olaf 4,029 Posted February 13, 2017 Share Posted February 13, 2017 Tez uwazam, ze jest idiota. Traktuje to jako studium przypadku, ktore ma mnie nauczyc lepszego zrozumienia ludzi, ktorych nie roumiem i sie nie zgadzam. Jak znajdziesz cos o tym to daj znac bo to dla mnie misterium. Nie zartuje. Mysle, ze ksiazki Napoleona Hilla i 48 laws o power odpowiadaja na te pytania. Sam uwazam, ze dwie najprostsze rzeczy w zyciu to doskonale cialo i doskonaly portfel, bo nie wymagaja wiele, poza posiadaniem - lub wypracowaniem sobie - zespolu cech i pozniej tepego zapetlania ich az od smierci. W tym audiobooku podkreslil, ze nie lubi skomplikowanych komunikatow, co pozwala mu sie skupic na esencji i realizować plan, co idealnie odpowiada kilku zasadom Napoleona Hilla. Twierdzi, ze ludziom trzeba przypominac o swoich osiagnieciach, bo gowno ich obchodzisz wiec musisz im wbic to do glowy, by sie z Toba liczyli. I kilka innych mysli (jak na przyklad myslenie w duzej skali, co tez moze byc odbierane jako pyszalkowatosc), z ktorymi ciezko - prowadzac biznes - dyskutowac. mala pozyczke od taty w wysokosci miliona dolarow wiesz, ludzi, ktorzy maja male pozyczki od taty w wysokosci milionow jest calkiem sporo. Zreszta jak stwierdzil w tym monologu, latwiej znaleźć inwestora na apartamentowiec w Park Ave niz uzyskac pozyczke na male mieszkanie w niebezpiecznej dzielinicy, bo kazdy wolalby zainwestowac w to pierwsze gdyby mial wybor. Zgadza sie, kazdemu pisza ghost writerzy, ale po przeczytaniu biografii Shwarzeneggera nie mam nic przeciwko, by profesjonalista trzymal pioro ;) Link to post Share on other sites
tomugeen 78 Posted February 14, 2017 Share Posted February 14, 2017 Zgadza sie, kazdemu pisza ghost writerzy, ale po przeczytaniu biografii Shwarzeneggera nie mam nic przeciwko, by profesjonalista trzymal pioro ;) Slyszalem dobre o niej opinie, jesli chodzi o ta pisana z Peterem Petre. Dostepna u nas w biedronce za 9.99 ;] Link to post Share on other sites
olaf 4,029 Posted February 14, 2017 Share Posted February 14, 2017 Dostepna u nas w biedronce za 9.99 'Pamiec Absolutna' http://www.empik.com/pamiec-absolutna-schwarzenegger-arnold,p1065384274,ksiazka-p jezeli jest za 10pln, to warto kupic. Ilosc historii niesamowita. wczoraj wciagnalem audiobook 'the power of habit' - swietnie opisane z przykladami jak ksztaltowac nawyki osob, organizacji i spolecznosci. Jeden z klasykow w tej kategorii. Link to post Share on other sites
Traitor 1,413 Posted February 14, 2017 Share Posted February 14, 2017 Potwierdzam, "Pamiec Absolutna" to swietna pozycja. Link to post Share on other sites
mognar 4 Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 Nawet nie wiedziałem, muszę kupić i przeczytać! Link to post Share on other sites
mandaryn87 18 Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 Aż byłem dziś w siebie w Biedronce w Łodzi i już nie ma "Pamięci Absolutnej" bo wszystko ludziska wykupiły : Link to post Share on other sites
wujek_kane 294 Posted March 6, 2017 Share Posted March 6, 2017 "Aorta" Bartosza Szczygielskiego. Świetny kryminał - nie mogłem się oderwać. Link to post Share on other sites
madmax 10 Posted March 8, 2017 Share Posted March 8, 2017 Ja obecnie czytam fantastykę "Dziewiąty Mag" polecam fanom fantasty. Link to post Share on other sites
anhelika 8 Posted April 13, 2017 Share Posted April 13, 2017 ostatnia przeczytana była Trudno być bogiem Strugackich. a teraz się wróciło do Mojego pionowego świata Kukuczki Link to post Share on other sites
polka dot 608 Posted April 15, 2017 Share Posted April 15, 2017 andżelika, na tym forum zdania zaczynające się pełnym zdaniem nie pozostają bezosobowe, przeczytaj Regulamin zanim zaczniesz spamować kodami na buty bo możesz wylecieć:/ żeby nie było offtopa, ostatnio czytam Księgę Urantii:cool: Link to post Share on other sites
olaf 4,029 Posted April 21, 2017 Share Posted April 21, 2017 raport czytelnictwa. W mediach pewnie skrocona wersja byla wiec tu mozna poczytac szerzej: http://www.pap.pl/aktualnosci/kultura/news,905380,biblioteka-narodowa-37-proc-polakow-czyta-ksiazki.html ogolem 10% czyta czesto ale to tez uwzglednia studentow i uczniow wiec domyslam sie jak jest w grupie 30+ Link to post Share on other sites
RAFA 1 Posted May 12, 2017 Share Posted May 12, 2017 A ja polecam klasykę klasyka, "Zawsze byłem najlepszy" P. Zarzeczny. Autor kontrowersyjny, już nie żyjący, ale zawsze miał swoje zdanie. Link to post Share on other sites
Kroopson 343 Posted June 1, 2017 Share Posted June 1, 2017 Pan lodowego ogrodu - Jarosław Grzędowicz Sięgnąłem bo Hel3 tego samego autora bardzo mi się spodobał. Dopiero zacząłem ale wygląda jak skrzyżowanie "Trudno być bogiem" z "Trylogią zimnego ognia". Czyta się przednio chociaż obecnie "japońskość i samurajskość" stylu walki głównego bohatera trąci już kiczem. Generalnie polecam, świetnie odstresowuje :) Link to post Share on other sites
blazejbobek 140 Posted June 1, 2017 Share Posted June 1, 2017 Ja nadrabiam Wiedźmina, opowiadania za mną, teraz Krew Elfów. I jeszcze "Wzgórze Psów" Żulczyka. Link to post Share on other sites
Araiel 145 Posted June 1, 2017 Share Posted June 1, 2017 A ja obecnie zabrałem się za "Kroniki Imperium Grozy" G. Cooka w tym wydaniu 4-tomowym. Pierwszy już prawie skończony. Na początku trochę się bałem, że będzie dużo gorsze od "Czarnej Kompanii" tego samego autora, ale zostałem mile zaskoczony i z chęcią sięgnę po kolejne części z tej serii. Link to post Share on other sites
polka dot 608 Posted June 1, 2017 Share Posted June 1, 2017 Shantaram, Gregory David Roberts - świetna fabularna o złodzieju banków z Australii który zwiał do Indii i wylądował w Bombajskich slumsach. super wciąga wieczorem po pracyu Link to post Share on other sites
maksym147 8 Posted June 2, 2017 Share Posted June 2, 2017 Aktualnie kolejną część Gry o Tron :D Wciągnęło mnie na maksa. Link to post Share on other sites
michalo 1,423 Posted June 7, 2017 Share Posted June 7, 2017 Ma ktośjakąś ciekawą książkę nt. prawa autorskiego, podatkowego? Jakaś skarbnica kierowana do człoweika a nie prawnika - wiedza pomocna w budowaniu i kierowaniu firmą. Link to post Share on other sites
Snaxiu 10 Posted June 7, 2017 Share Posted June 7, 2017 Ja polecam "Twardzi żydzi" - dobra reporterska książeczka z fabularnymi elementami traktująca o nowojorskich żydowskich gangsterach z lat 20, jak ktoś lubi ojca chrzestnego to na pewno się wkręci. Coś w stylu Gommory, choć dużo lżejsze. Link to post Share on other sites
Traitor 1,413 Posted June 7, 2017 Share Posted June 7, 2017 Blackout, Zero, Helisa na tapecie. Link to post Share on other sites
olaf 4,029 Posted June 7, 2017 Share Posted June 7, 2017 Ma ktośjakąś ciekawą książkę nt. prawa autorskiego, podatkowego? niestety od jakiegos czasu brak porywajacych lektur w tym gatunku ;) jezeli myslisz o poprawieniu swojej wiedzy w celu prowadzenia firmy, to mozesz obadac bloga jak prakreacja.pl albo moje kompendium poprawie.pl reszta jest dosyc zawila, bo rozne ustawy i nowelizacje tworza coraz bardziej zawile potwory. Jezeli masz naprawde zaciecie moge polecic lektury typu 'prawo ... z komentarzem' ale tam w komentarzach jezyk jest jeszcze bardziej zawily niz sama ustawa, bo to czesto czysty samogwalt jakiegos profesora. Mam gdzies na dysku chyba dawno skonczony 'ludzki' komentarz do umowy o dzielo - tlumaczacy co oznaczaja poszczegolne zwroty i jak je czytac jezykiem ludzkim. Wyglada na to, ze zapomnialem to w ogole wrzucic na serwis wiec jak chcesz puszcze Ci PW jak to ogarne w weekend. Link to post Share on other sites
michalo 1,423 Posted June 7, 2017 Share Posted June 7, 2017 Jasne, było by spoko gdybyś mi to przesłał. Twój serwis czytam i zaglądam i bardzo sobie cenię. Obczaję jesze ten prakreacja. Dzięki. Ja myślałem co a'la Prawo for dummys ;) Ale wierzę, że ma :( Nie chce mi się studiować grubych ksiąg, z których i tak w większości nie zrozumiem. Jak czytałem medyczną książkę o anatomii, to do głowy wchodziły mi tylko rzeczy istotne z artystycznego punktu widzenia, reszta rozbijała się o mur. Dla tego myślę, że z prawem było by podobnie, a nawet gorzej :/ Link to post Share on other sites
Elzbieta 10 Posted June 12, 2017 Share Posted June 12, 2017 Jeżeli ktoś się interesuje tematyką Fantasy to polecam sagę Miecz Prawdy autorstwa Terry'ego Goodkinda. Najlepsze w niej jest to, że zawiera aż kilkanaście tomów, a uwierzcie mi - kiedy już zaczniemy czytać to nie będziemy mogli przestać. Link to post Share on other sites
olaf 4,029 Posted June 12, 2017 Share Posted June 12, 2017 wyklady Alana Watts'a i literatura Emila Ciorana - jezeli komus brakuje dwubiegunowych postaw ;) Link to post Share on other sites
PawelB 87 Posted June 12, 2017 Share Posted June 12, 2017 Cioran? Wow! Nie sądziłem, że w czasach gdy ludzie pod niebiosa wychwalają Steve'a Jobsa, ktoś jeszcze pamięta o wyzutym z wszelkiej nadziei Cioranie. :) Poza tekstami samego Ciorana nieźle czyta się Rozmowy z Cioranem. Jest to zbiór wywiadów, a sama książka ukazuje momentami bardziej hmm... optymistyczną stronę Ciorana. Choć w jego przypadku słowo optymizm to ogromne nadużycie. :) Link to post Share on other sites
Recommended Posts