STRZYG 597 Posted January 14, 2014 Author Share Posted January 14, 2014 (edited) Update. Zgodnie z zapowiedzią wziąłem się za pojazdy, czyli konsekwentnie odhaczam rzeczy, których nie lubię bryłować. Pojazdy podzieliłem na 3 kategorie według odległości od kamery - plan 1, 2, 3. Warszawa m20 jest (albo i nie) pojazdem pierwszoplanowym więc poświęciłem jej więcej czasu niż maluchowi, który jest już graczem drugoplanowym. Pojazdy 3 planowe będą się składać z dosłownie kilkunastu polygonów, gdyż będą bardzo daleko i ich zadaniem będzie stworzenie chmary pojazdów w zatłoczonym (ale nie dusznym) mieście (w postprocesie pomnożę ich ilość x 50) Oglądając making ofa do "Piątego Elementu" tak się zajarałem, ze popełniłem szybki obrazek 4fun z testowego renderu z niedokończonego modelu. (prócz pojazdu wszystko z googla) Dobrze się stało, że powstał powyższy teścik, gdyż wyszło na jaw, że pojazd WarszawaM20 jest aż nazbyt amerykansky i może mi rozsadzić pierwotne założenie. Osobiście podoba mi sie wygląd i w ogóle miła, futurystyczna bryła ale nie o to mi chodziło. Najprawdopodobniej fiat 125 awansuję z drugoplanowego na pierwszoplanowy pojazd i zastąpi WarszawęM20 (czasu jeszcze sporo) Fiat 125 A tak na marginesie, to uważam, że ręcznie robione miasto w "Piątym Elemencie" ma najlepsza plastykę w obrazie ze wszystkich futurystycznych wizji miast w filmach (Blade Runner poza konkurencją). Link dla zainteresowanych -> https://www.youtube.com/watch?v=8abeA-NPuT4 Jeśli chodzi o postać detektywa, to póki co zyskał on esencję klimatu czyli plaster na nosa. 10000% detektywa, który węszy tam gdzie nie powinien ("Harry Angel" , "Chinatown" ;) ) Edited November 12, 2015 by STRZYG Link to post Share on other sites
RaVirr 655 Posted January 14, 2014 Share Posted January 14, 2014 Już widać ogrom pracy (albo pracę robiącą ogromne wrażenie) :D Link to post Share on other sites
Igi 204 Posted January 15, 2014 Share Posted January 15, 2014 Miazga, podoba mi się, że wciskasz takie smaczki. Klimaty jak Antylisty Prezerwatora, pewnie kojarzysz. Był tam taki dziadek, latający futurystycznym autkiem z logiem FSO ;) Link to post Share on other sites
Biolo_idiota 93 Posted January 15, 2014 Share Posted January 15, 2014 Jak dla mnie bardzo fajne te samochodziki, ale odrobinę za dużo z oryginału. Fajnie było by zobaczyć jakieś mocniejsze futurystyczne akcenty. Coś jak 5Element. Link to post Share on other sites
mateusz_s 327 Posted January 17, 2014 Share Posted January 17, 2014 Pomysł z latającą Warszawą i maluchem - naprawdę bomba, będziesz modyfikował PKiN? w sensie że dodasz mu jakieś futurystyczne elementy? Link to post Share on other sites
NV 575 Posted January 20, 2014 Share Posted January 20, 2014 Fiu fiu :) zapowiada się godnie, pomysł rewelacyjny. Jak to FF napomniał, dis gona b gud ! :D Pracuj dalej bo żal nie skończyć tego. Link to post Share on other sites
STRZYG 597 Posted January 22, 2014 Author Share Posted January 22, 2014 (edited) Wróciwszy z małego urlopu, jeszcze mniejszy update ;) Tak jak zapowiadałem - WarszawaM20 zostanie zastąpiona przez FSO. Mam sentyment do tego autka, za małolata właśnie taki mieliśmy w domu :D To jest właśnie gablota, którą bedzie się woził mój detectivo No..i teraz juz sie rodzi klimacik o jaki mi chodziło. Wiadomo, to tylko test. @ mateusz_s -> PKiN bedzie miał wstawki cholograficzne wokół fasady, tak jak na koncepcie. Edited November 12, 2015 by STRZYG Link to post Share on other sites
Igi 204 Posted January 22, 2014 Share Posted January 22, 2014 Jeździłbym. Link to post Share on other sites
Marcin Przybyłek 84 Posted January 22, 2014 Share Posted January 22, 2014 Szkoda. Warszawa w moim przekonaniu ładniejsza, ale cóż, z sentymentem trudno wygrać :). Link to post Share on other sites
kengi 400 Posted January 22, 2014 Share Posted January 22, 2014 no... ale jest szansa ze nie zdazysz? ;P Link to post Share on other sites
STRZYG 597 Posted January 24, 2014 Author Share Posted January 24, 2014 (edited) poniżej low poly modele pojazdów, których jedynym celem jest narobienie hałasu w obrazku. Dojdzie zróżnicowanie kolorów i będzie git. W postprocesie jeszcze przemnoże ich ilość. Powoli zaczynam zagospodarowywać plan miasta. W tym celu posłużyłem się google mapsem (print screeny) spasowanym z położeniem PKiN na scenie. Na podstawie już istniejących dróg/ulic bedę wyznaczał szlaki powietrzne/drogowe przyszłości oraz stawiał budynki o kilometrowej kondygnacji. Tak będzie szybciej, aniżeli wymyslać wszystko od nowa @ kengi -> myślę, że ilość pracy która mnie jeszcze czeka jest wystarczającą odpowiedzią ;) Edited November 12, 2015 by STRZYG Link to post Share on other sites
STRZYG 597 Posted January 27, 2014 Author Share Posted January 27, 2014 (edited) Update "małych" rzeczy Powyższy obrazek tak mi się podoba, że chyba zrobię pobocznie still bazujący właśnie na tym strzale. PIEROŻEK ZASTAWA KOPYTO No tutaj czas na modelunek przekroczony kilkukrotnie, ale nie mogłem się powstrzymać :D Bazowym konceptem jest ta rzecz -> http://www.y-cw.com/if-09.htm Mały makingOf z klepania broni Edited November 12, 2015 by STRZYG Link to post Share on other sites
deshu 757 Posted January 28, 2014 Share Posted January 28, 2014 zjadłybym. Link to post Share on other sites
STRZYG 597 Posted January 29, 2014 Author Share Posted January 29, 2014 (edited) Zmiana nazwy. Z "BISTRO" zmieniłem na "2089: BISTRO". Dłubiąc tą pracę zaczął powoli wykluwać się pełnowymiarowy świat i po konkursie pociągne temat trochę dalej. Chciałbym np. zrobić strzał na "wielkie sypialnie" czyli blokowiska np. "2089: Dębiec", albo "2089: Legnica/Piekary", czy kilka inych ujeć na Warszawę. Nie mgółbym sobie spojrzeć w lustro gdyby tyle roboty poszło tylko na jeden obrazek. "2089" to klamra i nazwa dla tego świata/universum. Oczywście nie jest to data wzięta z sufitu (podbitka pod 1989 ;) ) Kadr Kadr uległ zmianie. Aktualne ujęcie cholernie mi się podoba, czuć lepiej przestrzeń, oko milej podróżuje po obrazku no i rzecz najważniejsza - Pałac Kultury przestał być dostawką, a stał się obiektem, który definiuje atmosfere w obrazku, stał się graczem. Wiadomo, niektóre elementy zostaną jeszcze w trakcie prac porozsuwane trochę. Jak widać większość obiektów z bibliotek internetowych. Poniżej propozycje ujęć, które brałem pod rozwagę. Edited November 12, 2015 by STRZYG Link to post Share on other sites
FF 299 Posted January 29, 2014 Share Posted January 29, 2014 Jedyne co mi sie nie podoba to kształt rękojeści pistoletu, wydaje sie mało wygodne. Reszta na wypasie. Link to post Share on other sites
Eden-3d 116 Posted January 29, 2014 Share Posted January 29, 2014 zapowiada sie kozacko Link to post Share on other sites
mateusz_s 327 Posted January 29, 2014 Share Posted January 29, 2014 Chyba będziesz miał trochę zabawy z kompozycją całości, sporo elementów... Link to post Share on other sites
mrhoho 84 Posted January 29, 2014 Share Posted January 29, 2014 gdyby tak kucharz (lysy kark z tatuazami na łapach), chwytał pod ladą za pistolet, Rex - pies juz na niego patrzy, a detektyw spokojnie wsuwa pierogi to bylibysmy jako widzowie na pare sekund przed niezłym zwrotem akcji ;) Link to post Share on other sites
MichalNowak 64 Posted January 29, 2014 Share Posted January 29, 2014 Hej, Bardzo mocno Ci kibicuję aby praca dojechała do końca, nawet jeśli nie na bitwę to jednak do skończonej galerii. Póki co 3d jest dużo i widać sporo włożonej pracy ale czekam tylko na sam finał i posta. Moim zdaniem to właśnie tam Twoje prace uzyskują status "urywa głowę" :) Jestem cholernie ciekawy jak to później wysmażysz i jaki finalny klimat nabierze praca/cały zestaw. Powodzenia! M. Link to post Share on other sites
Vehr 117 Posted January 29, 2014 Share Posted January 29, 2014 Jaram się zapowiada się świetnie. Fajnie widzieć polskie klimaty w takiej wersji. Powodzenia. Link to post Share on other sites
Piwczyk 18 Posted January 29, 2014 Share Posted January 29, 2014 Mega mi sie podoba. Jedyne co, to obróciłbym auto tak, aby widać było bardziej te dysze zamiast kół, żeby nie było, że detektyw przyszłości zje, wsiądzie do auta, odpali silnik, ruszy... i runie w dół z wysokości :) Mam nadzieję, że się wyrobisz! Link to post Share on other sites
zerocool-wolomin 75 Posted January 29, 2014 Share Posted January 29, 2014 Kluczowe pytanie: Gdzie jest druga linia metra :D ?? Link to post Share on other sites
STRZYG 597 Posted January 29, 2014 Author Share Posted January 29, 2014 (edited) Dzięki za dobre słowo :) @ FF -> ..kurde, to niedobrze, bo zależy mi aby gnat nie był fuszerką. Specjalnie jeszcze dodałem poduszeczki na rekojeści aby zwiekszyć wygode :D No trudno, jak dopadnie mnie wena to może jeszcze zwiększe usability @ mateusz_s -> miedzy innymi dlatego zdecydowałem się zmiane kadru. W poprzednim, z uwagi na odległość od ziemi miałem znacznie więcej elementów do wytworzenia. @ mrhoho -> no jest to pewien patent, ale koncept mam oparty o normalną scenkę rodzajową, bez intryg @ Piwczyk -> no to fakt, coś tam bede musiał dodać aby to nie wyglądało na normalne FSO bez kół. Moze z przodu , pod zderzakiem jakieś antygrawitacyjne dyski. Pojazdy jeszcze będa miały druga turę roboty @ zerocool-wolomin -> ..pod ziemią :D W 2021 oddano do użytku ;P Odpowiem na ewentualne pytanie "..no dobra, a co z detektywem?" Więc tak sobie prace rozplanowałem, że do końca stycznia nie tykam tego tematu. Do nominacji bedzie 10 dni, akurat żeby dopracować plastusia i jeszcze kilka innych rzeczy Edited January 29, 2014 by STRZYG Link to post Share on other sites
polka dot 608 Posted January 29, 2014 Share Posted January 29, 2014 świetne modele, jeszcze lepsze siatki! moim skromnym zdaniem pierwsze ujęcie najlepsze. nawet na zestawieniu miniatur ma ono wyraźny komiksowy pazur. ale sam wiesz najlepiej jak zbudować atmosferę światłem. na aktualnym wygląda to póki co jakby Reksio lał na makietę PKiN :d Link to post Share on other sites
Recommended Posts