeedFan'a aby na nim nie przeskoczyło do 55.

    Może uda mi się chociaż jakieś 3.2 Ghz wykręcić. Ale to wychodzi na to, że naprawdę miałem pecha z tą sztuką procesora :P

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •