Kroopson 343 Posted January 13, 2015 Share Posted January 13, 2015 "Ślepowidzenie" P.Watsona - kolejna perełka wspołczesnego ambitnego sf, jeśli jeszcze nie czytałeś, to na pewno się nie zawiedziesz. Miejscami przebija nawet Reynoldsa :] Panie kochany Ślepowidzenie ostatnio czytałem po raz drugi, po tym jak przeczytałem jego Echopraksję (kontynuacja Ślepowidzenia ;) ) Link to post Share on other sites
Kroopson 343 Posted February 10, 2015 Share Posted February 10, 2015 Po raz kolejny cały cykl Wspomaganie (Uplift) Davida Brinn'a. To chyba najfajniesza klasyczna space opera jaką znam. Link to post Share on other sites
nataliakozakiewicz 10 Posted February 11, 2015 Share Posted February 11, 2015 ja wczoraj skończyłam czytać zapomniany ogród - kate morton - bardzo fajna pozycja, wciąga i póki nie skończysz nie odejdziesz :) Link to post Share on other sites
s3dp 10 Posted February 17, 2015 Share Posted February 17, 2015 Polecam "Wieczną wojnę" Joe Haldemana jeżeli lubi ktoś SF. Powstały do niej kontynuację ale te raczej bym omijał Link to post Share on other sites
Sok 70 Posted February 17, 2015 Share Posted February 17, 2015 A z kolei jeśli ktoś lubuje się w fantasy to polecam "Drogę królów" Brandona Sandersona. Wielka kobyła ale wciągająca :) I jest to pierwsza część cyklu "Archiwum burzowego światła" więc będzie więcej do czytania (w zasadzie to już jest bo wyszła druga część - "Słowa Światłości") Link to post Share on other sites
Guest annarak1 Posted February 24, 2015 Share Posted February 24, 2015 Ja ostatnio przeczytałam "Przeżyłam Oświęcim" polecam, ale tylko tym, którzy mają mocne nerwy Link to post Share on other sites
bigworm 53 Posted March 1, 2015 Share Posted March 1, 2015 Sok wspomniał Brandona Sandersona, moim zdaniem warto także polecić trylogię Z mgły zrodzony tego autora. Ostatnio miałem okazję przeczytać i muszę przyznać, że dość mnie wciągnęło. No i plus za oryginalny świat. Link to post Share on other sites
klimt 10 Posted March 2, 2015 Share Posted March 2, 2015 Eckhart Tolle - Potęga teraźniejszości - aby zrozumieć kim na prawdę jesteśmy, jak działa umysł, gdzie leży prawdziwa świadomość. Naomi Klein - doktryna szoku, aby zrozumieć lepiej politykę XX wieku, czemu takie a nie inne myśli ekonomiczne powstały i czemu tak na prawdę taki jest świat współczesny Link to post Share on other sites
bartolomeo 227 Posted March 13, 2015 Share Posted March 13, 2015 Żeby tak do końca nie dać się zindoktrynować Naomi Klein polecam poczytać też coś mniej nacechwanego socjalizmem ;) http://www.obserwatorfinansowy.pl/tematyka/makroekonomia/czlowiek-ktory-powalil-arnolda/ tutaj fajny artykuł o mocno krytykowanym przez Naomi Friedmanie. Ja ostatnio czytam Linie uskoku Raghuram G. Rajana. Trochę leżało na półce i czekało, ale się doczekało. Dobra analiza kryzysu ekonomicznego z 2007 roku, czyli bańki na rynku nieruchomości w USA. Dobrze napisane. i jeszcze Nieoficjalny przewodnik konstruktora lego :) taki powrót do wielkiej zajawy dziecęcej :) Link to post Share on other sites
olaf 4,029 Posted March 13, 2015 Share Posted March 13, 2015 ostatnio czytam prace doktorancką Dereka Mullera - kolesia od kanału na Youtube - Veritasium o projektowaniu skutecznch narzędzi edukacji. Bardzo fajnie podsumował ostatni wiek narzędzi do edukacji, co znacznie ułatwia zrozumienie dlaczego po kolejnych pokoleniach nie można a priori oczekiwać, że będą mądrzejsze mimo tak wielu technologii i otaczającej wiedzy. http://www.physics.usyd.edu.au/super/theses/PhD(Muller).pdf Link to post Share on other sites
MaxymilianMax 210 Posted March 15, 2015 Share Posted March 15, 2015 A ja polecę niezwykłą książkę "Życie i Nauka Mistrzów Dalekiego Wschodu" Życie i nauka mistrzów dalekiego wschodu t. VI Baird T. Spaldinga to relacja ze zorganizowanej w 1894 roku wprawy 11 naukowców z USA do Tybetu, Indii i Chin, w celu prowadzenia badań nad osiągnięciami tamtejszych uczonych, których przekonania zostały odrzucone przez tradycyjną naukę. Uczestnicy wyprawy zapoznani zostali z szeregiem dokumentów dotyczących przeszłości naszej planety i żyjących na nich cywilizacji. Link to post Share on other sites
kubono 10 Posted April 8, 2015 Share Posted April 8, 2015 A ja polecę wam książki Marka Mortki. Świetny polski pisarz, który napisał wiele świetnych książek. Jak przeczytaćie coś co napisał na pewno nie będziecie żałować. Link to post Share on other sites
karmazyt 10 Posted April 14, 2015 Share Posted April 14, 2015 Ja aktualnie czytam książkę pod tytułem "Tunel" Przeczytałem 3 rozdziały i musze przyznać że zaczyna się interesująco :) Link to post Share on other sites
valerie89 10 Posted May 12, 2015 Share Posted May 12, 2015 Obecnie czytam nową powieść Dana Browna "Inferno", a potem zabieram się za "Imię róży" Umberto Eco. Link to post Share on other sites
Traitor 1,413 Posted May 12, 2015 Share Posted May 12, 2015 "Nie tylko Wiedzmin czyli historia polskich gier komputerowych" - Perelka, ktora spowrotem przenosi w kolorowe czasy atari, amigi, pierwzych pc az do terazniejszosci. Polecam Link to post Share on other sites
3DMAXGREEN 14 Posted May 14, 2015 Share Posted May 14, 2015 Polecam lekką i przyjemną serię "Zwiadowcy" w klimatach fantasy. Ponadto jestem świeżo po lekturze trylogii "Traveler" Johna XII Hawksa, która weryfikuje wiele poglądów na temat wszechobecnej inwigilacji społeczeństwa - również serdecznie polecam :) Link to post Share on other sites
Nezumi 2,266 Posted May 14, 2015 Share Posted May 14, 2015 Ja tam pochlaniam wszystko Kinga jak leci. Obecnie Serca Atlantydow. Nie wiem czy jako fanboy Kinga moge go polecic bo moja opinia jest taka, ze jak na razie nie czytalem zanej jego ksiazki, ktora by mi sie w jakis sposob nie podobala... Link to post Share on other sites
smigielek 10 Posted May 17, 2015 Share Posted May 17, 2015 aktualnie "Lśnienie" Stephena Kinga. na podstawie tej książki Kubrick nakręcił słynny film z Jackiem Nicholsonem. Link to post Share on other sites
iKamil21 10 Posted June 20, 2015 Share Posted June 20, 2015 Zatrzymałem się na Harrym Potterze. Link to post Share on other sites
baranekk 9 Posted June 22, 2015 Share Posted June 22, 2015 Wiedźmin. :) Link to post Share on other sites
WaxTheFox 33 Posted June 26, 2015 Share Posted June 26, 2015 W tej chwili odkrywam na nowo Gaimana "Rzeczy ulotne", inaczej niż gaimanowskim klimatu nazwać się nie da (: A ogólnie fanom fantasy mogę polecić serię o Niecnych Dżentelmenach Scotta Lyncha. Link to post Share on other sites
zlyczlowiek 525 Posted June 26, 2015 Share Posted June 26, 2015 Stanisław Lem, "Astronauci", calkiem przyjemnie sie czytalo! Link to post Share on other sites
olaf 4,029 Posted July 12, 2015 Share Posted July 12, 2015 górne zdjęcie porównujące dwóch braci (ten z lewej jest młodszy). Młodszy na diecie nowoczesnej, starszy na diecie sprzed kolonializmu. Badania prof. Westona A. Price'a nad próchnicą i dietą plemion dotkniętych (lub nie) - kolonializmem. Badania przeprowadzone na całym świecie w latach 1930-38, któremu autor poświęcił się całkowicie podróżując po całym świecie. Pierwsze i ostatnie tak szczegółowe opracowanie dot. dietetyki na świecie. 'Dieta, a fizyczna degeneracja' - Weston A. Price Czytam sobie powoli: http://gutenberg.net.au/ebooks02/0200251h.html Link to post Share on other sites
elwira 10 Posted July 18, 2015 Share Posted July 18, 2015 Ja ostatnio czytam Pierwszy rok życia dziecka - Heidi Murkoff Link to post Share on other sites
goniakuczok 10 Posted July 20, 2015 Share Posted July 20, 2015 Janusz Głowacki "Z głowy", bardzo zabawna Link to post Share on other sites
Recommended Posts