Pawlito 538 Posted October 15, 2014 Share Posted October 15, 2014 (edited) Cześć wszystkim! Rozpoczynamy razem z ikkizem wątek którego celem będzie wykonanie wspólnej pracy. Tomek stworzy postać - serwisantkę pojazdów mechanicznych, czyli mechaniczkę, a moim zadaniem będzie wymodelowanie dragastera opartego na Pontiacu GTO z roku 1965. Ponieważ używamy różnych softów, planujemy później wymienić się modelami i każdy zaaranżuje scenę w swoim programie. Ostatecznie prace powstaną w Blenderze i w Maxie. Zaczynam, poniżej screeny: Postaram się jeszcze wrzucić refki pokazujące jak sobie tego dragstera wyobrażam. Edited May 13, 2015 by Pawlito Link to post Share on other sites
Slim_ 112 Posted October 15, 2014 Share Posted October 15, 2014 Świetnie że wreszcie zaczynacie! Już się nie mogę doczekać gotowego modelu i finalnych renderów. Zapowiada się świetny projekt, będę śledził :D Link to post Share on other sites
ikkiz 967 Posted October 16, 2014 Share Posted October 16, 2014 Zaczynamy. Piękne auto będzie. jak się urodził pomysł robienia w kooperacji, to pomyślałem o tym koncepcie ale nie mogłem sobie przypomnieć, gdzie go widziałem (digart stare czasy) więc poszukałem po prostu referek do modelowania dziewczyny, szukając dokładnie jakiejś w koszulce na ramiączkach (tank-top) i znalazłem zdjęcia takiej modelki: . Julia Halfstrom. Ma ciekawą urodę, będzie pasować do postaci i da się znaleźć przydatne do modelowania zdjęcia. Potem dopiero jakoś na dysku znalazłem koncept z digarta, ale chyba nie ma sensu się bawić w przenoszenie postaci narysowanej w komiksowym stylu do realistycznej sceny. Wymodeluje serwisantkę w oparciu o zdjęcia i po drodze wymyślę jakiś strój. Wkrótce coś pokażę w tym samym wątku, bo tak będzie zabawniej. Najbardziej interesujący będzie dla mnei sam finał, czyli renderowanie prac w różnych silnikach. Trzeba będzie osobno zrobić materiały i być może oświetlenie, a jeśli scena by została ta sama (w sensie układ postaci i samochodu w kadrze, poza) to wynik będzie bardzo interesujący. Chyba jeszcze nigdy nie widziałem takiego czegoś. Link to post Share on other sites
Reynevan 231 Posted October 16, 2014 Share Posted October 16, 2014 Miss Mechanic chyba jednak lepiej sie prezentuje niz ten wieszak :p Link to post Share on other sites
ikkiz 967 Posted October 16, 2014 Share Posted October 16, 2014 Spokojnie, nie będzie tak źle. Te zdjęcia, to 'polaroidy', które modelkom robi się na castingach i na tych była jeszcze bardzo młoda, pewnie 16, 17 lat. Polaroidy są fajne jako referki, bo jest enface i profil, najczęściej bez makijażu i z upiętymi włosami. Na współczesnych zdjęciach wygląda już bardzo kobieco Rysy twarzy ma bardzo piękne imho i będzie mi się ją fajnie modelowało, ale nie będę tu nikogo przekonywał do swoich preferencji. Mam nadzieję, że model 3d się będzie podobał. (A jak nie, to jest jeszcze fajny samochód) Link to post Share on other sites
2013 747 Posted October 16, 2014 Share Posted October 16, 2014 Czekałem na ten projekt :) Fajny samochód i modelka, powodzenia! Link to post Share on other sites
kliment woroszyłow 1,006 Posted October 16, 2014 Share Posted October 16, 2014 To ikkiz sobie odpocznie od mechanicznych modeli teraz :) Link to post Share on other sites
Pawlito 538 Posted October 16, 2014 Author Share Posted October 16, 2014 Dzięki za support, ludzie! No dobra, to jak obiecałem, moja wizja tego auta i jeszcze parę refek. Wiem jedno, modelowania będzie pod dostatkiem :) Jako punkt wyjścia, spodobała mi się ta refka: A co będzie inne, to krótki wydech tuż za przednimi kołami: Wnętrze mniej lub bardziej fabryczne, wyjsciowo takie: Tomek chciał żeby jego postać mogła pogrzebać przy silniku, także jednostka napędowa w wersji z jedną dużą: lub trzema mniejszymi patelenkami: oraz jeszcze zawieszenie: i kilka drobiazgów w stylu klatki bezpieczeństwa czy spadochronu, i można będzie ruszać na zawody :) Aha, myślę jeszcze żeby zaślepic dolny rząd reflektorów i dorobić w to miejsce dolot powietrza. Link to post Share on other sites
ikkiz 967 Posted October 16, 2014 Share Posted October 16, 2014 (edited) no na silniku, choćby atrapie z wierzchu mi zależy, żeby mogła zajrzeć pod pod maskę jak Megan w transformersach ale z modelowaniem całego zawieszenia, podłogi od spodu ... to uważaj. To się może okazać bardzo pracochłonne i upierdliwe ze względu na brak zdjęć. Edited October 16, 2014 by ikkiz Link to post Share on other sites
Pawlito 538 Posted October 16, 2014 Author Share Posted October 16, 2014 Refek jest pod dostatkiem tu Skala projektu jest taka że o overkill nietrudno, z tego co pokazałem zamierzam zrobić wszystko mniej lub bardziej szczegółowo, zależnie od widoczności. Link to post Share on other sites
rice 574 Posted October 16, 2014 Share Posted October 16, 2014 rozumiem że babeczka zostanie potraktowana blenderowym sculptem bo nie wyobrażam sobie polymodelingu w dobie dyntopology ;) Link to post Share on other sites
ikkiz 967 Posted October 16, 2014 Share Posted October 16, 2014 Tak jak poprzednio będę nad bryłą pracował w dynamicznej topologii, a nad detalem w shrinkwrapowanym na tej bazie multiresie. Ale mamy fajną ikonę tematu! Link to post Share on other sites
Vaticinator 148 Posted October 16, 2014 Share Posted October 16, 2014 Kibicuję i trzymam kciuki! Zapowiada się bardzo fajny projekt. Link to post Share on other sites
floo 956 Posted October 16, 2014 Share Posted October 16, 2014 Tak jak poprzednio będę nad bryłą pracował w dynamicznej topologii, a nad detalem w shrinkwrapowanym na tej bazie multiresie. @ikkiz i takie akcje w twoim wykonaniu lubię najbardziej! Działaj! Link to post Share on other sites
Vaticinator 148 Posted October 25, 2014 Share Posted October 25, 2014 Już dziesiąty dzień leci, a tu żadnych przecieków. Jak tam? Dzieje się coś przy projekcie? Link to post Share on other sites
ikkiz 967 Posted October 25, 2014 Share Posted October 25, 2014 taki przeciek starczy? Link to post Share on other sites
ikkiz 967 Posted October 26, 2014 Share Posted October 26, 2014 Muszę się dowiedzieć, czy Pawlito pozwoli takiej dziewczynie gmerać przy silniku swojego pontiaka To był wieśniacki suchar na niedzielę. Ubrana będzie w obcięte szory, kowbojki i koszulkę tank-top. Do tego jakaś chusta i może gogle do spawania. Chciałem dziś narysować koncept, ale mi nie idzie rysowanie i tak dobie przypomniałem, że przecież kiedyś też mi nie szło rysowanie, to pomyślałem: Naucze się blendera, to sobie będę mógł robić fantomy do rysowana postaci :) Link to post Share on other sites
kliment woroszyłow 1,006 Posted October 26, 2014 Share Posted October 26, 2014 Obawiam się że obojetne co powie Pawlito, bo i tak z grzebania nici gdyż biedaczka bezręka jest, ale domyślam się że to tylko kwestia czasu :) Link to post Share on other sites
Pawlito 538 Posted October 26, 2014 Author Share Posted October 26, 2014 (edited) Pozwolę, pozwolę. Silnik, czyli kadłub i osprzęt z grubsza będę robił w następnej kolejności. Ikkiz, a co ty na to? Edit: W sensie ubioru, może do amerykańskiego auta pasować, lub auto do niej, zalezy jak spojrzeć. Decyzja jest Twoja. Po części podobna do twojego opisu. Swój update wrzucę do przyszłego tygodnia, bo trochę jeszcze mało żeby się chwalić. Edited October 26, 2014 by Pawlito Link to post Share on other sites
ikkiz 967 Posted October 26, 2014 Share Posted October 26, 2014 (edited) koszula zawiązana - spróbuję, tylko to trudna sprawa, ten węzeł, do modelowania Może jeszcze bym wysculptował, ale już do mapowania - katastrofa. Zobaczę, bo może jakoś bym się był w stanie podeprzeć symulacją do udrapowania wcześniej zamapowanej koszuli, ale węzła nie zawiążę w symulacji blenderowej. Jest w ogóle jakiś soft co by to umożliwiał? @kliment :) Faktycznie, zapomniałem rąk! Wiesz jak co jest ... piersi bardzo rozpraszają. ;) Edited October 26, 2014 by ikkiz Link to post Share on other sites
2013 747 Posted October 26, 2014 Share Posted October 26, 2014 Super to wygląda, w nagrodę za takie super postępy, poszukałem wam inspiracji, i po godzinie wertowania google wyszło mi, ze szukacie frazy Vintage car girl Oto kilka moich propozycji, a reszta w lince, sporo tego :) https://www.google.pl/search?q=vintage+style+fashion+%26+pin+up+dresses&biw=1366&bih=631&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=I31NVMjhOsHbPN2hgKAB&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&q=Vintage+car+girl Link to post Share on other sites
Azbesty 169 Posted October 26, 2014 Share Posted October 26, 2014 większość tych stylizacji dziewczyn to z vintage to ma wspólnego post produkcja a nie styl. :P Link to post Share on other sites
ikkiz 967 Posted October 27, 2014 Share Posted October 27, 2014 "Silnik, to musi być gdzieś w przednim bagażniku, bo w tylnym wożę kosmetyczkę, ale nie wiem, gdzie się ten przedni otwiera" Dzięki 2013 za świetne foty! Niewykluczone, że któraś będzie wzorem do ujęcia i pozy. Najpierw kombinowałem, żeby ujęcia i poza było tak, jak Megan Fox w transformersach (jedyna warta zapamiętania rzecz z tego fiilmu). Dla tego chciałem, żeby Pawlito robił też silnik, ale w sumie to nie ma możliwości pokazać w ten sposób i samochodu i dziewczyny, więc ta kwestia jest otwarta i jeszcze trochę czasu jest na decyzję. Zdjęcia od Ciebie nasuwają trochę pomysłów. Link to post Share on other sites
2013 747 Posted October 27, 2014 Share Posted October 27, 2014 Pomyślałem, że "dziewczyna i samochód" to jest tak fajny temat, że szkoda abyście ograniczali się tylko do mechaniczki. Jak wspomnieliście chcecie zrobić wiele ujęć, to może w kilku kadrach opowiecie jakąś historię. Moja prosta historia. Gdzieś daleko od miasta psuje się jej samochód, próbuje go naprawić, grzebie coś nieudolnie przy silniku brudząc sobie przy tym nosek i łapki, niestety jej wiedza w tym zakresie nie pozwala na nic więcej niż ubrudzenie się smarem. Słońce niemiłosiernie jej doskwiera, spogląda na pustą butelkę po Coca-Cola, którą opróżniła łapczywie kilka minut wcześniej. Siada zrezygnowana na masce samochodu i czeka, może w końcu ktoś będzie przejeżdżał i udzieli jej pomocy. Opala się przez chwillę leżąc plackiem na masce, podejmuje nawet próbę pchania auta do miasta, ostatecznie zostawia samochód na drodze. Trochę inspiracji: Link to post Share on other sites
Recommended Posts