Jump to content
comander_barnik

[Arnold] [Maya] BROKEN tx maps, attribute workflow

Recommended Posts

Mam mały problem z debugowaniem sceny, pracuje na dużym asecie enviro, wiele obiektów o takim samym typie powierzchni lecz wielu indywidualnych detalach na teksturach. Ostatecznie użyłem patentu wklepywania ścieżek do indywidualnych tekstur per mesh (dla tych najwazniejszych o dużej ilości ciężkich tekstur)

 

Ścieżka do pliku tekstury np. dla diffuse wygląda tak:

(folder tekstur asetu)/_.tx

 

atrybut używany w meshach wygląda następująco:

mtoa_constant_DIF

 

przy czym jest to typ string z wklepaną wartością

//asset_induWhite_DIF

 

I teraz do rzeczy problem: Output wypluwa mi tony ostrzeżeń typu

BROKEN      (folder tekstur asetu)///asset_induWhite_DIF_1001.tx

czyli niby tekstura nie weszła, z tym że w scenie renderuje sie poprawnie.

BROKEN      (folder tekstur asetu)/_1001.tx

...nieważne jaka tekstura, każda dla udima 1001 nie weszła?

 ERROR   |   unknown token 

nie rozumie odwołania attribute w ścieżce d pliku?

Renderuje sie niby okej ale odkąd te brokeny się pojawiły, render idzie zauważalnie wolniej. Czy ktoś ma jakieś pomysły/sugestie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak czytam, ze tx nie weszło, ale renderuje dobrze to od razu mysle, ze używa zwykłego img dla tekstury (wtedy arnold za każdym razem je mieli przed renderingiem co wydłuża proces).

 

Ale rozumiem, ze nie masz takich plików osobno?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We are using cookies. Read about our Privacy Policy