FUNKYszou 25 Posted June 10, 2013 Author Share Posted June 10, 2013 skalpel3d - mógłbyś wrzucić sety świateł i vray'a, bo zaczynałem od nowa wiele razy nawet i ciągle to samo, w tą samą stronę idę. Nie jestem wstanie dojść do mego błędu który popełniam, robiłem nawet wszystko na standardowych ustawieniach, wtedy wszystko jest za jasno, światło za intensywne itd... Link to post Share on other sites
Paveu69 94 Posted June 11, 2013 Share Posted June 11, 2013 Daj modyfikator shell na ściany i zobacz czy dalej będą takie przepalenia. Link to post Share on other sites
FUNKYszou 25 Posted June 12, 2013 Author Share Posted June 12, 2013 Shell nie pomógł nic..jakby z zewnątrz patrzeć to sama bryła jest oświetlona dobrze nawet przy mniejszym świetle, po prostu za mało wpada go do środka, nawet większy otwór okienny nie pomaga w tej sytuacji... Link to post Share on other sites
Dynamico 604 Posted June 12, 2013 Share Posted June 12, 2013 Nie zawsze światło "tylko" z zewnątrz jest wystarczające. Czasami pomieszczenia trzeba doświetlić dodatkowym światłem w środku. Np. światło typu "dome" - ja osobiście nie potrafię sobie z tym poradzić żeby było ładnie - albo light plane pod sufitem w miejscu gdzie zazwyczaj jest lampa, albo lekkim światłem zza kamery. Musisz tylko uważać, żeby nie zepsuć cieni w pomieszczeniu. 100% reguł raczej tu nie ma i prawie każdy ma jakieś własne wypracowane metody. Link to post Share on other sites
skalpel3d 1,818 Posted June 12, 2013 Share Posted June 12, 2013 wrzucam ustawienia swiatła i kamery http://img827.imageshack.us/img827/4142/beznazwy1xag.jpg Co do doświetlania wnętrz to warto jak się stosuje dodatkowe światła za kamerą ale warto wcale nie kierować ich bezpośrednio w stronę kamery tylko np na ścianę za kamera aby dostać światło odbite, tak samo jak się robi podświetlenia sufitów to nie należy kierować światła w dół czy w bok tylko do góry co tez daje światło odbite Link to post Share on other sites
FUNKYszou 25 Posted June 18, 2013 Author Share Posted June 18, 2013 skalpel3d tu wrzucam render z ustawieniami które mi przestawiłeś: dla mnie wydaje się, że coś jest nie halo... Link to post Share on other sites
Dynamico 604 Posted June 18, 2013 Share Posted June 18, 2013 Materiały ściany i podłogi "włóż" do overridemtl i do GI szary vraymtl. Teraz chyba odbite od ścian i "zabarwione" ich kolorem światło psuje np. biel sufitu. Link to post Share on other sites
skalpel3d 1,818 Posted June 22, 2013 Share Posted June 22, 2013 Co ty masz za materiał na tym oknie ono ci się zawsze świeci ? Link to post Share on other sites
Recommended Posts