Monument3de Posted January 15 Share Posted January 15 (edited) czas zalozyć teczke i zmierzyć się z demonami. Będę leciał z tutków Shane Olsona, bo chce popracować nad podobieństwem. Jednak wybrałem postaci, koniec marudzenia, na początek taki cudak, pewnie się jej rano przestrasze, na razie wrzucę. U Shane Olsona wygląda to tak: https://www.youtube.com/watch?v=XYFea5BSFYY ten jej uśmiech to zagadka, zrobiłem go po swojemu, bo Da Vinci nie jestem. Edited January 15 by Monument3de 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Destroyer Posted January 16 Share Posted January 16 Fajno, jest przyjemny charakter tej postaci 🙂 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mortom Posted January 16 Share Posted January 16 (edited) Wyszło fajnuchnie! Uśmiech byłby bardziej podobny jak byś zrobił brwi tj na koncepcie. Tzn takie podniesione do góry i oczy trochę bardziej otworzył. Ale to czepialstwo a ja tej sztuki nie uprawiam więc Spoksik modelik - do majstruj włoski i deliczki i będzie fajna dziwuszka! 🙂 👍 Edited January 16 by Mortom 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monument3de Posted January 16 Author Share Posted January 16 (edited) Mortom: tak myśle, że najpierw poćwicze modelowanie, a jak już nabiore pewności i porzuce Shane Olsona to wtedy wróce i wprawnym okiem, poprawie błędy, dodam włosy etc. Jak się teraz zajme włosami to zapomne co i jak w Zbrushu 🙂 Edited January 16 by Monument3de 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monument3de Posted January 18 Author Share Posted January 18 (edited) wersja Shane Olsona: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=b_4D46glKPc a tu moja: GIF chyba lepszy Edited January 18 by Monument3de Link to comment Share on other sites More sharing options...
michalo Posted January 18 Share Posted January 18 Hej Spoko, ze masz tekę. Na tym dziadku, u ciebie nie czuć grawitacji. Na rysunku skra, tłuszcz mu zwisa a ten twój, nie czuć tak starości. No i mina, twój jest raczej smutas, na obrazku mam wrażenie, że jest taki znużony raczej. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monument3de Posted January 18 Author Share Posted January 18 michalo : hej Michał, w końcu trzeba coś w tym życiu zrobić, a nie tylko marudzić 😉 Wiem, ze masz racje i poprawie to później, teraz jestem na fali i chce robić jak najwięcej modeli w miare podobnych do konceptu. Na obrazku to pewnie facet z Weta patrzy na mnie, kiedy go zapytałem, co jest lepsze Maya czy Blender 🙂 Ja poprawiam dużo przy topologii i pewnie tu też tak zrobię za jakiś czas. Rafał (Pan Animator) napisał mi, żeby trzymać się jednej rzeczy np. tylko modelowania, ale ja jestem niepokorny i zrigguje sobie te postaci 😉 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mortom Posted January 18 Share Posted January 18 (edited) IMO troszeńku olałeś widok z przodu. Ale nie jest źle 🙂 głowa przypomina tą z konceptu a to już osiągnięcie 🙂 Shane trochę olał trzymanie się kurczowo widoku z boku i nieco go zmodyfikował, ale zachowując charakter postaci. Nom ale wiadomo nie od razu 3D MAXa napisano 😜 czy tam Zbrusha 😄 Czy tam (Nezumi nie czytaj dalej!) Blenderka! 😉 Edited January 18 by Mortom 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monument3de Posted January 18 Author Share Posted January 18 Mortom : dokładnie, misiek Olson rzeźbi chyba 15 lat, ale dogonię go, spokojnie 🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mortom Posted January 18 Share Posted January 18 @Monument3de Klik po kliku! I dotrzesz tam szybciej niż ci się wydaje 🙂 🙂 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monument3de Posted January 18 Author Share Posted January 18 no cos tam pozmieniałem, na razie go zostawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
michalo Posted January 18 Share Posted January 18 Spoko.. ale 😉 ale zwróć uwagę, że on tak naprawdę na szkicu jest chudy. Wyraźnie tam widać kość jarzmową, pod okiem i przy uchu. Twój jest pulchny. Też żeby uchwycić pociągłość twarzy zrobił bym ją bardziej prostokątną a nie kwadratową. No i trochę brakuje tam górnej powieki. Nie pisze tego, żebyś teraz siedział nad tym kolejne godziny (chociaż mógłbyś 😛) ale żebyś myślał też i o takich sprawach przy kolejnej główce. Mi takie uwagi zawsze pomagały przy następnych projektach. To na co zwracał uwagę ktoś, kto skrytykował lub zaproponował zmiany. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monument3de Posted January 19 Author Share Posted January 19 Michał, ale pisz... pisz jak najwięcej...wiem co potrafisz i że znasz się na rzeczy. No i Ci którzy piszą, choć się troszkę może mniej znają też dziękuję, że im się chce dać mi jakieś wskazówki. Nie jestem alfa i omega, spoko. ps. na usprawiedliwienie powiem, że robię toćka w toćke to co Shane Olson, on nie zrobił powieki to ja też nie robię 🙂 Ale i tak bym ją zrobił przy retopologii. Dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
michalo Posted January 19 Share Posted January 19 Prawda jest taka, że każdy interpretuje jakoś po swojemu. W końcu my to artyści, nie? 🙂 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monument3de Posted January 19 Author Share Posted January 19 artystą był Małpiel Klakson, ja to taki wyrobnik tylko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monument3de Posted January 25 Author Share Posted January 25 (edited) kolejna świnia na pulpicie. Shane Olson: https://www.youtube.com/watch?v=K5ZmaSr82gI Edited January 25 by Monument3de 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mortom Posted January 26 Share Posted January 26 (edited) Fajny ten pan Bekon 😄👍🥓 Edited January 26 by Mortom 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Destroyer Posted January 26 Share Posted January 26 No fajny wieprzek ale na koncepcie sadło z karku bardziej mu zwisa nad kołnierzykiem :0 Ale fajna buźka wyszła. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monument3de Posted January 26 Author Share Posted January 26 zrobiłem mu zwis słoniny, ale zasłoniłem go kołnierzykiem 😄 taki ze mnie zawodowiec Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monument3de Posted January 28 Author Share Posted January 28 (edited) no i krowa obrotowa 🙂 np. kopyta do poprawy i niektóre rzeczy też( jak obwisłe cyce i ogon w dupie), ale to przy retopologii. Shane Olson: https://www.youtube.com/watch?v=ZGXK_KhOTSQ Edited January 28 by Monument3de 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mortom Posted January 28 Share Posted January 28 Z pyska nawet lepsze niż w oryginale 2D 👍 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monument3de Posted January 28 Author Share Posted January 28 (edited) tu troche Blendera, pomachałem tymi krzywymi w szopie jak dzik 🙂 Edited January 28 by Monument3de 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
michalo Posted January 28 Share Posted January 28 No no ładna krówka! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monument3de Posted January 28 Author Share Posted January 28 (edited) eh ten Arnold w nim niczego nie trzeba korygować. Edited January 28 by Monument3de 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted January 29 Share Posted January 29 3 hours ago, Monument3de said: eh ten Arnold w nim niczego nie trzeba korygować. Arnold jest rewelacyjny. Wez sobie dodaj denoiser. Jesli nie wiesz - dodajesz w Arnold RenderView, "Add Imager". Osobiscie uzywam Denoiser Oidn ale masz jeszcze Noice i Optix. I bedziesz mial zero szumu na tej krowce bez wysilku. Modelik super. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monument3de Posted January 29 Author Share Posted January 29 niby ta sama HDR'ka a jednak wygląda inaczej 😉 Kocham 3Delight(Renderman) 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monument3de Posted January 29 Author Share Posted January 29 to Wam jeszcze dwa wrzuce, bo sie podnieciłem 3Delightem( liczyłem w chmurze, więc było szybciej). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monument3de Posted January 29 Author Share Posted January 29 (edited) porcelanowa dzioucha 🙂 Edited January 29 by Monument3de 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monument3de Posted January 29 Author Share Posted January 29 (edited) pierwsze podejście do siatki. Jutro zrobię włosy i ubranko w Marverlousie. Jeszcze bidula zębów nie ma, coś się wymyśli 😉 ps. no i ta szyja dziwnie sie kończy. Edited January 30 by Monument3de 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
michalo Posted January 30 Share Posted January 30 (edited) Nawet miła z twarzy 😉 Jeśli planujesz proste ubranko to może szybciej je wymodelować/extrudować i maznąć parę fałdek? Edited January 30 by michalo 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monument3de Posted January 30 Author Share Posted January 30 (edited) wiesz, też tak myślę, ale kiedyś musze się tego Marvelousa nauczyć, może to ta chwila 👗 Przy okazji mam takie pytanko, czym branżowo się koloruje takie postaci, rozumiem że Mari, ale armate na komara wytaczać. No i pewnie UDIMy trzeba tworzyć, zgadza się? Edited January 30 by Monument3de Link to comment Share on other sites More sharing options...
michalo Posted January 30 Share Posted January 30 Może i tak jeśli nie znasz podstaw. A jak już poruszasz się po programie to lepiej zrobić coś porządnego? To jest fajny tutorial 3D Cloth Modeling Tutorial | 3D Gladiator 3D Cloth Modeling Tutorial Part 2 – FREE Download (3dgladiator.com) W ogóle jaki masz plan na tą postać? Twój koncept czy coś z neta? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monument3de Posted January 30 Author Share Posted January 30 (edited) michalo chciałem dorobić jej resztę ciała, ale postanowiłem zrobić tylko to co widać i zrigować to. To samo tyczy się pozostałych, jeżeli będzie połówka to połówkę, a jak całość - w przypadku świni i krowy - to zriguję całość. Mam jeszcze kilka całych postaci do wymodelowania tak z 7 - jeśli dobrze pamiętam, także będzie co robić. A może masz inny pomysł i rzeczywiście zostać modelarzem/siatkarzem/texturarzem 😉 Wiesz, jestem otwarty na propozycje, żeby znowu w coś nie wdepnąć, każda rada jest cenna. Jeśli tylko modelarz to dorobie resztę ciała, ubranka w MD i tekstury w Mari, jeśli modelarz/rigger to zostawię te połówki i zriguję. ps. dzięki za tuty Edited January 30 by Monument3de Link to comment Share on other sites More sharing options...
michalo Posted January 30 Share Posted January 30 Riguj! Takie postacie aż się o to proszą. Ale resztę też możesz zrobić 🙂 \ Chyba ogólnie animatorzy roigerzy nie modelują w robocie a modelarze nie rigują. No ale lepiej się sprzedasz jak ożywisz taką postać, chociaż by mimiką, pozą. Niektórzy jak mają znajomych rigeró/animatorów to się wzajemnie wspomagają. Jeden robi model, drugi to animuje i oboje mają w porftolio a po modelu widać pełnie jego możliwości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monument3de Posted January 30 Author Share Posted January 30 ok. zabaczy się, na razie skupiam się na modelowaniu, "zembiska czekajom" 🙂 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mortom Posted January 30 Share Posted January 30 Otóż pani gębę bo będzie ciężko zrogować Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monument3de Posted January 31 Author Share Posted January 31 (edited) Pani jest gotowa, oczy ma, zęby ma może gryźć 🙂 Mortom: Żeby zrobić zęby nie trzeba jej otwierać paszczy, wystarczy pracować na połówce i wszystko fajnie widać. Ale sie trzeba napoprawiać, żeby to wszystko pasowało, taki Olson pierdyknie sobie koczkodana, a żeby to później do animacji przygotować to lata świetlne. Komu udało się zrobić oko pod animacje ten dostąpi królestwa niebieskiego, nie mówiąc już o szczęce i zębach, to jest dopiero wyzwanie 😄 Edited January 31 by Monument3de 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
michalo Posted January 31 Share Posted January 31 No to dajesz 🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monument3de Posted January 31 Author Share Posted January 31 no wuaśnie nie daje, bo kawa wypłukała mi wszystko ze łba i padam na morde 🙂 musze się wzmocnić, bo mnie pies po lesie dzisiaj prowadził i dzieciaki nie poszły do szkoły. Piekło level hard 🤮 Trzeba sobie kawe zrobić 🤣 Link to comment Share on other sites More sharing options...
michalo Posted January 31 Share Posted January 31 Spoko, jutro też jest dzień Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monument3de Posted February 2 Author Share Posted February 2 (edited) Pani gotowa do Riggowania, jutro biore sie za starucha. Edited February 2 by Monument3de 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monument3de Posted February 2 Author Share Posted February 2 powiedzmy że, na razie tak zostawiam. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mortom Posted February 2 Share Posted February 2 (edited) Czyściutko, ładniutko 🙂👍 Szkoda odrobinkę, że nie pocisnąłeś dodatkowych kosmyków włosów. Ale jak mniemam lecisz dalej z kolejnym modelikiem 🙂 Edited February 2 by Mortom 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monument3de Posted February 2 Author Share Posted February 2 nie no, usiądę już do tych włosów, bo to takie nieprofesjonalne 😉 Ile można te samą babę co chwila wrzucać, jak zrobię coś konkretnego to wrzucę, jeszcze myślę, ale chyba coś w niej podłubie jeszcze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mortom Posted February 2 Share Posted February 2 29 minut temu, Monument3de napisał(a): nie no, usiądę już do tych włosów, bo to takie nieprofesjonalne 😉 Ile można te samą babę co chwila wrzucać, jak zrobię coś konkretnego to wrzucę, jeszcze myślę, ale chyba coś w niej podłubie jeszcze. No to teraz mi WSTYD! Ja swoją babe wrzuciłem już... no dużo razy xD 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monument3de Posted February 5 Author Share Posted February 5 (edited) postanowiłem zagłębić się w shader skóry, ale na potrzeby Disneyów, a nie wypasionych gier, na razie takie coś. Nie chce z niej zrobić gumowca, waląc tym sub scatterem po oczach. Szyja pozbawiona makijażu, życie😉 Używam 3Delighta, bo Renderman nie chce się zainstalować, nie pokazuje się w Mayce, poza tym nie lubi się z 3Delightem, albo rybka, albo pipka jak mawiał Sofronow. Nie maziam w Substancach tylko w Szopie, dlatego np. usta troche krzywo pomalowane, jestem starej daty 😉 Edited February 5 by Monument3de 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monument3de Posted February 5 Author Share Posted February 5 i na białym koniu wjechał sobie Arnold 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monument3de Posted February 6 Author Share Posted February 6 (edited) 3Delajcik tysz pikny. Edited February 6 by Monument3de 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
michalo Posted February 6 Share Posted February 6 Arnoldzik pikniejszy imo 🙂 Jakiś czas temu musiałem zrobić tekstury to też w sofcie do 2d leciałem 🙂 Jestem tak do tyłu, że masakra. Muszę w końcu wrócić do edukacji bo ogarniam tylko to co robię na co dzień a jak jest coś ponadto to się męczę niebywale. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monument3de Posted February 6 Author Share Posted February 6 (edited) też tak myślę ze Arnold ładniejszy, ale to wynika pewnie z moich marnych umiejętności, bo w 3dlighcie ładne rzeczy ludzie robią (no i szybszy jest+render w chmurze na 192 corach) No też tak mam, jak widze Substance P. to mnie odrzuca, już wolałbym w 3dCoacie jak za starych dobrych lat, klasycznie od tyłu 😉 Widocznie im człowiek starszy tym bardziej przywiązany do softu i techniki jaką sobie wypracował przez lata. ps. mojej 8 latce bardziej podoba się 3Delight i co teraz? 😉 192 cory w akcji vs moje 6 😞 Edited February 6 by Monument3de Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts