Jump to content
mirass

Nowy komputer się nie restartuje

Recommended Posts

Zakupiłem nowy komputer i niby wszystko ok działa, ale jak przyszło do instalacji systemu to po zrestartowaniu systemu nie uruchamia się on na nowo. Komputer co prawda pracuje dalej, bo wiatraczki chodzą, ale nie może się włączyć i jest tak za każdym razem. Ma ktoś jakiś pomysł?

Share this post


Link to post
Share on other sites

a nie masz wlozonej płyty/pena i ustawionego startu z innego napędu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nawet jak nic nie jest włożone to tak się dzieje. Udało się zrestartować komputer, ale tylko wtedy gdy w Biosie ustawiłem domyślne ustawienia. Za kolejnymi razami już nie. Jak znowu ustawiłem domyślne to znowu zadziałał i potem za kolejnymi już nie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przede wszystkim napisz, w którym momencie uruchamianie się zatrzymuje. Wczytuje się BIOS? Jakiś komunikat na ekranie? Może spróbuj włączyć i naciśnij F8 - tryb awaryjny. Czasami pomaga przy niewielkich błędach Windows.

 

edit:

A zapisujesz ustawienia BIOSU przy wyjściu z niego (F10)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Próbowałem zainstalować Windowsa 8.1. Na końcu instalacji system musi się uruchomić od nowa. Wtedy wszystko znika z ekranu, monitor się wyłącza i komputer też się powinien wyłączyć, ale wiatraczki dalej działają i wszystko się świeci. Komputer więc się nie wyłącza i w tym stanie pozostaje. Tak się dzieje tylko przy restarcie, bo gdy wyłączam normalnie komputer to wszystko jest ok. Tryb awaryjny się nie uruchamia.

 

Zapisuje ustawienia Biosu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spróbuj wyłączyć "hibernację". Czasami to sprawia problem. Ewentualnie sprawdź ustawienia ACPI w Biosie, bo tu może też być konflikt w obsłudze zasilania pomiędzy Biosem a Windows.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przypadłość "zawieszonego" restartu jest często charakterytyczna dla nieprawidłowo podkręconego procka. Często nawet fabrycznie podkręcane płyty ("podkręć zestaw jednym kliknięciem") łapią taką zwieche. Komputer działa normalnie z boostem, ale nie potrafi się zrestartować. Zapewne płyta, którą dysponujesz ma swój wewnętrzne UEFI (tak to się nazywa?) w którym można ustawić parametry, być może jest gdzieś tam włączony jakiś magiczny przycisk "overclock" albo "performence boost".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posprawdzałem to co pisaliście. Niestety nic nie zadziałało. Z tego co czytałem to ta płyta główna jest felerna (tak to jest jak ktoś kto się nie zna na komputerach kupuje elementy do złożenia). Spróbuje jeszcze update, ale nie wiem czy to coś da. Pewnie zwrot towaru już nie będzie możliwy skoro zestaw został złożony, a kupowałem poszczególne elementy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zwrot jeśli kupowałeś towar w sklepie pewnie nie będzie możliwy ale zawsze zostaje gwarancje , którą masz na każdy podzespół osobno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem. Nie potrafie tego znaleźć.

 

Czy po aktualizacji Biosa mogą mi go nie przyjąć na gwarancję?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podaj co to za płyta jest bo może właśnie przyczyna leży tutaj ze to winda ma problem z ta płytą. co do gwarancji to aktualizacja biosu nie ma na nią wpływu szczególnie że bios ci się odpala. W tym co pisałeś wcześniej mam pewne niejasności na jakim etapie komp ci się zawiesza bo pisałeś że przywracałeś bios do fabrycznych ustawień czyli udawało ci się wejść do jego konsoli czy robiłeś to mechanicznie przez przycisk który jest na niektórych płytach czy tez przez przekładkę zworki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bios się uruchamia. Nic nie ruszałem mechanicznie. Wszystko działa spoko. Tylko jak próbuję zainstalować Windowsa to potrzebny jest restart systemu i wtedy się tak dzieje.

 

Płyta główna to: Płyta główna MSI Z87-G43 LGA1150, Intel Z87, 4xDDR3, VGA, GbLAN, ATX Z87-G43 HASWELL

Edited by mirass

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz może dostępna win 7 instalkę jeśli tak spróbuj czy dzieje się także to przy niej jeśli tak to płyta do sklepu na gwarancji. Niby producent pisze na stronie ze płyta ma support do win 8 ale na pudle nie ma stosownego znaczka :) a win 8 ma czasami problemy z obsługa sterowników różnych urządzeń

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem podobnie i jeśli dobrze pamiętam po tym dziwnym restarcie wystarczyło przeczekać kilka minut i komputer uruchamiał się na nowo. Jeśli uzbrojenie się w cierpliwość nie pomoże proponowałbym ponowne wypalenie instalatora z jakiegoś innego źródła.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam asusa Z9 PE-D8 -tak, inna ale od początku takie same mam objawy więc z uwagą się przysłuchuję.

W niczym mi to nie przeszkadza bo po restarcie po prostu wciskam ręczny restart/power i wstaje normalnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We are using cookies. Read about our Privacy Policy