jatat 62 Posted February 24, 2019 Share Posted February 24, 2019 Tak z ciekawości siadłem pierwszy raz do Blendera 2.8 i po tygodniu wydłubałem cuś takiego Link to post Share on other sites
polka dot 608 Posted February 24, 2019 Share Posted February 24, 2019 precyzyjny model, miło popatrzeć. shading dobrze wyciąga detale brakuje czegoś z zewnątrz? robisz tylko model, czy masz w planach scenę? Link to post Share on other sites
jatat 62 Posted February 24, 2019 Author Share Posted February 24, 2019 To mój pierwszy kontakt z Blenderam tak naprawdę to jeszcze nic nie wiem i nic nie umiem dopiero poznaje co jest co. Na zewnątrz brakuje świateł nie wiem jakie były, krzywizn poszycia, podziału blech w osłonach kół jest bardzo mało materiałów. Co do sceny to nie wiem ledwo się poruszam w programie a gdzie materiały światło i reszta. Link to post Share on other sites
michalo 1,551 Posted February 25, 2019 Share Posted February 25, 2019 Gratuluję wytrwałości. Mnie 2.8 tak bardzo męczy, że nie mogę go ogarnąć ;) - jako sporadycznemu użytkownikowi 2.7. Fajny model - bardzo elegancko wygląda z tym shaderem. Link to post Share on other sites
jatat 62 Posted February 25, 2019 Author Share Posted February 25, 2019 Nie taki diabeł straszny jak go malują po trzech dniach idzie gładko ale to na razie podstawowe narzędzia co będzie dalej obadamy. polka dot i michalo dzięki dzięki za komentarze. Progresik mechanizm uchylania okna no i stop muszę gdzieś poprać nauki modelowania sakwy z płótna na drzwiach Link to post Share on other sites
polka dot 608 Posted February 26, 2019 Share Posted February 26, 2019 http://old.chocofur.com/wrinkle-modeling-tutorial-in-blender.html widać że nie zabraknie detalu w Twoim modelu, może pogrub tylko te uchwyty - wydają się zbyt filigranowe Link to post Share on other sites
jatat 62 Posted February 26, 2019 Author Share Posted February 26, 2019 Dzięki bardzo za linki. Przyjrzę się uchwytom dzięki za uwagę. Link to post Share on other sites
jatat 62 Posted February 27, 2019 Author Share Posted February 27, 2019 Drzwi skończone Link to post Share on other sites
polka dot 608 Posted February 28, 2019 Share Posted February 28, 2019 wyszło elegancko. pamiętaj, że owalne elementy metalowe są grubsze niż wydają się na zdjęciu. refleksy na metalu powodują, że obiekt zlewa się z otoczeniem na krawędziach. kiedy wrzucisz na te pręty refleksyjny shader z fresnelem, będą wydawały się jeszcze cieńsze Link to post Share on other sites
jatat 62 Posted February 28, 2019 Author Share Posted February 28, 2019 Zwiększyłem średnice do 10mm i wygląda znacznie lepiej i tak zostanie w rzeczywistość to chyba miało 5-6 mm troszkę mniej niż połowa grubości małego palca, ale trafił się inny problem lewa pokrywa okapotowania silnika otwiera się dokładnie po krawędzi prawa za czorta nie chce i nie wiem o co chodzi wywaliłem wszystkie modyfikatory a i tak nic to nie dało. Dzięki za celne uwagi Link to post Share on other sites
jatat 62 Posted March 1, 2019 Author Share Posted March 1, 2019 Bazowa kratownica Link to post Share on other sites
jatat 62 Posted March 2, 2019 Author Share Posted March 2, 2019 Więcej nic nie wiem o konstrukcji w tej części a przez okna i drzwi i tak więcej nie będzie widać Link to post Share on other sites
jatat 62 Posted March 4, 2019 Author Share Posted March 4, 2019 Meblowanie czas zacząć Link to post Share on other sites
jatat 62 Posted March 4, 2019 Author Share Posted March 4, 2019 I jeszcze troszkę wyposażenia kabiny Link to post Share on other sites
olaf 4,029 Posted March 4, 2019 Share Posted March 4, 2019 zapowiada się dobrze. Będzie niesamowicie jeżeli następne pokolenie będzie mogło podziwiać historię dzięki VR i takim modelom jak Twój :) Link to post Share on other sites
jatat 62 Posted March 4, 2019 Author Share Posted March 4, 2019 Wielkie dzięki za sympatyczny komentarz :) Link to post Share on other sites
jatat 62 Posted March 5, 2019 Author Share Posted March 5, 2019 Z braku jakichkolwiek danych wymyśliłem taki prosty sposób otwierania okienka w przedniej szybie. Przyrządy na tablicy rozmieściłem w taki sposób: zielony wysokościomierz, niebieski - skrętomierz i prędkościomierz, ciemny brąz poziom paliwa w zbiornikach, jasny brąz - przełącznik paliwa na poszczególne zbiorniki, czerwony wyłączniki dopływu paliwa- zwykły i pożarowy, żółty ciśnieniomierz oleju i temperatura oleju, fiolet - obrotomierz i temperatura silnika, jasny niebieski busola, czarny - zegar. Link to post Share on other sites
polka dot 608 Posted March 5, 2019 Share Posted March 5, 2019 szczegółowość robi się imponująca, kliment ma konkurencję hehe. jesteś mechanikiem, skąd taka znajomość przyrządów? powodzenia Link to post Share on other sites
jatat 62 Posted March 6, 2019 Author Share Posted March 6, 2019 Teoretycznie teoretyczny system przepompowywania paliwa. Polka dot nie nie jestem mechanikiem ale trochę się interesuje. Link to post Share on other sites
jatat 62 Posted March 10, 2019 Author Share Posted March 10, 2019 Podział blach na osłonach kół, fotel z pneumatycznymi podłokietnikami no i zaczynam obudowywać kabinę bo była wyciszona Link to post Share on other sites
jatat 62 Posted March 10, 2019 Author Share Posted March 10, 2019 Pierwszy render w Blenderze i tutaj mam prośbę o jakiś dobry tutek do cycles samemu zajmie mi to zbyt wiele czasu a tutków mnogość tylko chyba niewiele przydatnych Link to post Share on other sites
jatat 62 Posted March 11, 2019 Author Share Posted March 11, 2019 Dzisiaj trochę przyrządów nawigacyjnych Link to post Share on other sites
olaf 4,029 Posted March 12, 2019 Share Posted March 12, 2019 wyglądają fajnie. W Szczecinie jest fundacja gerlach, projektująca zegarki z podobnymi wyświetlaczami, poświęcone polskiej historii. Link to post Share on other sites
jatat 62 Posted March 12, 2019 Author Share Posted March 12, 2019 Dzięki. Zegarki widziałem fajne. Link to post Share on other sites
jatat 62 Posted March 13, 2019 Author Share Posted March 13, 2019 Trzy nowe zegarki do kolekcji Link to post Share on other sites
Recommended Posts