bambosz 23 Posted August 17, 2011 Share Posted August 17, 2011 Witam, jako że siedzę na tym forum już dość długaśnie i nie chce tracić czasu i nerwów na rejestrowanie na innym forum zapytam tutaj. Jak wstawić na stronę WWW tabelę bez tła ? Chodzi o to że tło strony to jakiś tam obrazek, a tabela na tym to.... taki czarny kwadrat (chcę aby był widoczny obrazek pod tabelą). znalazłem w sieci coś takiego </pre> <table style="background-color: gray;filter:alpha(opacity=10); -moz-opacity:0.1; opacity: 0.1;border: 0px solid black;" id="stopka"></ Ale po wpisaniu tego do kodu (z różnymi wariantami cyfr) znika mi także tekst zawarty w tabeli (O.o). Dodam że próbuje wstawić tabelę do strony wordpresa. Czy toś ma jakis sposób na tego "dziada" ? Link to post Share on other sites
Dynamico 604 Posted August 17, 2011 Share Posted August 17, 2011 A gdyby wstawić jako tło obrazek 100% przeźroczysty (GIF, PNG). Może zadziała? Link to post Share on other sites
bambosz 23 Posted August 17, 2011 Author Share Posted August 17, 2011 Właśnie próbowałem przed momentem, nie dziala ;p nadal tlo tabeli to czarny kwadrat xD Link to post Share on other sites
Dynamico 604 Posted August 17, 2011 Share Posted August 17, 2011 Poza Netscape powinno zadziałać "background-color: transparent;" http://algorytmy.pl/doc/xhtml/?id=3006 Edit: I sprawdzaj -jeżeli tego nie robisz - w różnych przeglądarkach bo z CSS i stylami to czasami róznie bywa 1 Link to post Share on other sites
bambosz 23 Posted August 17, 2011 Author Share Posted August 17, 2011 O Qr_ _ !!!! działa, dzięki Ci wielkie człeku poczciwy :) O css'ach to wiem, że różnie z nimi bywa, przerabiałem to już kilka razy (ale to tylko takie podstawowa rzeczy były). Link to post Share on other sites
Sayja 195 Posted August 17, 2011 Share Posted August 17, 2011 powinno defaultowo pokazywać się bez tła, jeśli nie to chyba dziedziczy tło po czymś. Nie zmieniaj opacity znacznika table bo to dotyczy samej tabeli, poza tym atrybut opacity jest różnie interpretowany przez różne przeglądarki i ma chyba wartości od 0 do 1. Spróbowałbym dodać background:transparent dla tabeli, jeśli nie to pokaż kod i zaraz będzie jasne. Link to post Share on other sites
olaf 4,029 Posted August 17, 2011 Share Posted August 17, 2011 jak sie bawisz w WP to tam najczęściej jest uzywany png (gif ma 1bitową alfę) i to polecam. tylko stary IE nie obsługuje png ale chyba WP ma na to jakąś radę sam w sobie. Link to post Share on other sites
bambosz 23 Posted August 17, 2011 Author Share Posted August 17, 2011 Spokojnie Panowie, już jest git majonez. Za sprawą rady Dynamico tabela stałą się przejrzysta (nie ma już tła). Ale dziękuję wam za propozycje :) Link to post Share on other sites
illy 282 Posted August 17, 2011 Share Posted August 17, 2011 Witam, jako że siedzę na tym forum już dość długaśnie i nie chce tracić czasu i nerwów na rejestrowanie na innym forum zapytam tutaj. Jak wstawić na stronę WWW tabelę bez tła ? Chodzi o to że tło strony to jakiś tam obrazek, a tabela na tym to.... taki czarny kwadrat (chcę aby był widoczny obrazek pod tabelą). znalazłem w sieci coś takiego </pre> <table style="background-color: gray;filter:alpha(opacity=10); -moz-opacity:0.1; opacity: 0.1;border: 0px solid black;" id="stopka"></ Ale po wpisaniu tego do kodu (z różnymi wariantami cyfr) znika mi także tekst zawarty w tabeli (O.o). Dodam że próbuje wstawić tabelę do strony wordpresa. Czy toś ma jakis sposób na tego "dziada" ? chcesz przezroczyste a definiujesz szare Link to post Share on other sites
Robert B. 18 Posted August 19, 2011 Share Posted August 19, 2011 background: none;? Link to post Share on other sites
illy 282 Posted August 29, 2011 Share Posted August 29, 2011 background: transparent; Link to post Share on other sites
Recommended Posts