Bardzo ładnie całość wygląda. Animacje zwierzaków całkiem fajne tylko się czasami im łapy ślizgają. Szczególnie jak żółw z jeziora wychodzi.
Pozdro!
Kolejna legowa animka. Moje shoty to te ze zwierzakami. Animacja "sztywnych" zwierzakow to byl niezly challenge.
Pozdro
Gaspar
Podziękowania - 0 Podziękowania, 2 × tak, 0 × nie, 0 Na fronta!2 użytkownik(ów) ma podobne zdanie!
Bardzo ładnie całość wygląda. Animacje zwierzaków całkiem fajne tylko się czasami im łapy ślizgają. Szczególnie jak żółw z jeziora wychodzi.
Pozdro!
super sprawa. Na pewno wyzwaniem była taka animacja jak już wspomniałeś. Dostałeś wytyczne od art directora co wolno a czego nie? Druga sprawa - jak już przywykłeś do takiej animacji zabawek, myslisz, ze jest szybciej czy wolniej zrobić animację z postaciami normalnie rigowanymi czy jednak takimi figurkami?
nosiłem kalesony zanim było cool
Dzięki za miłe słowa. Ślizgające się łapy to kwestja rigów - te klocki fizycznie nie maja zakresu ruchowego pozwalającego im się normalnie poruszać, dlatego napisałem, że było to wyzwanie ;) Polecam popróbowac animacji zwierzaka, który nie ma kręgosłupa, nogi FK bez łokcia i barku a czasami bez nadgarstka.
Od producenta mamy wytyczne co do niektórych rigów, przeważnie typu nie róbcie niczego czego nie może zrobić fizyczny model, a te za wiele nie mogą... Dezajnerzy w Lego bardziej dbaja o wygląd klocków niż o ich zakresy ruchowe hehehe. No ale jaby nie to to juz dawno pewnie mocapowaliby wszytko ;) Generalnie łatwiej animuje się rigi które mają anatomiczny sens - bo tu nie musisz wymyślać jak dana postać się porusza i masz przeważnie jakieś referencje. W przeciwnym przypadku dużo jest "oszukiwania" i obchodzenia fizyki ruchu. Czasami trzeba poświecać jakąś rzecz na rzecz innej np ślizgające się stopy na rzecz dobrego łuku głównej masy ciała itp.
Pozdro
Gaspar