Jump to content
PMat

problem z procesorem core i7 2600k po jego podkręceniu

Recommended Posts

Mam dziwny problem z moim kompem, a wlasciwie z prockiem po jego podkreceniu. Ujawnia sie on tym ze tuz po podkreceniu, przy pomocy programu ktory byl dolaczony do plyty glownej, komputer nie uruchomil sie ponowniw, a wlascowie w nieskonczonosc sie wlacza i wylacza, bez otwarcia systemu, bez mozliwosci wejscia do biosu - trwa to za krotko by cokolwiek zrobic.

P.S: pisze na komorce, bo nie mam dostempu do kompa, stad brak polskiej czcionki.

Pomocy!

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie wystarczy wyłączyc zasilanie 3 razy i juz resetuje sie do ustawien fabrycznych

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety po resecie jest to samo, dotykam te zworki, jest tam jakas reakcja, ale po tym jest to to samo, tak jak by cos go blokowalo

wyjecie bateri tez nie pomaga. Moze cos nawalilo, moze procek mi sie spalil albo cos z plyta glowna?

Nie wiem czy ma to jakies znaczenie ale plyta ma dual bios.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 odlacz WSZYSTKIE kable od komputera, wyjmij baterie, idz zrob sobie kawe/herbate.

2 wloz baterie, podlacz zasilanie, monitor i klawiature.

3 wlacz kompa. jak startuje to sie ciesz, jak nie startuje to mozliwe ze cos jest uszkodzone (ram, proc, plyta)

 

czy komp wydaje jakiekolwiek dzwieki przy starcie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedy startuje slychac wlaczajace sie wentylatory, aby po chwili sie wylaczyly i tak w kolko bez konca. Mam pod plyte podpiety glosniczek, ale on teraz milczy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uff! udało się, maszyna odżyła. Trzeba było wyjąć kości pamięci i pomogło.

Ogólnie odradzam wszystkim używania programu dołączonego do najnowszych płyt Gigabyte, o nazwie ET6, do podkręcania procka. To jest jakiś niedorobiony bubel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmm... Mnie to wygląda raczej na kłopot z RAMem a nie oprogramowaniem. Ale inna sprawa, że tego typu soft to ni ejest najlepszy sposób na OC.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No wlasnie jak na razie po zlozeniu wszystkiego do kupy, dziala sprawnie. Troche dziwna sprawa ale moze bylo tak, ze pamieci dostaly po podkreceniu jakis chorych napiec przez ktore calosc byla blokowana. Po tym jak komputer sie uruchomil w windowsie procek mial chora wartosc 5.9 ghz na rdzen, co tez pewnie przekladalo sie na wielkie napiecia jakie szly na caly uklad. Moze po wyjeciu kosci pamieci, ich ustawienia sie zresetowaly.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oj ta msmiertelna :P

Moj chodzi teraz na 5.2Ghz przy faktycznie +0,230V, ale temperatury osiagam bardzo sympatyczne bo nie przekraczaja nawet 30 stopni :D w sumie ok 25 w stresie na OCCT :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
temperatury osiagam bardzo sympatyczne bo nie przekraczaja nawet 30 stopni :D w sumie ok 25 w stresie na OCCT :D

 

To raczej czujnik albo program źle odczytuje. Temperatura w stresie na poziomie temperatury otoczenia. Acha...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oj ta msmiertelna :P

Moj chodzi teraz na 5.2Ghz przy faktycznie +0,230V, ale temperatury osiagam bardzo sympatyczne bo nie przekraczaja nawet 30 stopni :D w sumie ok 25 w stresie na OCCT :D

to chyba przy szalejącym throtlingu...

 

możliwe, że programik kręcił szyną, a szyna kręci też pamięci. trochę dziwne jednak, że po wyjęciu i włożeniu ich spowrotem zaczęło działać. może po prostu nie wcisnąłeś modułów do końca ?

 

albo jeśli to płyta gigabyte'a z dual biosem (albo inna z podobnym patentem) to może w końcu zadziałał drugi bios. (mam dwie takie płyty na jednej działa to doskonale na drugiej - nowszej - jest skopane i nie zawsze załapuje albo zanim się skapnie to zdąże już skasować bios fizycznie zworką i ustawić wszystko od nowa...)

Edited by juri36

Share this post


Link to post
Share on other sites

@juri36

Do końca to ja na tym wszystkim się nie znam. Fakt jest taki, że z tymi pamięciami to patent mojego znajomego, który tym się zajmuje ( sprzedaje, serwisuje komputery ) i to on postawił mój komputer na nogi, a nie mam podstaw żeby mu nie wierzyć. Chyba, że mi coś naściemniał, bo coś wcześniej robił nie tak:)

Te 5,9 ghz widziałem na własne oczy, więc ten programik nieźle zamieszał w ustawieniach biosu, oczywiście od razu go odinstalowaliśmy. Płyta jest dość nowa ( model GIGABYTE Z77X-UP4TH ) więc możliwe, że ten dual bios nie zadziałał jak powinien, a dopiero odłączenie RAMu coś pomogło, a te zworki znajomy przy mnie stykał śrubokrętem i niby coś tam zaskakiwało, ale potem objawy były takie same jak przedtem, czyli przemienne właczanie i wyłączanie się kompa.

Program wydawał się dość konkretny i przystępny, więc nie miałem jakiś złych przeczuć zanim go użyłem ( widział model mojego procesora łącznie ze wszystkimi temperaturami i napięciami ), do tego pozwalał w łatwy sposób kręcić proca, co było szczególnie dużym ułatwieniem dla tak niedoświadczonego użytkownika jak ja. Gdybym na tym znał się trochę lepiej, nie bawił bym się z tym badziewiem, tylko skoncentrował od razu na ustawieniach BIOSu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no cóż wniosek wydaje się prosty. jak kręcić to w biosie/uefi a nie programikami spod windowsa ;) dobrze, że komp żyje bo jak uruchomił się na prawie 6ghz a napięcia były na auto to mogło być gorąco ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
to chyba przy szalejącym throtlingu...

 

Na WC, bez większych kombinacji.

 

A tu po WC i bardziej extremalnych kombinacjach

 

No raczej nie szalejącym throtlingu jak widzisz ;) Czujnik jest sprawny zapewniam was bo znajduje się wewnątrz procesora przeciez ;)Na chłodzeniu powietrzem przy tej wartości osiągałem temperatury ok 80 stopni w OCCT.Oczywiscie zaraz ktoś powie ze to niewykonalne bo temperatura otoczenia jest wyzsza ;) i ma racje, ale ja nie wspomniałem ze używam takiego prostego układu chłodzenia :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oczywiscie zaraz ktoś powie ze to niewykonalne bo temperatura otoczenia jest wyzsza ;) i ma racje, ale ja nie wspomniałem ze używam takiego prostego układu chłodzenia :P

 

To znaczy że co? Używałeś kriochłodzenia? Bo jeżeli nie, to nie uzyskasz w stresie temperatury niższej niż temperatura otoczenia, nawet na WC (w idlu być może urwiesz te 2-3 stopnie). To, co pokazuje RealTemp to jedno a to co jest to inna sprawa. Powszechnie uważany za wiarygodny Core Temp (RT działa tylko na intelach) pokazuje w Idle dla mojego FX 8350 11 stopni a w stresie maksymalnie 40 kilka. Niestety nie są to poprawne wskazania i trzeba do nich dodać co najmniej 10 stopni.

Edited by mrys

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapewniam ze u mnie te temperatury sa realne ;)

Instalacja WC z zewnetrzną chłodnicą na zew. budynku działa cuda :D, nawet latem od strony zachodniej jest chłodniej niz w mieszkaniu ;)

Oczywiscie sens tutaj jest niemal zaden, bo co za roznica czy procesor ma 15 czy 50 stopni, ale lubie udziwnienia, wiec jak mozna to mozna :) W chwili obecnej jestem w trakcie montazu jeszcze jednej chłodnicy wiec bezwładnosc temperaturowa cieczy bedzie zachowana na dłuzej

Share this post


Link to post
Share on other sites

kitamo zwracam honor.

pokaz jakies rozbierane fotki tego systemu twojego bo ciekaw jestem (a przez zime ci to nie zamarza ? woda sie nie skrapla w kompie ? )

i napisz wiela to piniądzów kosztowalo, jssli mozesz ;)

a filmiki po takiej obrobce (sztuczne udawanie naturalnego ruchu kamery, sztuczne lapanie ostrosci) ze od samego poczatku nie wzbudzaja zaufania. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

hehe , sorki krecilem w galaxy S3, i on tak łapie ostrosc własnie :) a YT dodal stabilizacje i pewnie dlatego takie wrazenie ;)

Nie woda nie zamarza, bo jest plyn do chlodnicy i one nie zamarzaja tak szybko.

Teraz bede sie przeprowadzał wiec i tak bede robil wszystk od nowa.

Koszt ok 1500zł całosc. W chwili obecnej stosuje chłodnice 3x120 ale zamowilem juz wieksza i bede mial diwe chłodnice.

Nie mam zielonego pojecia jakie temperatury beda w lecie, ale pewnie takie same jak bym mial chlodnice wewnatrz w koncu zacienione miejsce itp.

Czy warto takie cos robic, w sumie to nie :D chyba ze ktos lubi cyferki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To że pokazało 5.9 GHZ to nie znaczy że tyle ma nie było testu nie było taktowania ;) ja mam w biosie prawie 26Ghz, co do pamięci to faktycznie bywają cyrki na 2 kompach tak miałem na 2600k i phenom x6 i nie chodziło o dociśnięcie kości raczej o złośliwość rzeczy martwych u mnie był cyrk na phenomie że miał 16gb widział 16 raz 8 a użytecznej miał 12 przy włożonych 16 no to przedkładanie kości cyrki cuda niewidy i ruszył kości to był jeden set 4x4gb(identyczne) wyszło na to że trzeba było włożyć 2 kości odpalić maszynę zgasić i włożyć następne 2 i wszystko śmiga.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Tomo

Dokładnie, tak też mi się wydaję że coś się z RAM-em porobiło. Tym bardziej że trzy kości mam po 4 GB a jedną mam 8 GB, zresztą to jest dość świeży zakup, więc różni się nieco od pozostałych ( tamte mają już prawie 2 lata ).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We are using cookies. Read about our Privacy Policy