skalpel3d 1,818 Posted January 1, 2015 Share Posted January 1, 2015 Ja bym w ogóle założył sobie oddzielny watek albo teczkę w wip i tam sukcesywnie ciągnął modelowanie maluszka wiesz cały model ma wiele do poprawienia, zerknij na rysunki poniżej :) A jest to ogólnie bardzo wdzięczny temat :) Link to post Share on other sites
Akierek 156 Posted January 1, 2015 Share Posted January 1, 2015 Heh, dokladnie z tych samych blueprintow korzystalem podczas modelowania :) Maluch w moim zalozeniu mial byc taki troche ''cukierkowy'', ale i tak postaram sie poprawic odpowiednie elementy. Tak, zaloze teczke, w ktorej bede wrzucal modele samochodow. Obecnie pracuje nad Mustangiem. :) Link to post Share on other sites
Sebastian Ozga 113 Posted January 13, 2015 Share Posted January 13, 2015 Efekt wolnego weekendu: [video=youtube_share;gKYhZlQdNvA] Link to post Share on other sites
rakiety 21 Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 (edited) Właśnie dłubię dla ćwiczenia kopię pracy, która ostatnio pojawiła się na behance: traktuje to ćwiczenia luźnie i nie dokładnie, ale mam problem z nasyceniem kolorami już przy clay renderze. Na tym etapie pracy kolorystyka wydaje się wyprana z nasycenia i mało przejrzysta. Oczywiście po takim renderze potem mogę podciągnąć kontrasty w PSie lub w Camera RAW ale chciałbym aby już na etapie surowego pliku otrzymać efekt dość dobry aby post produkcja była minimalna: Dla przykładu wrzucam clay rendery, które znalazłem w necie i wydają się o wiele lepiej nasycone i przejrzyste: Czy ma ktoś pomysł jak to naprawić lub jak dalej kontynuować zabawę z ustawieniami świateł i ustawieniami rendera? Praca robiona na Max 2014 + Vray 3.0 Światło z za okien to hdri z darmowej kolekcji Petera Guthrie 1325 z dodatkowym zimnym światłem pochodzącym z Vray Plan dla rozjaśnienia cieni z przodu. Edited January 14, 2015 by rakiety Link to post Share on other sites
emptyman 29 Posted January 15, 2015 Share Posted January 15, 2015 Szybki pomysł, nieskończoność w 3d ;] Link to post Share on other sites
SWRSC 868 Posted January 20, 2015 Share Posted January 20, 2015 rakiety: jak dla mnie wygląda to dobrze. Przykłady, które podałeś to większe kadry z dużą ilością detalu i bardziej zróżnicowanym oświetleniem. W Twojej scenie IMO jest wszystko ok bierz się za materiały :) Link to post Share on other sites
deshu 757 Posted January 20, 2015 Share Posted January 20, 2015 Rakiety: czy twoj clay w diffuse ma wartość bieli powyżej 180,180,180? Staraj się nie uzywać wartości powyżej 220,220,220 dla najbielszych obiektów w scenie (biale sciany czesto nie są najbielsze). Gdy materiły są za jasne, powoduje to że za duzo swiatła sie odbija, niwelując cienie i zmniejszając kontrasty. Dodatkowo, łatwo wtedy przepalić obrazek. Dodatkowo, mozesz popróbować ze mniejszeniem wartości secondary bounces multiplier do powiedzmy 0.85-0.9, i zobacyz czy daje ci to efekty ktorych oczekujesz. Link to post Share on other sites
le_chu 514 Posted January 20, 2015 Share Posted January 20, 2015 Od kilku dni w wolnym czasie pracuje sobie nad zestawem 3-4 uniwersalnych shaderow do Cyclesa za pomoca ktorych bylbym w stanie szybko i realistycznie odtwarzac wiekszosc materialow. Celem nie jest 100% fizyczna poprawnosc a raczej szybkosc i uzytecznosc w codziennej pracy. Ponizej "shader" (jest to po prostu grupa nodow) szkla za pomoca ktorego powinno byc mozliwe tworzenie wszystkich przezroczystych materialow jak lod, woda itp. Shader metalu zostal uzyskany przy uzyciu 1 mapki, dodatkowo stworzylem uniwersalny "noise bump" dzialajacy z praktycznie kazdym materialem. Za jakis czas calosc bedzie dostepna za free, chcialbym to jeszcze troche potestowac. Link to post Share on other sites
tiger250 268 Posted January 20, 2015 Share Posted January 20, 2015 @le_chu: Górny i dolny z lewej strony wyglądają świetnie! Link to post Share on other sites
le_chu 514 Posted January 26, 2015 Share Posted January 26, 2015 (edited) Wrzucam rezultaty tygodniowych testow na normalnych modelach. Jestem bardzo zadowolony z tych grup nodow - shadery buduje sie duzo szybciej i wygladaja duzo lepiej, prawie zadnych poprawek. Edited January 26, 2015 by le_chu Link to post Share on other sites
Touch 287 Posted January 26, 2015 Share Posted January 26, 2015 Matko, jak mnie tutaj dawno nie było... małe przypomnienie jak się w ogóle z max'em i Vray'em obchodzi: Pozdrawiam Link to post Share on other sites
kellyq 43 Posted January 27, 2015 Share Posted January 27, 2015 proste furniture Link to post Share on other sites
deshu 757 Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 Lechu, doskonałe te materiały. Link to post Share on other sites
le_chu 514 Posted February 1, 2015 Share Posted February 1, 2015 deshu - dzieki bardzo :) Tymczasem testów shaderów/modeli/ustawień ciąg dalszy, tym razem bezpośrednio w zleceniu. Oświetlenie to blenderowy sky i słońce, 4000 sampli i 4h 30min renderowania na gtx970 w 2400 x 1800. Szum i sample myślę że da się jeszcze zredukować wspomagając area lightami w oknach ale to przy innej okazji. W scenie poza tym co na zewnątrz starałem się wykorzystywać tylko własne modele z chocofura. Link to post Share on other sites
kellyq 43 Posted February 2, 2015 Share Posted February 2, 2015 mocno pikowana pufa Link to post Share on other sites
xmass 332 Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 kellyq w czym robisz? Modele dobre, tylko shading odstaje, moim zdaniem. Przydałoby się jeszcze jakieś sensowne studio dorobić. Le_chu fajny interior i podłoga i sofa Autobana :D Link to post Share on other sites
plasti 575 Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 test klatki WIP animacji Link to post Share on other sites
plasti 575 Posted February 6, 2015 Share Posted February 6, 2015 progress... Link to post Share on other sites
JunioR 342 Posted February 10, 2015 Share Posted February 10, 2015 le_chu- przyjemne miękkie światło. Link to post Share on other sites
SWRSC 868 Posted March 6, 2015 Share Posted March 6, 2015 testy miast 3D, wszystko od drzew, budynków po chmury w 3D: Link to post Share on other sites
Karkosik 106 Posted March 8, 2015 Share Posted March 8, 2015 Świerszcz jak zwykle nie zawodzi. Ale kiiiiiieeeerwa tym razem to przesadziłeś ... Budynki w jakim detalu? Klocki z teksturami czy jakiś wiekszy detal ? Na jakich maszynach już pracujesz ? Props,front,gratki,zazdrość. Pozdro Link to post Share on other sites
Maciek Jutrzenka 724 Posted March 8, 2015 Share Posted March 8, 2015 ym. ale jeżeli to wszystko 3D to dlaczego to wygląda jak słabej jakości zdjęcie xD? można jakieś siatki? Link to post Share on other sites
SWRSC 868 Posted March 9, 2015 Share Posted March 9, 2015 Karkosik: dzięki. Budynki mają na sobie mały detal, tutaj klatka z innego miasta, która akurat mam pod ręką: Liczy się do na maszynie z 12GB ram, chociaż wciąż pracuję nad optymalizacją. Ogólnie to udało się stworzyć patent na sceny 3D miast z możliwością szybkiej zmiany pogody/pory dnia/lub przejść z wizualizacji kolorowej na schematyczną pokazującą np. układ ulic. Maciej Jutrzenka: Nie każde 3D musi być ultra realistyczne. Nad tym jeszcze popracujemy trochę, na razie skupiam się na optymalizacji i efektami jakie mogą pojawić się w tego typu animacjach. Link to post Share on other sites
nCar 38 Posted March 9, 2015 Share Posted March 9, 2015 SWRSC - jeśli to wszystko 3D to gratuluje ;) długo trwa praca nad całością sceny do momentu kliknięcia render? Link to post Share on other sites
Recommended Posts