Jump to content
Sign in to follow this  
ramzess

Chętna pomoc ....

Recommended Posts

Jako że w temacie flash\'a (głównie 5) siedzę dużo głębiej niż w temacie programów typu 3d, więc ogłaszam chętną pomoc, oraz wyjaśnianie (prawie) wszelkich problemów z wiązanych z tym programem.

 

Apostezjon

Share this post


Link to post
Share on other sites

No bo widziesz..... siedze na tym forum, piszŕ jakie pierdo│y do \"na luzie\" , atutaj przynajmniej mogŕ pomˇc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hehe... to moze powiedz jak w najprostszy sposob zrobic pasek postepu ladowania sie plikow strony internetowej w okienku z dolaczona wstawka flashowoa tak by byl widoczny rzeczywisty transfer danych z sieci postep procentowy no i paseczek ... hmmm jak bys to zrobil ?? ...rozumiem ze Action Script sie klania

Share this post


Link to post
Share on other sites

no wiŕc nale┐y do tego uzyŠ jŕzyka Actionscript.

 

1. Tworzymy warstwŕ actions.

2. Dodaj warstwŕ label i na niej daj puste ujŕcia luczowe w klatkach 2, 5 i 100.

3. Dodaj kolejn▒ warstwŕ i nazwij j▒ zawartosc i utwˇrz puste uj. kluczowe w klatkach 5 i 100.

4. W 1 klatce warstwy zawartosc umieŠ text z napisem \"úadowanie - proszŕ czekaŠ\"

5. W klatkach 3, 4 oraz 100 daj ujŕcia kluczowe na warstwie actions.

6. Otwˇrz edytor skryptˇw dla 3 klatki warstwy actions i z BasicActions wybierz if Frame is loaded. z listy type wybierz frame label a z listy frame opcjŕ minimum_loadpoint.

7. teraz dodaj jeszcze jedna akcjŕ, a mianowicie BasicActions > Go to. Z listy type wybierz Frame Lagbel a z lsity frame obcje boegi_movie. uaktywnij go to and play

8. terz zaznacz 4 klatke warstwy actions i w edystorze skrytptˇw wybierz z Basic Actions > go to z listy type wybierz frame label a zlisty frame preloade_loop. uaktywnij go to and play.

9. teraz wybierz klatke 100 z warstwy actions i w edyorze skryptˇw wybierz z basic actions akcjŕ stop.

 

Teraz przetestuj i ciesz siŕ.

 

 

A TERAZ DRUGA METODA úADOWANIA STRONY

 

1. zrˇb wszystko co by│o napisane wczeÂniej.

2. teraz z 3 klatki warstwy actions wywal ifframeloaded i go to.

3. w czwartej kaltce warstwy actions w edytorze usu˝ wszystko, zmie˝ tryb pracy na expert mode i przepisz lub wklej tam ten tekst:

 

loadedFrames = _root._framesloaded;

totalFrames = _root._totalframes;

if (loadedFrames

parecentageOutput = int((loadedFrames / totalFrames) * 100)

gotoAndPlay(\"preload_loop\");

}

else{

gotoAndPlay(\"begin_movie\");

}

 

4. Utwˇrz warstwŕ o nazwie textField, dodat ujŕcia kluczowe w klatkach nr 2 i 5. W 2 dodaj p[ol textowe w panelu text zmie˝ na Dynamic Text, a wpolu variable wpisz procentageoutput. W│▒cz opcjŕ selectable.

5. teraz dodaj warstwe loaderbar, utwˇrz ujŕcia kluczowe w kaltkach 2 i 5. narysuj d│ugi prostok▒t, na tyle d│ugi jaki bedziesz chcia│ otrzymaŠ przy 100 %.zaznacz go i kliknij F8 i zanacz Movie Clip i nazwij loaderbar.

6. kliknij na˝ 2 razy, bu przejŠ do trybu jego edycji. przenie go tak, by jego krawŕd╝ styka│a sie z mijecem zerowym.

7. Kliknij 2 razy na 4 klatke warstwy actions i zmie˝ skrytp na nastempujacy:

 

loadedFrames = _root._framesLoaded;

totalFrames = _root._totalFrames;

if (loadedFrames

procentageOutput = int((loadedFrames / totalFrames) * 100);

_root.loaderbar._xscale = procenatageOutput;

gotoAndPlay(\"preloader_loop\");

}

else{

gotoAndPlay(\"begin_movie\");

}

 

I to tyle, mi│ej zabawy.

 

Pozdrowienia - Apostezjon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aha jeszcze jedno mo┐na jeszcze zrobiŠ zeby wyÂwietla│o ile bajtˇw z ilu ju┐ Âci▒gnŕ│o, ale wysz│o mi to w ┐yciu 1 jeydny raz i nadalnie wiem jak to zrobic, bo mi siŕ partoli.

 

Ludzie jak macie problemy to piszcie.

 

Apostezjon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak bŕdziesz robi│ jak▒ stronŕ www to daj znaŠ to moge ci poˇc bo temat robienia czego w htmlu i w jaivescript tez mnie kreci, jak widaŠ jestem pozyteczny..... :):)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tematow jest full :-) i na pewno znajdzie sie cos w przyszlosci - nawet tej niedalekiej :-)

 

pozdrawiam

K.I.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ludzie, to jest forum głównie dla 3d studiomaxowców a nie k**a flashowców, wiec mam nadzieje ze kto¶ sie znadzie kto nie wie czego¶ ?? :(:(

Share this post


Link to post
Share on other sites

to może ja. tak skromnie zapytam.

w jak najszybszy sposób zrobic małe forum dyskusyjne, wiem że s± to tego skrypty, ale może jest jaki¶ inny sposób.

 

No i chciałem zapytac o optymalizację we Flashu.

Czy trzeba jako¶ dodatkowo optymalizować animację fleshow±, czy zrobić animację i tyle?

 

Pozdrawiam Woldi

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

robie prezentacje pewnej firmy i chce wsadzic tam music ale ... w ten sposoob aby mozna bylo przyciszyc i t d ;). jak mozecie to help me ;))

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widzisz gbd , oni tylko pewnie sie przechwalali he, he, że coć potrafi± we Flashu.

 

Ja dałem pytanie , ty dałe¶ pytanie i nic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I mi sie szykuje mnostwo roboty :-) Tak ze pytan bedzie wiecej niz mnoooostwo :-)

Wiec drzyj apostezjon

:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ludzie nie obraźcie się, ale ja na to forum zaglądam 1 raz w tygodniu, więc sie proszę nie butnować !!! :):):)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po prostu mam tyle nuki, że na to foum zaglądam wieczorem w piątek i w sobotę, więc odpowiedzi na swoje pytania na 100% uzyskacie i proszę nie pisać o swoich wywadoch typu \"Widzisz gbd , oni tylko pewnie sie przechwalali he, he, że coć potrafią we Flashu\" bo chcę aby na tym forum był poządek i jak ktoś wejdzie, by się czegoś dowiedzieć, to się dowie, a nie będzie czytał jakichś pierduł ok ?? :):)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej kolego apostezjon nie obrażaj się i nie denerwuj, to był żart.

 

A co do odpowiedzi na pytania to nie mam zadnych watpliwosci ze na nie odpowiesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widzisz Apostezjon, problem nie polega na tym, że się na flashu wszyscy znają, tylko że nie bardzo się tym zajmują. przynajmniej nie tyle co Maxem:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja rozumiem ┐e ka┐dy sie moze wkurzyŠ, ale na pewno pomoge, a co do tego, ze wszyscy sie na flashu znaj▒ to mam pewne watpliwosci, bo siedze nad flashe 1,5 roku i tak nie wszystko umiem zrobic :):):)

Share this post


Link to post
Share on other sites

cześć :) mam do ciebie pytanko :) bo

aktualnie robie strone mojego prywatnego projektu :) cała akacja filmu

będzie pod wodą ;) no i chciałem zrobić fulll animowaną strone :) zresztą

zobacz na to :)

 

http://disney.go.com/disneypictures/findingnemo/main.html

 

tylko że chodzi mi o te tło :) potrzebowałbym zrobić coś w tym stylu :)

 

Generalnie chodzi mi o ulokowanie wszytkiego bo jeśli chodzi o grafike to

sam bym zrobił ;) w końcu jestem grafikiem ale chodzi mi o sam montaż żeby

to było ładnie animowane... rozmieszczone itd

 

Głównie chodzi mi o to żeby były takie efekty świetlne i ławice ryb na tle

razem z animowanymi glonami :) te rybki na czele kolorowe nie muszą być :)

 

Czy nie zmontowałbyś czegoś takiego ?

 

Te efekty świetlne to nic innego jak plany które zmieniają swój rozmiar z

odpowiednią przeźroczystością :) takż ztym nie ma kłopotu ale najgorsze

jest to że nie potrafie zrobić tych ławic na tle (na nich mi najbardziej

zależy :) nie umiem ich ulokować i zrobić żeby się poruszały :(

 

POZDRAWIAM

damadix

 

Abbys - The Pure City - comming winter 2004

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie jest to skomplikowane nawet dla mnie :-) podstawa to stworzenie animowanych rybek w postaci obiektow \"movie clip\" nastepnie przenosimy je z biblioteki library na obszar sceny z jakims stylowym akwarium :-) i tworzymy kilkanascie klatek kluczowych wedle uznania do ktorych kopiujemy pierwsza klatke w kazdej klatce kluczowej ustalamy zalozona pozycje rybki zaznaczamy layera a w zasadzie latki w kroeych obrebie ma byc obserwowany rych rybki i dajemy motion tween albo motion shape juz nie pamietam... tak po krotce to mozna zrobic wiecej znajdziesz o animowaniu na www.flash-by-webmaniak.prv.pl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We are using cookies. Read about our Privacy Policy