× nie × nie:  0
Strona 1 z 10 123456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 93

Wątek: Czołg ciężki IS-2 1944

  1. #1
    Member
    Awatar McGavish
    Dołączył
    May 2014
    Postów
    286
    Podziękowania

    Domyślnie Czołg ciężki IS-2 1944


    Reklama widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników
    Witam!


    Zakładam wątek, bo mam nareszcie już co pokazać.
    Na początek opowiem może trochę o zmianach w modelowaniu w stosunku do T-55.
    Jak widać poniżej, większość elementów wieży jest zrobiona ze spójnej, połączonej siatki.
    Siatka w miejscu połączenia np. haka z wieżą nie musi być idealna, ponieważ i tak całość będzie rzeźbiona w Zbrushu (spawy, wgniecenia itp.)


    Test samego rzeźbienia:



    Prosty materiał z normal mapą:



    Normal mapa + kurz z AO:











    Siatki:








    Miniaturka załącznika (kliknij aby powiększyć) Miniaturka załącznika (kliknij aby powiększyć) Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Bez nazwy-1.jpg
Wyświetleń:	29
Rozmiar:	199.2 KB
ID:	102240  
    Ostatnio edytowane przez McGavish ; 28-08-16 o 19:23

  2. #2
    Member
    Awatar DrRambo
    Dołączył
    Jan 2013
    Postów
    371
    Podziękowania

    Domyślnie

    świetny spaw

  3. #3
    Member

    Dołączył
    Jan 2014
    Postów
    52
    Podziękowania

    Domyślnie

    Oprócz tego co będziesz wrzucał do zbrusha, to hard surface robiłeś w blenderze? Lada dzień będę mógł wrzucić swojego tygrysa tutaj i do spawów zrobiłem sobie pare brushy, i tak zamierzam je udostępnić niedługo w jakiejś większej paczce za darmo ale jeśli chcesz to pisz na pw i ci je wyśle :D Ostatnio mnie naszła myśl właśnie na taką małą scenę ze zniszczoną wieżą od is'a i tygrysem zainspirowana tą dioramą

  4. #4
    Member
    Awatar McGavish
    Dołączył
    May 2014
    Postów
    286
    Podziękowania

    Domyślnie

    @Micaki: Wszystko modelowane i renderowane było w Blenderze. W Zbrushu będę robił tylko spawy, fakturę odlewu itd. Do spawów zrobiłem na razie jednego brusha, ale z większą ilością nie powinno być problemów - w zbrushu robi się je bardzo sprawnie.

    Świetny pomysł na scenkę, masz już ją gotową? Jestem bardzo ciekaw Twojego Tygrysa.
    Ostatnio edytowane przez McGavish ; 28-09-15 o 15:39

  5. #5
    Member
    Awatar medwed
    Dołączył
    Aug 2010
    Lokalizacja
    Polska
    Postów
    137
    Podziękowania

    Domyślnie

    Mńód :) Spawik robi

  6. #6
    THE EIGHT PASSENGER NOSTROMO
    Awatar 2013
    Dołączył
    Dec 2013
    Lokalizacja
    ACHERON (LV-426)
    Postów
    1267
    Podziękowania

    Domyślnie

    Mocny start, nie wnikałem w porównywanie z refkami, sam wiesz najlepiej z jaką dokładnością pracujesz.
    Pamiętaj tylko, że ja także mam na niego chrapkę, a połowę części mam już gotową z IS-3, więc pracuj ostro!
    Aż mam ochotę ruszyć ten model w tym samym czasie co Ty :D
    Spawy światowa czołówka, piękne! :)

  7. #7
    Member
    Awatar McGavish
    Dołączył
    May 2014
    Postów
    286
    Podziękowania

    Domyślnie

    Dzięki Panowie ;)

    @2013: Haha, jak go skończę, to zacznę IS-3 robić, bo też części zostanie, a na dodatek, będę mógł się wzorować na Twoim ;)
    Miejscami będę musiał zrobić, tak jakby hybrydę kilku wersji. Na jednym zdjęciu ślad po odlewie na wieży jest bardzo widoczny, na innym go nie ma, a na jeszcze innym jest ledwo widoczny (wszędzie mówię o tym samym modelu). 100% poprawności historycznej będzie ciężko osiągnąć.

  8. #8
    THE EIGHT PASSENGER NOSTROMO
    Awatar 2013
    Dołączył
    Dec 2013
    Lokalizacja
    ACHERON (LV-426)
    Postów
    1267
    Podziękowania

    Domyślnie

    Na IS-3 tylko ja mam prawa do diaska! :D

    Wiesz generalnie to jeśli chodzi o detal to w takich modelach tylko za pomocą fotogrametrii możesz uzyskać idealne przeniesienie tych wszystkich zniekształceń, no ale o tym już kiedyś rozmawialiśmy.
    Przecież nie chodzi tu o przeniesienie modelu 1:1, ale o to aby wyglądało to jak odlew, spaw, otwór po pocisku itp.
    Każdy z tych czołgów wyglądał nieco inaczej.
    Zresztą co ja Ci będę mówił, rób dalej :)

    Jedno co mnie denerwuje to to, że wszystkie IS'y są zasmarowane kilkoma warstwami farby...

  9. #9
    Member

    Dołączył
    Apr 2014
    Postów
    64
    Podziękowania

    Domyślnie

    Czy możesz napisać jak w Cycles robisz render z siatką?

  10. #10
    Member
    Awatar McGavish
    Dołączył
    May 2014
    Postów
    286
    Podziękowania

    Domyślnie

    PiotrMP006: To render OpenGL z viewportu z trybu Edit Mode.

Strona 1 z 10 123456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •